Tuna

tedyka  

član od: 23.4.2009

sporočila: 2012

29. jan 2014 5:46

Jaz bi raje kot konzerviran fižol skuhala npr. pol kg fižola, ga dala v jogurtove lončke in zamrznila, potem pa to uporabljala. Samo pazi, da ga ne prekuhaš, da ostane primerno čvrtst in cel.

Sicer pa bi jaz kombinirala tuno, malo čebulice, paradižnik (lahko svež, čisto dober pa je tudi tisti , ki je konzerviran v koščkih ali pelati), kakšen strok česna, če imaš mogoče pri roki kakšno olivo in brez pomislekov bi v omako vmešala žico ali dve (če ti bo všeč tudi več) kuhanega fižola, pa na koncu malo sesekljanega svežefa petršilja (lahko tudi brez, če ti ni všeč) in omaka bi morala biti v redu. Včasih so takšne malo nenavadne kombinacije prav dobre.

Pri nas doma je npr. mama na čebuli pocvrla mleto meso (kot za bolonjsko omako), nato malo zalila z vodo, pokuhala, dala malo paradižnikove mezge in kuhanega fizola. To smo potem jedli s pirejem ali pa kar s kruhom. Meni je bilo to zelo dobro in še sedaj si jaz, če ostane omaka z mletim mesom od testenin, dodam malo fižola, pokuham in pojem. Drugim članom moje družine to ni všeč in jim je čudno. Toliko o tem, kaj paše in kaj ne.

tedyka

rag_doll  

član od: 24.8.2011

sporočila: 505

29. jan 2014 21:42

Tuna sem in tja ok, ne bi je pa konzumirala dvakrat na teden, recimo. Zakaj - ker spada med večje ribe, v katerih se težke kovine (živo srebro) dlje časa nabirajo. Je že bila debata in tudi nekaj povezav: http://www.kulinarika.net/forum/topic.asp?TOPIC_ID=1773  

Vem, saj smo že večino stvari na tem našem planetu zasvinjali  , torej kaj nam še ostane  Sama sem se bolj preusmerila na skuše (če govorimo o konzervirani ribi), malo opustila lososa za kosila, ne rečem, da po tuni ne posežem, ampak  manj kot včasih. Ko je pa ravno govora o njej, ste mi nardili lušte in ne vem, če ne bo jutri zjutraj na meniju  Bi pa večkrat imela na krožniku kaj morskega, če bi imela kaj več izbire na celjskem koncu.

U_R_S_A  

član od: 11.1.2014

sporočila: 12

31. jan 2014 19:12

Živjo,

zelo dobra je omaka s porom - na olju od tune (lahko tudi na samo nekaj kapljicah) čisto na kratko prepražiš por, dodaš začimbe, tuno, smetano (lahko tudi jogurt, sir, zelo zelo dobro pride z riževo smetano za kuhanje, lahko pa ta del tudi izpustiš in za zgostitev dodaš kuhano/popečeno bučko) in testenine. K tuni paše tudi "sosedova" omaka za testenine z olivami, pa še relativno poceni je. K tuni sama včasih dodam tudi pretlačeno čičeriko.

U_R_S_A

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

31. jan 2014 19:28

Tuna, malo česna, paradižnika, bučk in čebule, vse drobno sesekljano, pa olive in kapre ...

 

Ali pa samo več vrst drobno zrezane zelenjave, prepražene na olivnem olju in obilno začinjene z origanom ...

 

 

mamamia

mmarush  

član od: 4.5.2010

sporočila: 9

6. feb 2014 17:56

Najlepša vam hvala, zelo ste mi pomagali :)

mmarush

tisa55  

član od: 1.11.2012

sporočila: 75

6. feb 2014 20:27

Pozdravljena,

Meni je zelo všeč, da konzervo tune dam direktno v skledo solate in /ali radiča (zelenega, rdečega, motovilca...).

Če je tuna v olivnem olju potem uporabim za zabelo kar tisto iz konzerve, če pa je vložena v semenskem olju, le-to odlijem in dodam olivno, zraven še limono ali Molkosan (vinski kis uporabljam zelo redko) ter malce posolim. Včasih dodam zraven še kakšno koruzo ali fižol, poleti morebiti še kakšen paradižnik.

Zame je to odlična malica ali celo kosilo. 

tisa55

nina8  

član od: 21.2.2014

sporočila: 13

21. feb 2014 11:28

Jaz pa naredim tunino omako da prepražim tuno (iz konzerve Rio mare), dodam sladko koruzo in zalijem s sladko smetano. Pustim da zavre in polijem po špagetih.

 

Druga omaka, pa poppražim česen in peteršilj na olivnem olju, dodam tuno (spet Rio mare), na majhne koščke narezane olive (črne ali zelene vseeno) in zmešam s stesteninami.

 

Tunin namaz : V skledico dam tune (seveda Rio mare 2 konzervi), svež peteršilj, pol čebule, 5 kaper, 2-3 kisle kumarice in 3 velike žlice kisle smetane (lahko že mala žlička majoneze po okusu). Vse to zmešam s paličnim mešalnikom. Najbolje je postreženo na popečenih kruhkih.

nina8

Loni  

član od: 12.12.2001

sporočila: 7859

21. feb 2014 12:20

No, mi tudi jemo tuno na pašti ali v solati, ampak nikoli ne uporabimo zgoraj omenjene znamke .

Loni Makaroni

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti