Pranje mesa

tema je zaklenjena

Snežna  

član od: 10.8.2005

sporočila: 104

tema odprta - 15. jan 2014 11:44 | ogledi: 8.404 | odgovori: 68

Pozdravljene/i!

Pred kratkim sem po e-pošti prejela sporočilo, ki govori o tem, kako naj bi bilo škodljivo pranje mesa pred uporabo.

Link:

http://mojaleta.si/Clanek/Pozor-Tega-z-mesom-ne-

Ker sama za kaj takšnega nisem še nikoli slišala, sama pa vedno skrbno operem ali vsaj splaknem meso pred uporabo, me zanima še vaše mnenje.

Lepo pozdravljam.

Snežna

Riddle  

član od: 15.1.2009

sporočila: 418

15. jan 2014 11:47

Se mi zdi, da se s toplotno obdelavo bakterije tako ali tako uničijo. Vedno splahnem meso in se mi zdi, da ga tudi po prebranem članku ne bom nehala.

Lp od R.

darsec  

član od: 27.4.2011

sporočila: 6

15. jan 2014 12:29

Tudi jaz ga vedno operem, drugače si sploh ne znam predstavljati.

darsec

vanjatajnsek  

član od: 6.6.2005

sporočila: 1704

15. jan 2014 12:37

Snežna hvala za link - te strani nisem poznala, a vidim, da je zelo zanimiva.

 

Vanja

http://zaspancki.si/

vesnal  

član od: 17.12.2002

sporočila: 449

15. jan 2014 13:11

Jaz nikoli ne splahujem mesa.

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

15. jan 2014 13:30

Za moj okus so argumenti, napisani v članku, neumnost.

rimljanka

pehtranka  

član od: 9.10.2006

sporočila: 163

15. jan 2014 14:35

Pere se perilo.

pehtranka

drejcek  

član od: 11.1.2004

sporočila: 1028

15. jan 2014 15:10

Mene vse skupaj spominja na zgodbico o majhni deklici, ki ji niti najmanj ni jasno, zakaj njena mama vehementno vsakič posebej hrenovkam pred kuhanjem odreže oba konca, in pa na basen o modeliranju grupne dinamike.

Nekaj resnice v članku vsekakor je, vse ostalo pa je, tako kot portal, kjer je vse skupaj objavljeno, navaden blef - pa se iskreno oproščam, če sem koga užalil ali prizadel.

In tudi ne vidim niti najmanjšega razloga, da bom pred termično obdelavo mesa in mesnih izdelkov le-te predhodno splakoval (?!?) pod tekočo PITNO vodo. Predvidevam, da so nam v 21. stoletju popolnoma jasne osnove higiene, in kdor se jih ne drži, naj za to plača ceno; zavedam pa se, da ob vsem, kar nam je na voljo, na žalost še vedno obstajajo posameznice/ki, ki jim iz objektivnih razlogov to ni možno, zato le-te izvzemam iz kritike. Za ostale usmiljenja nimam, sploh ker je človeška neumnost po Einsteinu neomejena.

Drejček

proxima  

član od: 21.10.2003

sporočila: 2514

15. jan 2014 15:26

Jaz vidim čisto dovolj razlogov za pranje mesa pred uporabo, vsaj estetskih, če že ne mikrobioloških. Od koščkov kosti, ki se držijo razsekanih zarebrnic, do preostalih peres in kocin, ki jih izpulim iz kakega piščanca, da o morebitnih salmonelah, ki bodo verjetno v največji koncentraciji prav v tisti tekočini, ki se nabere na dnu embalaže pakiranega perutninskega mesa, niti ne govorim. Ko bom imela lastno klavnico in bom osebno nadzirala tako odvzeme mikrobioloških vzorcev kot preoblačenje zaščitnih rokavic in menjavanje mask zaposlenih, se bom mogoče drugače obnašala, do takrat pa, jebiga, če je treba odrezat konce hrenovk, bom počela tudi to. Kot pogosto rečem, je že v redu, če moliš, naj te bog (ali bogovi) obvarujejo pred poplavami, vseeno si pa raje postavi hišo na klancu. lp, proxima

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

15. jan 2014 17:02

Mater ste nekateri čudni, naravnost zaničujete svetovno kulinarično dediščino iz katere pranje mesa izhaja. Spomniti vas moram ( morda ne veste ), da so bili časi, ko vsaka hiša ni imela hladilnika, celo, še več, hladilnikov sploh ni bilo ( saj vem, da je težko verjet, ampak mi boste mogli na besedo ) Po parih dneh čuvanja mesa so se pojavili problemi, kako ga ohranit. Začelo se je solenje in različna " sušenja " mesa. Od tod izhajajo pršut  ( iz toplejših koncev sveta in prkajevanje, iz bolj mrzlih. Kakšno je bilo znanje o vsem najbolj ilustrira dejstvo, da je v času Cookovih potovanj, veljalo, da je najboljša nasoljena govedina v kateri se pojavijo črvi ( pol je verjetno potovanje bilo dirka, kdo bo meso prej pojedel, črvi ali posadka ( naj dodam, da Cook ni bil takega mnenjain je izbiral le sode brez črvov ). Sedaj si ptedstavljajte nekega gostilničarja nekje, ki nabavi nekaj mesa in ga v nekaj dneh ne porabi. Najprej se pojavi nekaj vonja, ampak, meso se opere in je kot frišno, po dodatnih nekaj dni tudi samo pranje ne zadostuje več, zato so iznajdli mariniranje: meso se najprej opere, potem marinira v močnih začimbah ( sol, poper, senf, česen ........... ) in se spet da porabit. Naj pripomnem tukaj, da so baje tržaško omako izmislili dunajski kuharji, da prodajo usmrajene skuše.

Včasih se mi zgodi, da kakšen kos mesa obtiči nekje v hladilniku za par dni, pol, ko ga najdem, povoham in ga dobro operem sluzaste povrhnjice in ga dam mačkam ( se mi zdi, da nad neopranim neki vihtijo nosove ).

Torej, če spoštujete svetovno kulinarično dediščino, meso operite od tiste sluzaste obloge, potem ga fajn marinirajte v močnih začimbah, da se porabit vse.

No resnici na ljubo, mariniranje ima drugačen pomen pri divjačini, pa pustimo to za sedaj.

ežoj

Trixi  

član od: 23.9.2003

sporočila: 15152

15. jan 2014 17:27

Jaz vse sperem. Kosti so dostkrat umazane, meso pa mi velikokrat postrežejo mesarji brez rokavic. 

Da ne govorim o pakiranem mesu, ki je termični obdelan in o kosih piščanca, ki jih v celih vrečah dobijo v mesarijo. 

Sama najraje kupujem perutnino na tržnici, pa jo tudi sperem.Vse pa osušim s papirnato brisačko.

Da ne govorim o ribah, pa četudi jih očistijo. Postrv, cela ali pa file ima tako veliko sluzi, da ni užitno. Če greš z nožem po koži je polno črne umazanije. Očiščene ribe pa moram itak še sama do konca očistit.

Se pa mi je že zgodilo, da sem domov prinesla smrdeče meso...ampak sem ga nesla nazaj. Od takrat mi mesar prinese meso od zadaj!

Kjer je volja, tam je pot. Trixi

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Tema je zaklenjena, zato vanjo ne morete več pošiljati sporočil.


Forumi (vroče teme)

malo za hecsijasaja
Kaj jutri za kosilo?johana
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti