Nov računalnik

Tomson  

član od: 15.7.2005

sporočila: 11

15. jan 2014 15:32

Hoferjevi Medioni so kar dobra opcija, če gre za neko nezahtevnouporabo. Imajo precej OK specifikacije in najpomembneje 3-letno garancijo, kjer tudi pri uveljavitvi ni večjih težav, kot pri nekaterih računalniških firmah.


Če pa je opcija naročit sestavljen računalnik po komponentah v katerikoli računalniški trgovini, je recimo takšna konfiguracija precej dobra izbira:
http://www.kajkupiti.si/racunalniski-sistem-za-dom-in

Zakaj? Če sam sestaviš komponente so le te bolj uravnožene po kvaliteti in zmogljivosti, kar v predsestavljenih sistemih nikoli niso. To pomeni da so komponente iz podobnih cenovnih rangov in ne npr. izredno zmogljiv i7 procesor, potem pa najcenejša osnovna plošča in napajalnik npr.

V konkretnem primeru je v sistemu tudi zelo kvalitetno in zelo tiho ohišje, cel sistem temelji tudi na temu da je čim tišji, komponente pa so vse bestbuy v tem cenovnem rangu ...

Skratka, premisli kaj bolj prav pride, ali nek OK računalnik kot je Hofer Medion s 3-letno garancijo, ali tih in uravnotežen sistem z 2-letno garancijo ...

 

 

Tomson

proxima  

član od: 21.10.2003

sporočila: 2514

15. jan 2014 16:02

Lepo te prosim, januarja 2014 mi ne več ponujat 1T notranjega diska, ravnokar so jih imeli v TechTradeu v akciji 3T pod 100€. Drugič: za tihost računalnika je najbolj važno to, da so komponente dobro prišravfane, na drugem mestu je dovolj dober procesor in tih jebentilator, na tretjem to, da ga občasno malo spihaš in posesaš, da se ventilator ne prehitro zasvinja, ohišje pride pa daleč za vsem tem. Skratka, tale vaša stran - vsaj meni osebno - kaj dosti zaupanja ne vzbuja, žal. (zdaj grem pa še na slo-tech malo razpravljat o pripravi njokov :)))))) lp, proxima

rebecca  

član od: 19.3.2002

sporočila: 2739

15. jan 2014 16:20

1) potrebuje pa se monitor in tipkovnico, kot tudi operacijski sistem - pa nista vec v istem cenovnem obmocju.

2) garancija je krajsa.

"Stressed is desserts spelled backwards!"

zzak1977  

član od: 31.7.2009

sporočila: 2193

15. jan 2014 17:38

proxima je napisal/a:
jebentilator
lp, proxima
Jaz imam tudi tega :)

Commis débarrasseur

Tomson  

član od: 15.7.2005

sporočila: 11

15. jan 2014 17:52

proxima je napisal/a:
Lepo te prosim, januarja 2014 mi ne več ponujat 1T notranjega diska, ravnokar so jih imeli v TechTradeu v akciji 3T pod 100€.

Drugič: za tihost računalnika je najbolj važno to, da so komponente dobro prišravfane, na drugem mestu je dovolj dober procesor in tih jebentilator, na tretjem to, da ga občasno malo spihaš in posesaš, da se ventilator ne prehitro zasvinja, ohišje pride pa daleč za vsem tem.

Skratka, tale vaša stran - vsaj meni osebno - kaj dosti zaupanja ne vzbuja, žal. (zdaj grem pa še na slo-tech malo razpravljat o pripravi njokov :))))))

lp, proxima

 

Hmm... kako naj tole lepo obrazložim nekomu, ki je tako velik strokovnjak na področju računalništva kot ti ...

 

Ja, najbolje je kupiti 5TB disk, ker je samo 150€. Ali 8TB, ker je samo 165€. (vem da ne obstaja, samo pretiravam). Če ga danes ne potrebuješ ni pomembno, saj mogoče v naslednjih letih kdaj prav pride. Nikoli ne veš. Sem dojel? ;-)

Dobro je kupiti najzmogljivejši i7 procesor, četudi se ga bo izkoristilo samo 30%, in je za vsakodnevna opravila 60% cenejši i3 procesor povsem enako hiter. Ker mogoče bo pa čez 10let zato računalnik bolj uporaben?

 

Želim izpostavit, da se računalnik ne kupuje glede na to kakšen ima procesor in disk, ampak glede na to za kaj ga potrebuješ in temu primerno daješ večjo težo komponentam, ki bodo pripomogle k temu.

 

Za tihost računalnika je kriv prah in dobro privijačene komponente. Ok.  Ampak čisto tako za vsak slučaj, ker nisem prepričan če si norca delaš, pripenjam tale link, da si malo prebereš o tematiki tihih sistemov. Nekaj več znanja in informacij iz tega področja nikakor ne škodi, ker vidim da te računalništvo zelo zanima:

http://www.silentpcreview.com/

 

Kakorkoli, hvala za današnjo dozo smeha, mi je post popestril dan! :)

 

Tomson

zzak1977  

član od: 31.7.2009

sporočila: 2193

15. jan 2014 18:00

Tomson je napisal/a:

Ker mogoče bo pa čez 10let zato računalnik bolj uporaben?

 



Tomson

Noben pc ni več ravno uporaben po treh, štirih letih, kaj šele desetih.

ftw!

Commis débarrasseur

Tomson  

član od: 15.7.2005

sporočila: 11

15. jan 2014 18:08

Točno to sem hotel izpostavit! Z nekaj sarkazma, seveda. :) Računalnik se kupuje za danes, ne za čez 10let, zato ne razumem zakaj bi nekdo ki ga potrebuje za npr. vsakodnevna opravila namesto 1TB diska kupil 3TB če jih ne potrebuje ...

 

 

 
Tomson

Sporočilo je spremenil(a) Tomson dne 16. 2014 00:33

Lakica  

član od: 24.7.2008

sporočila: 254

16. jan 2014 10:09

večji kot je disk, bolj obremniš računalnik-po mojem mnenju; bolj pametno in tudi priročno je dokupit prenosni trdi disk, tudi za back up;: pri računalniku je na dolgi rok vsekakor pomembnejši proces, RAM-i in grafična kartica; šele potem trdi disk

Lakica

proxima  

član od: 21.10.2003

sporočila: 2514

16. jan 2014 13:03

Ni jasno, zakaj bi večji disk bolj obremenil računalnik, po moji logiki je ravno obratno (večji diski imajo večjo gostoto zapisa in večji cache -> krajši čas dostopa in manjša obremenitev procesorja). Zaporedje velikosti diskov, po kakršnem sem kupovala svoje računalnike, je bilo, če se prav spomnim, leta 1998 3G; leta 2005(?) 160G: 2011: 1+2T (svežemu Medionu je krepnil disk nekaj dni po zagonu, medtem, preden sva ga nesla na servis, sva uspela rešiti podatke s krepnjenega diska na novega 2T, ki sva ga potem vstavila nazaj noter). Po raznih lokacijah se nama valjajo razni zunanji diski velikosti od 160G do 2T, kljub temu ni prostora nič kaj preveč, glede na to, da sva pri hiši dva podatkovna hrčka in da sva na primer samo z zadnjega desetdnevnega potepanja po Švedski prinesla 43G slik (vsaka serija gre v backup v dveh verzijah in še na en zunanji disk)- so it goes. O raznih živalcah s kopiti in gorskih hudournikih na tem forumu Jernej ne mara kaj dosti slišati, ampak lahko si predstavljate, kako je šele s tem. lp, proxima

urssa  

član od: 25.12.2005

sporočila: 380

16. jan 2014 13:06

Komot si sam sestaviš računalnik, če veš kaj delaš, ali če najdeš dobrega prodajalca, ki ve kaj dela (pa da te ne poizkuša nategniti). V tem času je že toliko komponent, da če sam izbiraš in naročaš se lahko kar hitro ušteješ (kupiš matično ploščo na katero ne paše procesor, ki si si ga izbral, ker ima drugačno podnožje...). Da ne govorim o tem, da moraš običajno v takih primerih posebej kupiti operacijski sistem in ga po možnosti še sam naložiti in skonfigurirati z vsakim posameznim gonilnikom. Za običajnega uporabnika je dandanes na voljo nešteto možnih variant in najbrž nobena ni slaba, lahko imaš le nesrečo, da ti računalnik crkne, še najslabše je da tik po preteku garancije. Kot običajnega uproabnika smatram nekoga, ki uporablja pisarniške programe, presname iz fotoaparata slike in jih ureja v npr. Picasi, brska po internetu, pogleda kakšen film in ne igra grafično zahtevnih igric.

sweet T: predlagam ti, da se omejiš predvsem na ceno, premisliš ali želiš prenosni računalnik ali bo stacionarni OK, manjši ali veliko ohišje (v tem primeru se zavedaj, da moraš v ceno všteti še ekran, tipkovnica in miška sta običajno zraven - sicer ti to vse povejo v trgovini). Predvsem preveri, da je operacijski sistem (Windows) že vštet in ne kupiš računalnika brez operacijskega sistema (oz. s kakšnim DOS oz Free OS operacijskim sistemom). Kakor vidim okoli se sedaj kar večina običajnih uporabnikov odloča za prenosnike. Ti pa ob vsem polagam na srce, da so vsi računalniki pokvarljivi in da raje nekaj denarja nameniš kakšni zunanji enoti za shranjevanje podatkov, oz. plačaš kakšno "oblačno" storitev, ki omogoča shranjevanje podatkov. Že prevečkrat sem imela opravka z nesrečniki, ki se jim je pokvaril računalnik, edine kopije slik in pomembnih dokumentov pa so bile na njem. Lahko, da podatki ostanejo, lahko pa imaš nesrečo, da se pokvari ravno disk. Cene reševanja podatkov pa znajo biti hitro hudo visoke.

 

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?gobica1402
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti