Krst pri savici

Cila  

član od: 5.10.2006

sporočila: 3768

18. mar 2014 18:23

Tudi tukaj bi veljalo upoštevati rek: O mrtvih vse dobro! Važno je, kaj nam je zapustil, ne kakšen je bil. Ali kateri od vas, ki tukajle z velikim veseljem vlečete na dan temne madeže iz njegovega življenja, lahko upa, da bodo njegova dela živela med ljudmi pol tako dolgo kot Prešernova - in Cankarjeva in Petkovškova?

Cila

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

21. mar 2014 14:52

Dejstvo, da je bil nekdo pijanec ali baraba, nima prav nobene povezave s tem, da je (ali ni) bil izvrsten skladatelj ali pesnik ali nogometaš ali kuhar ali mikrovaskularni kirurg ali itd. Ne vem, zakaj je to tako težko razumeti, saj vednar menda vsi tudi sami poznamo par kalibrov, za katere sicer ne bi mignili s prstom, jim pa vseeno moramo priznati, da so klase na svojem področju.

Če pa že vrednotimo tuja dela (kar tako zelo radi počnemo, pa celo otroci v šoli morajo to početi, tudi ko nekateri očitno še niso zreli za kaj takega), jih je pa veliko laže postaviti v kontekst, če poznamo nekaj dejstev iz življenja ustvarjalca, tistih resničnih, ne pa polepšanih in sfriziranih. Ker le tako lahko izbrskamo prava sporočila, ne pa tista, ki bi jih sami radi interpretirali v tuje delo (ki ga mogoče tako ali tako sami ne bi niti razumeli, če nam ga nekdo ne intepretira - ampak kako?). Tako da - ne, od "o mrtvih vse dobro" ni po mojem prav nobene koristi, seveda, je pa tudi pri tem potrebno tisto zrnce soli, ki velikokrat zmanjka.

Ljudje smo ljudje in imamo zelo veliko skupnega, ne glede na to, kar mislimo o sebi in o drugih; in bog ne daj, da bi vseh 7 milijard sedaj živečih tudi po smrti zapustilo neizbrisen pečat!

Sonja

MiriBon  

član od: 25.10.2011

sporočila: 1764

21. mar 2014 15:28

Hihi, le kako sem zgrešila tole nadvse...zanimivo temo (;

K razpravi o osebnih težavah umetnikov bi samo dodala (očitni komentar, I know), da ljudje brez takšnih in drugačnih tegob (danes imamo za takšne stvari itak vedeževalke in pa psihiatr...psihologe, doooh) verjetno ne bi kaj dosti ustvarjali, poleg tega pa njihov končni rezultat oz. stvaritev še lepo prispeva h kulturi, razpoznavnosti itd. (spet drugi gredo raje streljati ljudi, mučit živali ali pa skočijo z mostu). Razlika je samo, da imaš danes šanso, da rataš milijonar, če ne že miljarder, če spišeš ali spesniš kako o svojih tegobah, ki se pri občinstvu dobro 'prime'!

No al pa če kr neki skup vržeš, kar se dobr sliši (a-la opan/m gangan (gangam?) style!).

 



Life is war against boredom~

Sporočilo je spremenil(a) MiriBon dne 21. 2014 15:33

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

malo za hecNikita
Kaj jutri za kosilo?gobica1402
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti