Kruh na policah v trgovini

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17786

19. feb 2014 22:20

dari je napisal/a:

Glede kruha enkrat en kupljen kruh,ne ni bil plesniv,se včasih zgodi,v bistvu je bil roza plesniv.Na rezinah je bila snov roza barve.Še danes se sprašujem, kaj je bilo to?

Zelo verjetno plesen. Ni tako pogosta kot običajna siva ali zelenkasta, ampak se najde, enako kot tiusta, ki je videti nežno rumeno. Ne poznam pa njenega znanstvenega imena.

rimljanka

dari  

član od: 21.8.2004

sporočila: 1521

19. feb 2014 22:25

O, hvala,tudi roza plesen obstaja.Sem res mislila,kaj je to za ena stvar.

dari

MaskaA  

član od: 22.10.2013

sporočila: 61

19. feb 2014 22:54

dari - bila je plesen. plesni imaš mnogo barv in glede na to, da jo opisuješ kot 'roza' bi sklepala, da gre za rod Phoma (zelo pogosta okoljska plesen, najdemo jo predvsem v zemlji). Kaj pa si mislila da je? Vesoljski smrkelj? 

 

in ja, dejstvo je, da jemo svinjarijo. Od zadev, ki so ogabne, pa ne sporne (les, pesek), do takih ob katerih se ti obrne želodec (žužki za rdečo barvo) do preprosto... ja, no, castoreum. pogooglajte. Zadeve so pa verjetno super aktualne za ljudi ki a) so še vedno prepričani, da alpsko mleko priteče dol po Alpah; b) obožujejo kakršnokoli senzacionalistično pisanje in pogoltnejo vse kar piše, brez vprašanj ali raziskovanja; c) teoretike zarote; d) vse našteto.Pa še par kostk za glodanje: http://listverse.com/2012/07/07/top-10-questionabl

http://listverse.com/2011/02/10/15-frightful-food-

http://listverse.com/2009/03/10/top-10-bizarre-foo

Aha, in ko smo že pri razbijanju mitov - mono-natrijev glutamat? Ni strupen, ne povzroča migren, slabosti, palpitacij, sindorma kitajskih restavracij, ni živčni toksin in ne vem kaj še vse. Še več - pojavlja se naravno v določeni hrani (gobe, paradižnik, starani siri - italijani že vejo, zakaj in kako se kuha, ne?) in celo v (človeškem) materinem mleku. http://www.smithsonianmag.com/arts-culture/its-the-umami-st

MaskaA

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

20. feb 2014 4:25

Đizus, mislim da bomo vsi umrli.

 Vseeno me čudi, da ob vsem kar jemo, živimo dosti dlje, kot so 100 let nazaj. Pa uni včasih so jedli čist "organsko" in nepredelano hrano. (ja, pa umivali se niso toliko kot danes in dohtarjev tud niso imeli).

Saj ne rečem, da ni treba malo pazit pri hrani. Čisto vsega res ni treba pojesti.

 

Za avtorico tegale foruma in vse, ki preveč verjamete člankom po nekompetentnih medijih pa tale plakat. Kot velja za Fejsbuk, velja tudi za KulSlo in pošiljanje diareje po emailu.

 

 

Kako lepo je bit spet doma. 



Vanja

Sporočilo je spremenil(a) Vanja_v_ZDA dne 20. 2014 06:13

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

20. feb 2014 7:23

MaskaA je napisal/a:

 Kaj pa si mislila da je? Vesoljski smrkelj? 

 

in ja, dejstvo je, da jemo svinjarijo. Od zadev, ki so ogabne, pa ne sporne (les, pesek), do takih ob katerih se ti obrne želodec (žužki za rdečo barvo) do preprosto... ja, no, castoreum. pogooglajte.



MaskaA

No ja, dari je lepo povedala, da ni vedela, kaj tisto je. O kakem vesoljskem smrklju ni bilo govora, ja?

 

Ogabne zadeve: npr. les - pri takem besedišču bi bila jaz malce previdnejša - niso še tako daleč v zgodovini časi, ko so ljudje med moko mleli lubje, da so spekli kruh - ne, ker bi se šli zdravo prehrano, ampak preprosto zaradi ogabne lakote, ki jih je zdelovala. TA je pa res ogabna.

 

Castoreum - saj se lahko lepo po slovensko napiše bobrova mast - Janez Jalen jo je visoko cenil, pa najbrž koliščarji na ljubljanskem barju tudi .

Koneckoncev, mošus v raznih parfumih nesramno drago plačujemo, da o cibetu niti ne govorim. In ju uporabljamo ob najbolj slovesnih, če hočete, priložnostih. Pa spadata pod isto poglavje kot bobrova mast. Da o ambri ne govorimo. In o cibetovkinih iztrebkih, iz katerih izbrskajo najdražjo kavo na svetu. Pa ne zato, da bi jo gledali, ampak zato, da bi jo pili.

lp

cervus

MBrando  

član od: 4.8.2011

sporočila: 2308

20. feb 2014 7:55

Jooooooj, pa kaj se dogaja tukaj. Vse okoli kruheca. Od onega zgoraj danega, od nas spoštovanega (žal vedno manj) in v dar danega tistim kateri nimajo...

Že kar nekaj časa me vodita 2 zadevi skozi življenje:
1. Kruhec, čimvečX domač, iz krušne peči in različnih okusov. Kupim na tržnici enkrat takšnega, enkrat onakšnega

2. Moja zlata tetka iz Zbilj, z solzami v očeh: " Veš Urošček moj, ni nam bilo lahko. Grozno je bilo v Jasenovcu. Tista kocka od kruha, tako skopo odmerjena nam je toliko pomenila. Pa še tega sem delila z drugimi. Zato, Urošček moj, kruha nikoli ne mečem stran in od takrat naprej, ako mi je padel na tleh, ga vedno 3x poljubim"


Tako dragi moji. Kruhec je ok, je nekaj SVETEGA in v kolikor nimate zdr.težav zaradi njega kar papcajte. Seveda v kombinaciji z zdravim življenjem. Pa ne bo ne kilc, niti notranjih vnetji in niti raka; ali kaj že!?! 

CMOK

---Kdor išče cilj, bo ostal prazen, ko ga bo dosegel, kdor pa najde pot, bo cilj vedno nosil s seboj. (Dragi Nejček Z.)---

Ognjič  

član od: 18.1.2006

sporočila: 4733

20. feb 2014 8:03

elaphus je napisal/a:

Koneckoncev, mošus v raznih parfumih nesramno drago plačujemo, da o cibetu niti ne govorim. 

cervus

Mošus je zakon . Škoda, da se ga ne da postrgat tudi pri kakšnem luštnem, ki ima priimek enak kot ime živalca, ki nam daje mošus .

Se  in , ampak če je že takšna mineštra nastala v tej temi, le zakaj ne bi še jaz kaj dodala. Itak je boljša, če je več sestavin. 

Ognjič

mišzmoke  

član od: 28.8.2010

sporočila: 4527

20. feb 2014 8:20

elaphus je napisal/a:

MaskaA je napisal/a:

 Kaj pa si mislila da je? Vesoljski smrkelj? 

MaskaA

No ja, dari je lepo povedala, da ni vedela, kaj tisto je. O kakem vesoljskem smrklju ni bilo govora, ja?

 
cervus

Si me prehitela, res nepotrebna opazka.

 

Še ena svinjarija: hojev med (in vse vrste medu, pridobljene iz mane)

lp

mzm

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

20. feb 2014 8:48

Pravzaprav ves med je svinjarija, ker je bruhanje od čebel (kamor je šel bik, naj gre še štrik)

lp

P.s. Ognjič, čak se!!!!

cervus

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5188

20. feb 2014 9:06

..... in vsega tega ne bi bilo, če bi se ženska lepo držala štedilnika, ne pa da brska po Moškem svetu....

Sonja

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti