Kontracepcija, pomoc

tista_ana  

član od: 20.1.2014

sporočila: 1

tema odprta - 20. jan 2014 5:27 | ogledi: 10.426 | odgovori: 87

Zivjo, pozdravljeni vsi prosla bi vas za pomoc, upam, da vam ni odvec. Tocno 10 dni sedaj jemljem kontracepcijske tabletke (prvic v zivljenju). Do izpred treh dni sem imela vsakic po tem, ko sem jo vzela (po kaksni uri) diarejo. Nisem vzela se ene tabletke, ker v navodilih nisem zasledila taksnega navodila. Zadnje tri dni diareje nisem imela. Zanima me, kaj to pomeni glede zascite, ali sem v primeru, da sen vceraj imela nezasciten odnos, zascitena, saj v navodilih pise, da je zascita v primeru diareje ali bruhanja zmanjsana, vendar ne pise, za kako dolgo (celoten ciklus ali tisti dan)? Ker me skrbi, prosim za pomoc. Hvala vsem prijaznim odgovorom ze vnaprej, lep dan.

tista_ana

kvačkarica  

član od: 30.6.2012

sporočila: 537

20. jan 2014 6:13

 DOBRODOŠLA MED NAMI!Težko vprašanje, ampak mislim, da je strah odveč.Počakaj kaj bo na koncu ciklusa, ali bo prišla "tetka" ali ne! Če te pa še vseeno bega, pa pokliči svojega ginekologa ali v lekarno in povprašaj. Mislim pa, da že obstajajo testi, ki pokažejo že po nekaj dneh od odnosa, ali si, ali nisi. Meni se je že zgodilo, da sem pozabila vzet, pa na srečo nisem imela nobenih problemov, zaradi tega sem se odločila za Nuva ring, kjer ni nobenih strahov pozabljivosti.Brez panike, vse se bo uredilo, pa poročaj kako se je izteklo, morda zanima še katero!

kvačkarica

Loni  

član od: 12.12.2001

sporočila: 7859

20. jan 2014 8:07

Priporočam:

1. še enkrat preberi navodila dotičnih kt, ker definitivno nekje noter piše, kako je z zaščito v primeru prekinitive jemanja oziroma ostalih stranskih učinkov, navadno piše, da je treba uporabiti še kaj zraven;

2. vzemi telefon v roke in pokliči sestro svojega ginekologa, navadno so že one živa enciklopedija;

3. obrni se na primeren forum

http://med.over.net/forum5/list.php?19

4. če še vseeno ne bo delovalo, pa aspirin med kolena.

Loni Makaroni

proxima  

član od: 21.10.2003

sporočila: 2514

20. jan 2014 8:48

Diareja zmoti absorpcijo kontracepcijskih tablet, če je močna in če traja več kot 24 ur, v tem primeru je treba uporabljati dodatno zaščito v času diareje in še en teden potem. Ne vem, kaj si mislila z "diarejo eno uro po zaužitju tabletke", eno samo odvajanje bolj redkega blata se za moje pojme še ne kvalificira kot diareja, vsekakor pa v eni uri tabletka gotovo ni prišla neprebavljena do končnega dela črevesja, tako da se verjetno nimaš česa bati. Nobena kontracepcija pa ne nudi 100% zaščite, čeprav je hormonska temu še najbližje. Sicer se pa strinjam z Loni, pojdi gnjavit raje Pušenjaka, ta ima dosti izkušenj z odgovori na podobna vprašanja lp, proxima

tista_ana  

član od: 20.1.2014

sporočila: 1

20. jan 2014 9:04

Hvala vsem. Ne morem se dobiti ginekologinje, ker dela popoldne, pa mi ne da miru in ne morem nic delat, zato sem tu zagnjavla. Jo pa definitivno poklicem popoldne. Torej, z diarejo sem mislila na navadno drisko, pa se mi izraz ni zdel zadosti fin. Res upam, da bo vse v redu. Ne bi rada na vrat na nos letela po urgentno tabletko. Hvala vsem.

tista_ana

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

20. jan 2014 9:07

Jaz se seveda krohotam ob namigih od Loni in proxime.

 

Samo, če dobro premislim, ozadje pa ni tako blazno smešno. To, da se nekdo prijavi na kuharski portal, ker gre po mestu glas, da tam se pa govori o vsem možnem... - in vpraša o tem, kaj storiti po tem, ko bolj tekoče kaka in jemlje kontracepcijo, to v bistvu govori to, da dekle v resničnem življenju nima toliko sproščenosti, da bi to isto vprašala svojega ginekologa. In nima toliko sproščenosti zaradi tega, ker je te sproščenosti niso naučili doma, beri, mama je tega ni naučila.

In si mislim, da pač mami (če ima hči) ni treba, da jo nauči silno umetelno kuhati. Tudi ni treba, da mama nauči svojo hči, kako se super obleče (če ni tega talenta, ga pač ni)) in je verjetno še nekaj področij, kjer, če mama ne zna in tega ne nauči hčerke. Če je pa ne nauči, kako se gre h ginekologu, in potem redno hodi tja vse življenje, če je ne nauči, kako je super biti ženska in če je ne nauči, da se najprej vpraša zdravnika in se sprašuje toliko časa, dokler se ne razume, je pa to preprosto neoprostljivo. Unforgiven.

In me rahlo jezi, ker mame punc, ki začenjajo s kontracepcijo, so v bistvu moja generacija in malo starejše in za božjov ovljo, pa koliko zafrustrianih in zatolčenih kokoši je to v moji generaciji?

Vendelina jr.

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

20. jan 2014 9:12

In vsak ginekolog si(lahko) vzame neskončno časa, kajne? Znanstvena fantastika.

rimljanka

Ognjič  

član od: 18.1.2006

sporočila: 4732

20. jan 2014 9:51

Jaz pa mislim, da ni ravno takoj za etiketirat mam za kokoši in zafrustriranke, če se o ginekoloških in podobnih zadevah ne pogovarjajo za domačo mizo. Ker je dejstvo, da je še veliko žensk, posebno na deželi, ki so pač tako vzgojene oz. so jim vcepili v glavo, da se o tem ne govori, da tako pač mora biti, da je žena poslušna možu, da se ve, kdo je gospodar, da možakarja pričaka ob točno določeni uri kosilo, ker je ona pač doma in ima časa na pretek itd.. Preberejo lokalni časopis in kakšna obvestila domačega župnika, ki jih dobijo v nabiralnik, se  pražnje oblečejo, ko gredo ob nedeljah k maši...in resnično jih sama poznam kar nekaj, ki jim je internet španska vas in nimajo pojma, kaj otroci počnejo za računalnikom, ki jih enostavno ne moreš prepričat, da je še kakšen časopis z "drugo resnico"  kje od tistega običajno branega, da na kakšnem drugem radijskem programu povedo tudi kaj zanimivega, da je treba najti čas za it za svojo dušo na klepet ali izlet sama. In to je, na žalost moja/tvoja generacija. In potem je ob vsem tem super vsaj to, da hči, če že doma ne upa o tem govorit, pač vpraša ostali svet.

Res, marsikatera je zatolčena, pa niti ne ve, da bi lahko bilo drugače. NO, nekatere tudi slišat nočejo tega.

Kar se tiče vprašanja tista_ana pa nimam pojma in sem najprej pomislila, da se malce heca .

Ognjič

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

20. jan 2014 10:14

Vendelina, žal je res, kar praviš o zatolčenih kokoših (mnoge niso same krive, da so v takšnem položaju, zato bi jim jaz dala kak kak drugačen naziv),  vendar tudi pisanje od Ognjič še kako pije vodo. Ne moreš si mislit, koliko je zapetih in zategnjenih mater med nami, ki hčeram ne povedo osnov o kontracepciji, kaj šele o obisku pri ginekologu. Ker še same ne hodijo tja in imajo nasploh problem z odnosom moški - ženska (beri Ognjič), pa naj se to nekaterim med nami v današnjem času zdi še tako nemogoče.

 

Morda se lahko nasmihamo ob vprašanju naše nove članice, vendar bi jaz to pogledala z drugega vidika: hvala bogu, da dekle tako razmišlja, ker to pomeni, da je ozaveščena in da jo skrbi, da se zaveda posledic. Navsezadnje, dekle je bilo pri ginekologu in poskrbelo za zaščito, zdaj pa jo je malo strah, ker je prebrala navodila (in to je pomembno, prebrala jih je), pa ni čisto prepričana, kaj in kako.

 

Se pa strinjam, da bi morali ozaveščati predvsem matere, vendar je to hudo zahtevna naloga. Jaz sem hvaležna svojim staršem za vso sproščenost in odkritost pri pogovorih o spolnosti, celo oče ni imel nobenih zadržkov, ko je bilo potrebno kaj razložit oziroma odgovoriti na kako vprašanje.

 

mamamia

lili A.  

član od: 11.4.2006

sporočila: 218

20. jan 2014 11:32

Vedno več zdravnikov ugotavlja stranske učinke kontracepcijskih tablet, zato bi bilo smiselno, pred začetkom jemanja se posvetovati z zdravnikom (ne ginekologom), ker ginekolog predpisuje te tbl. in jih tudi zagovarja.

Nič koliko primerov je, ko imajo dekleta po večletnem jemanju težave z zanositvijo ali pa še celo ne morejo zanositi. In ponovno ginekologi pomagajo s hormoni, vendar takrat v večjih odmerkih. Upam, da se ne bo kdo počutil prizadetega.

Sicer pa o kontracepciji lahko več preberete na:

http://iridodiagnostika.com/pozor-kontracepcija/

 

 

 

 

lili A.

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

20. jan 2014 12:07

lili A., ne delaj panike tam, kjer ni potrebno.

mamamia

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

malo za hecsijasaja
Kaj jutri za kosilo?johana
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti