Kruh brez gnetenja vs tangzhong kruh vs kruh s solno kvasno emulzijo vs 'tradicionalni' kruh

tisa55  

član od: 1.11.2012

sporočila: 75

7. feb 2014 0:19

Pri nas pa smo čisto opustili pripravo kvasa vnaprej. Kvas nadrobimo direktno v presejano moko in ga zmešamo kar z roko. V posodo dam toplo vodo, sol, za noževo konico sladkorja in olivno olje, nato mešanico moke in kvasa ter zmešam s strojem za pripravo testa (ni za peko!). Potem pustim testo vzhajati, nato večinoma še enkrat premesim z rokami (če imam dovolj časa) in po naslednjem vzhajanju oblikujem štručke, hlebce...pustim vzhajati kakšne tričetrt ure in potem dam v peč na približno 140 st. Ko se temperatura dvigne na 180 st. pečem še 40 - 45 minut.

Pri nas je vedno veljalo, da je potrebno kruh dobro premesiti, včasih so ženske uporabljale posebni valjar, ki je bil debeline kot ročaj od metle in so s tem prav tolke po testu. Na opisan način pripravljam kruh iz različnih mok (bela, polnozrnata, ajdova, pirina, kamut oz. kombinacija ene in druge).

Ker pa imam v družini tudi alergika, ki ne sme glutena, kvasa, mlečnih izdelkov in mineralnih vod, me zanima če ima kdo kakšen zelo uporaben način za pripravo kruha brez vseh navedenih sestavin. Vedno znova in znova iščem in poskušam kakšne kombinacije, nekatere bolje, nekatere slabše, toda zanimajo me neposredne izkušnje...

 



tisa55

Sporočilo je spremenil(a) tisa55 dne 07. 2014 00:20

tedyka  

član od: 23.4.2009

sporočila: 2012

7. feb 2014 6:15

MiriBon testo zgnetemo, kot ponavadi  za katerokoli kvašeno testo, ga damo v posodo za vzhajanje  ali drugo posodo in pustimo na hladnem ali v hladilniku. Posodo moramo seveda pokriti in naj bo kar konkretno večja, da ti testo ponoči nw "pobegne" čez rob. Če imam zasedeno posodo za vzhajanje dam testo v kakšno večjo skledo in vse skupaj zavijem v gospodinjsko prozorno folijo. Testo z vseh strani preden ga dam vzhajati premažem z oljem (v posodo ob strani vlijem žlico ali dve olja in pač hlebček obrnem, da je lepo z vseh strani naoljen).

Naslednje jutro testo stresem na pomokan pult in ga kar z rokami potlačim v pravokotnik za prst na debelo in zvijem kot bi zvijala potico. Testa ne valjam ali kako drugače močno obdelujem, ker sicer iztisnemo vse zračne mehurčke ven.

Če je testo v hladilniku mislim, da bi normalno lahko počakalo do popoldne.

tedyka

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti