Kontracepcija, pomoc

Loni  

član od: 12.12.2001

sporočila: 7859

20. jan 2014 12:43

Ne vem, na splošno pri vseh zadevah "padam" na informacije, ki imajo naveden vir z obširno razlago raziskave.

Drugače pa meni zdrava pamet pravi, da te kt res naredijo neplodno, ampak takrat ko je to zaželeno.

Loni Makaroni

Oreo  

član od: 27.11.2011

sporočila: 111

20. jan 2014 12:55

js sem pa čist istega mnenja kot lili A.

Oreo

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

20. jan 2014 13:32

No saj bi tudi kak župnik imel kaj za povedati, pa mogoče bi kdo rekel kako modro o kontracepcijskih tabletah za veganke, pa bioenergetik pa kak razkisovalec teles in tako naprej. Pač vsak po svoje, saj je tudi kontracepcija stvar izbire - tako kot je stvar izbire, da se o tem vpraša, pazite, ne zdravnika, ne biologa, ampak kuharski forum.

Sonja

proxima  

član od: 21.10.2003

sporočila: 2514

20. jan 2014 13:35

Vzrokov za neplodnost je ogromno, ampak med uporabnicami hormonske kontracepcije je ni nič več kot med ostalimi, potem ko izločimo vse ostale faktorje (starost, neredni ciklusi že pred uporabo hormonske kontracepcije). Dvajsetletnica je naravno bolj plodna od tridesetletnice, ta pa precej bolj od štiridesetletnice; če ženska jemlje kontraceptive do 35. leta, nato pa eno leto ne zanosi, za to niso krive tabletke, le verjetnost zanositve se z leti pač manjša. Je pa jasno, da bo katerakoli uspešna metoda preprečevanja zanositve, ki je v rokah ženske, trn v peti vsem tistim, ki jim ni do tega, da bi ženske imele nadzor in pravico do odločanja v zvezi z lastnimi reproduktivnimi funkcijami (verjetno mi jih ni treba posebej naštevati), tako da raznih iridodiagnostičnih (tale iz linka je še med manj ostudnimi) in/ali ideoloških "prosvetljevanj" zlepa ne bo zmanjkalo. Po drugi strani je tudi res, da sodijo reproduktivne funkcije v znamenito četverico 4F (Food, Fight, Flight and Reproduction), ki jo uravnava pretežno limbični sistem, kar pomeni, da je racionalno razmišljanje o teh stvareh vedno podvrženo številnim biasom, ki se jih človek morda niti ne zaveda, vseeno pa prispevajo pomemben delež k odločanju. K sreči smo zaenkrat na tem področju še kar svobodni, dejavnost evropskega parlamenta v zadnjih letih je pa daleč od tega, da bi se lahko zazibali v sladke utvare o podaljšanem roku trajanja feminističnih pridobitev prejšnjega stoletja - kot kaže, utegnemo na tem področju še biti trd boj ali pa celo pokasirati precejšen povraten udarec (podobno kot velja za pravice delavskega razreda, ki ena za drugo ugašajo po vsej Evropi). No pasaran! lp, proxima

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

20. jan 2014 14:23

Si, proxima, No pasaran, in za to se gre na barikade, če bo treba! Da 3K spet ne pride do obvezne veljave (če je prostovoljno, me ne moti ).

lp

mamamia

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

20. jan 2014 19:28

BTW, v Lj. se organizirajo demonstracije pred špansko ambasado (se mi zdi, da bi tole celo španski ambasadorki prišlo prav), ker hoče španska desničarska vlada, ki ima absolutno oblast, uvesti plačljivo prekinitev nosečnosti.

Vendelina jr.

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

20. jan 2014 19:49

Sorči, Ognjič, ampak ženske, ki imajo hčerke, ki začenjajo s kontracepcijo, so rojene (velika večina) rojene v letih 1960-1970.  Kar pomeni, da so hodile v šolo takrat, ko se je, če se je kdaj v tej državi, v resnici delalo na emancipaciji (in smo se takrat malo iz tega norca delali, ampak vseeno) in ko je kontracepcija postala čisto lepo dostopna. In je bil  v vsakem kraju zdravstveni dom s polno postavo zdravnikov in čisto v vsakem je bila tudi ginekološka ambulanta. Te stvari so se s socializacijo morale prijeti, je pa res, da smo mislili, da so se, potem, ko so se enkrat prijele, tudi obdržale. In bo treba pač te stvari sproti obnavljati.

In nehajmo no iskati v 21. stoletju izgovore v stilu, "mi je malo nerodno" in "so me doma zatokli" in kar je še tega. Ko ima človek otroke - in v tej državi je to čisto prostovoljna odločitev (ob predpostavki, da ni neplodnih zadev) - potem naj uporablja tudi organe v glavi. In naj se zaveda, da otrok ni samo ena taka srčlana štručka, ampak da je to oseba, ki jih bo treba marsikaj razložiti. In bi bilo pametno imeti sestavljene odgovore na vprašanja, ki bodo zanesljivo prišla, ne pa, da so non-stop presenečni.... Od tega, kako se skrbi za zdravje, pa kako nastajanejo otroci in kako se hodi k zdravniku in na kakšne redne kontrole hodijo ženske in na kakšne moški.  Je jasno, da ni dobrega razloga, da bi mame svojim sinovom razlagale teme iz poglavja erekcije in ejakulacije, ampak prav tako je jasno, da mora mama biti prva, ki svoji hčerki razloži vse o reprodukciji, menstruaciji, obiskih ginekologa, higiene, HPV, spolno prenosljvih zadeva in kar je še tega. In je treba malo prebiti svoj sram in kar je še tega in to povedati. Ker v čem je pa fazon imeti otroka, če ne tudi v tem, da greš pri otroku tudi čez svoje dosedanje mientalne limite za to, da se slednji nečesa nauči? 

 

Ima pa tale zgodba tudi svoje družbeno nadaljevanje: Včasih so bili ginekološki pregledi vsakoletni, potem je pa v socialni sferi nastalo tako, da se plačuje samo na vsaka tri leta, vmes mora pa ženska samoplačniško hoditi na preglede. In to umno zadevo so izvedli pred desetimi leti in ženske v imenu varčevanja in ženske se temu nismo uprle. Big mistake. Ker v trenutku, ko redni obiski pri ginekologu niso več samoumevni, smo šli kot družba nazaj v leto 1930 in tam okoli. In posledično potem danes mladinkse sprašujejo o kontracepciji, kakšne druge pa semle popajo umisleke o škodljivosti kontracepcije. In če se gre na vsake tri leta na pregled, lahko samo pričakujemo, kdaj se bo statistično (z enim faznim zamikom) povečalo število rakastih obolenj na materničnem vratu itd itd. Pa puncam po 70 letih ne pripada več mamografija - razen, če jo same plačajo - pa ravno v višjih starostnih skupinah se rak dojke povečuje. In dobro, punce, kaj pa še rabimo? A bomo - boste kar pristale na zatolčenost zgodnjega dvajsetega stoletja in pozabile na vse, za kar so se naše mame borile? 

 

Vendelina jr.

naor  

član od: 4.3.2010

sporočila: 7767

20. jan 2014 20:12

Sicer se nisem mislila vključiti v to temo, a se moram. Pritrjujem Vendelini, a samo v toliko, da tako kot ona piše bi moralo biti, bi bilo super, če bi tako bilo. A žal je velikokrat tako kot je napisala Ognjič in tudi Mamamia. In sem vesela za stavek od Mamemie, ko  pravi, da je že ok, da se deklič pusti podučiti magari od mam iz kulinarike, če že doma ni dobila pravih napotkov. Tukaj je veliko mam, zakaj pa ne bi podelile nekaj izkušenj, če jih že imajo z deklico, ki je v stiski.

 

naor

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

20. jan 2014 20:28

Tako kot si rekla, naor. Tako bi moralo biti, kot pravi Vendelina, a življenje kaže, da ni tako. Verjamem, da je tega sicer vedno več, te sproščenosti in tudi ozaveščenosti, na srečo so zdaj tudi drugi viri na razpolago, ki jih mi nismo imeli. A ti viri imajo tudi eno veliko napako, niso vsi verodostojni (kot ta na primer, ki ga je nalepila lili A., ki kar povvprek nekaj straši, kot da vse, kar je našteto na linku, povzroča le kontracepcija, kaj drugega pa ne. Ljuba sveta preproščina). 

 

In zato me vprašanja, kot je bilo današnje, tu sploh ne motijo. Kaže namreč, da dekle vsaj razmišlja, za razliko od mnogih njenih vrstnic, ki se čudijo nosečnosti po odnosu brez zaščite ...

mamamia

dari  

član od: 21.8.2004

sporočila: 1521

20. jan 2014 20:39

Točno, tako naor.Ja, bi moralo biti, a v praksi je drugače.No smo mame, ki imamo hčere in svetujemo, povemo,kolikor je v naši moči in znanju seveda.Vseeno mislim, da danes te zadeve niso več tabu teme.A zopet je tako,več glav več ve in tudi izkušnje.STranski učinki tablet,so,pri enih izrazitejši,pri drugih milejši ali jih sploh ni, mislim v bistvu na vsa zdravila.Zato,po vseh informacijah, ki jih dobiš tu in tam premisli kako in kaj in če se ne uredi je edina pot do zdravnika.Tako je tudi pri nas doma,koliko je moji moči pomagam,svetujem.Če se uredi ok.če pa ne k zdravniku.

 

dari

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecNikita
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti