Prosim nekaj nasvetov glede torte

ema82  

član od: 17.3.2008

sporočila: 161

tema odprta - 27. dec 2013 14:17 | ogledi: 5.160 | odgovori: 9

Zamislila sem si torto in sicer tako, da bi bil spodaj biskvit, potem pa različni moussi - skutin, nek sadni(najbrž gozdni sadeži) in čokoladni. Zdaj me pa zanima, bi dala med mousse tud plasti biskvita, s čim naj zaključim na vrhu ( s čokoladnim prelivom?) in kaj naj naredim z robom? Premažem s smetano, pustim al kaj? Je pa to torta za eno slavje, tko da mora lepo izgledat.

ema82

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

27. dec 2013 15:38

Poglej silno Afrodiziačno torto, tam imaš tehnikov dveh krem in je več kot zadosti. Tri mousse-kremne zadeve spada v kategorijo too much information.

Vendelina jr.

branka.mahnic  

član od: 23.7.2008

sporočila: 1157

27. dec 2013 16:29

ema 82, ko se dela krema na kremo moraš vedet, da da se ena krema mora v hladilniku prej učvrstit, na to daš drugo kremo ali gozdne sadeže, ki jih predvidevam narediš z želejem in tako naprej. Je pa treba skombinirat, da se tudi različni okusi krem ujemajo. Na vrhu lahko daš še en biskvit, premažeš s kako fino marmelado in na to lahko poljubno obmažeš s smetano ali čokolado. Lahko pa narediš tri biskvitne plošče in kreme eno za drugo na plošče namažeš in imaš prej končano. Ne pozabit malo navlažit biskvit. Uspešno peko želim!

branka

ema82  

član od: 17.3.2008

sporočila: 161

27. dec 2013 16:58

Ja, to vem, da se bi morala vsaka plast posebej strdit. V bistvu bi rada zajela tako saden kot čokoladen okus, ker imajo nekateri rajši tako, drugi tako, ne bi pa une variante pol torte sadne pol čokoladne. Mogoče bi nardila kremo iz gozdnih sadežev, pač kot na varianto strjenke, z jogurtom in smetano in eno plast čokoladne kreme, npr. take kot je v afrodiziačni torti. Vmes nič, na vrh pa še eno plast biskvita.

ema82

branka.mahnic  

član od: 23.7.2008

sporočila: 1157

27. dec 2013 17:27

Ja strjenka iz gozdnih sadežev bi se lepo ujela z jogurtovo-smetanovo kremo. Narediš tako,"sama sem tako naredila", da sem polila strjenko sadno na dve tretini biskvita-tako, da je bilo do roba kake 2 cm. Ko se je strdilo sem čez vlila jogurtovo kremo in je zelo lepo izgledalo, ko je bil košček odrezan. Saj boš videla, ko delaš dobiš vedno kako idejo.

branka

rag_doll  

član od: 24.8.2011

sporočila: 505

27. dec 2013 18:34

Vendelina jr. je napisal/a:

... tehnikov dveh krem in je več kot zadosti. Tri mousse-kremne zadeve spada v kategorijo too much information.

Vendelina jr.

Se zelo strinjam s temle. Verjamem, želiš zadovoljit vse okuse in se potrudit, ampak hitro lahko potem izpade preveč. Če že, bi kvečjemu naredila tri torte ali več, po potrebi (če imaš prakso, magari jih potem daš v nadstropja, da so kot ena, vendar med sabo ločene - z uporabo tegale, recimo), v katere daš po eno ali maksimalno dve kremi.

 

 

Vesnuska  

član od: 1.1.2011

sporočila: 944

27. dec 2013 19:19

S tem, da v eni torti kombiniraš različne okuse, ne moreš zadovoljiti različnih okusov. Kdor nima rad skutne kreme je ne bo maral niti če bo zraven še čokoladna.  Jaz čokoladne in skutne kreme ne bi kombinirala, razen če je mišljena bela čokolada. Trije moussi so smiselni, če imaš naprimer belo, mlečno in temno čoklado, skratka če se okusi nadgrajujejo in povezujejo. Pri takih tortah mora biti neka ''rdeča nit''. Ne pa kar nekih treh okusov, da bo za vsakega nekaj. Če je torta dobra, jo itak nazadnje jedo večinoma vsi, tisti ki peče pa mora imeti toliko samozavesti, da verjame v svoj izdelek in se ne sekira, če se med povabljenimi najde kakšen, ki tistega okusa ne mara.

Skratka poslušaj nasvet Vendeline jr. in si malo poglej kako se kombinirajo okusi.

Pa uspešno peko.

Vesnuska

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

27. dec 2013 19:51

Tule imaš predlog za dva moussa ( res penaste kreme,  ne  klasične slaščičarske  ali maslene ),ki se krasno skladata. Količne primerno povečaš, za okus pa ti jamčim, da je vrhunski.

Tudi torta s tem sadnim želejem, kot je v kremi, bi bila po moje zelo osvežilna.

http://www.kulinarika.net/recepti/14694/sladice/cokolad

mamamia

JanisJoplin  

član od: 20.1.2011

sporočila: 1953

27. dec 2013 23:30

Če hočeš sadno-čokoladno torto, kombiniraj čokolado z višnjami, malinami ali gozdnimi sadeži, saj se kislo zelo umeja in dopolnjuje s sladkim. Ali pa mogoče pomaranče, v bazi je jaffa mousse torta. je pa točno tako, kot je zapisala Vesnuška: s tako torto ne moreš zadovoljiti tistih, ki prisegajo na lahko sadne torte in ne tistih, ki obožujejo zgolj čokoladne. Če je dobra, jo pa tako ali tako je večina ljudi. Vsekakor pa ne skute in čokolade.

JJ

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

28. dec 2013 15:08

Word od aadvice za 82: NIkoli ne boš mogla zadovoljiti vseh okusov. Ne pri tortah (ta je še najmanj zahtevna tema) in ne pri vseh ostalih področjih v življenju.  Kdor se trudi zadovoljitiv vse, ne zadovolji nikogar. In non stop poskuša na vse možne načine to doseči, pa se cilj vedno  izmakne.

Zato, pamet v glavo pri tortah in pri ostalem. Naredi eno skutasto zadevo s sadjem in eno čokoladno zadevo brez sadja in skute in kdor ima kaj spodobnosti v sebi, bo eno od zadevnega poskusil, kdor ne mara ničesar, ne bo poskusil nič. Ljudje te cenijo zaradi tega, da si, tisti, ki pa tega ne znajo - s takimi se pa ni vredno ukvarjati.

 

Simple as that.

Vendelina jr.

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti