Goveji biftek za novoletno kosilo/večerjo

Mirc86  

član od: 17.12.2011

sporočila: 33

tema odprta - 23. dec 2013 18:51 | ogledi: 22.697 | odgovori: 35

Živjo!

 

S punco bova za novo leto tokrat doma, in sva rekla, da bova imela kulinarični večer. In sicer me zanima kakšen recept za goveji biftek za glavno jed. To je baje eden izmed najboljših delov govedine, jedel sem ga pa trikrat v življenju v restavracijah. Pregledal sem že veliko receptov na tej strani in podobnega recepta nisem zasledil.

 

Zanima me recept za biftek v omaki z zelenim poprom, ter seveda vsi ostali načini.

Hvala za pomoč.

Mirc86

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

24. dec 2013 0:12

Meso narežeš na debelejše rezine, ga dobro premažeš z oljem, nič ne ne soliš,ne popraš. Biftek lahko v olju pustiš tudi dan ali dva, bolj se bo meso uležalo, boljši bo biftek.

Na vroči maščobi opečeš bifteke, kot želiš, torej da je znotraj še krvav, rožnat ali prepečen. Potem ga malo posoliš in popraš ter daš na toplo.

Na maščobo od pečenja mesa vlješ malo belega ali rdečegea vina, dodaš zelen poper - del naj bo zmlet, del v zrnju. Če uporabjaš poper iz slanice, ga prej na cedilki dobro speri. Potem dodaj še malo vorčestrske omake (ni pa nujno), malo masla (žličko ali dve), malo mlačne vode in malo sladke smetane- Ko dodaš smetano, omaka ne sme več vreti, zato prej zmanjšaj ogenj in potem vmešaj smetano, da omako lepo poveže. Začiniš po okusu, vrneš v omako bifteke, pustiš na malem ognju kakšno minutko ali dve in to je to.

 

Vsi ostali načini? Težko bo, veliko jih je. Lahko narediš omako z rocquefort sirom, lahko biftek flambiraš, lahko na biftek položiš rezino gosjih jeter in na vrh malo čebulne marmelade, lahko ga postrežeš na rezni toasta, ki si jo prej prelil s sokom, ki je nastal pri pečenju bifteka ...

Soli ga vedno potem, ko je meso že pečeno. 

mamamia

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

24. dec 2013 4:09

Biftek se naredi takole: (čeprav Gordon nima bifteka)

http://www.youtube.com/watch?v=9rWZNHkrsNg

 

To, da se ne sme soliti pred pečenjem, je davno dokazano en sam mit. :) Enako to, da ga je treba zapeči, da sokovi ostanejo v mesu. 

 

Vanja

tinca  

član od: 3.9.2001

sporočila: 907

24. dec 2013 10:54

No Vanja, si pa dregnila v mojo davno dilemo. Še tekmovalci v nedavno končani Gostilni so se prerekali med sabo ali se meso nasoli preden gre v ponev ali ne in je obveljalo da ne.

Mene so učili, da sol potegne vodo iz mesa in je potem meso trše in  bolj žilavo, da se ga zato ne soli, oz. se ga soli med počivanjem. Tudi zapekanje mesa je praksa, ki jo uporabljam že dolgo in mi je tudi nekako logična. Čeprav se potem malce tepe z logiko zalivanja pečenke - če naj sokovi ne bi šli ven, ker je prej zapečena, potem ji tisto, s čemer jo polivamo tudi ravno ne koristi a ne.

Pri biftekih pa so me izkušnje izučile, da je dober in prvovrsten biftek odvisen izključno od zrelosti mesa. Zato je treba uporabiti vsaj tri tedne zorjeno govedino, v kateri so encimi že naredili svoje - pa naj bo v vakuumu ali na hladnem zraku. Tako čudo od mesa se dobi pri nekaterih mesarjih na ljubljanski tržnici, no, pa najbrž še pri katerem drugje tudi, samo je treba vedeti kaj hočeš. Tako meso ne potrebuje "mehčanja" v olju, ki pa je tudi mit, vsaj tako so mi povedali. Gre v bistvu za preprečevanje dostopa zraku in ne toliko mehčanje mesa zaradi olja.

Tak biftek je že pod prsti tako mehak, nič elastičen in se v ponvi spremeni v pravo fantazijo. Dovolj zorjeno meso ne bo nikoli spustilo rožnate lužice na krožnik (ta je tudi meni malce nagravžna). Sredica je lahko povsem surova pa ne bo zajokalo.

Dragi spraševalec - kar se tiče govejega biftka z zelenim poprom pa so ti zgoraj napisali že vse, kar moraš vedeti. Naj dodam še to, da je dober biftek debel vsaj 2 cm.

Vsak dan eno kastrolco smeha vam želi Tinca

katrin11  

član od: 3.1.2010

sporočila: 2342

24. dec 2013 21:46

Ob pogledu na meso na krožniku, ki je v sredini še rdeče, se sprašujem, ali ni to malo tvegano? Naj bi imelo v sredini vsaj 70 stopinj, ali ne?  Ali mi lahko kdo to razloži? 

Katrca11

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

25. dec 2013 12:00

Najmanj tvegano je pri govedini in zato se največkrat govedina tako pripravlja (no ja, tako si jaz to predstavljam). Saj je tudi tatarski biftek, ki je popolnoma surovo meso, iz govedine (no ja, so tudi izjeme: http://www.kulinarika.net/forum/topic.asp?TOPIC_ID=2359 ) In pa zadnje čase moderni "karpačoti" - goveji, tunin, kajvemkateri še vse - tudi sadni in zelenjavni.

lp

cervus

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

25. dec 2013 12:52

Priznam, da se ne ukvarjam preveč z razmišljanjem o tveganosti, če temperatura na sredi ne doseže določene višine; kot je rekla elaphus,  pri govedini sploh ne, itak obožujem tatarca. 

Tudi ne mislim kaj veliko o soljenju prej in po, pa o raznih drugih okoliščinah. Kupim že uležano meso in ga pripravim, kot se mi trenutno zazdi, o drugem ne razmišljam (res pa je, da solim veno, ko je meso že pečeno).

mamamia

zzak1977  

član od: 31.7.2009

sporočila: 2193

25. dec 2013 12:54

Vsak dan vsesti se v avtomobil je veliko bolj tvegano.

Commis débarrasseur

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

25. dec 2013 12:59

zzak1977 je napisal/a:

Vsak dan vsesti se v avtomobil je veliko bolj tvegano.



Commis débarrasseur

 

mamamia

katrin11  

član od: 3.1.2010

sporočila: 2342

25. dec 2013 19:04

zzak1977, odvisno ali bo avto kam šel, ali samo stoji na dvorišču! Saj imam tudi jaz rada tatarca, le vskič me je malo strah, če ne bo kaj narobe. Do zdaj sem preživela, kot vidiš. In ker tatarskega bifteka ne delam sama, upam, da so tisto škodljivo v njem ob izdelavi dobro ubili.  

Katrca11

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

25. dec 2013 19:14

Pri tatarcu je verjetno bolj nevaren rumenjak. 

Restavracije navadno opozarjajo, da je lahko ne popolnoma prekuhano meso nevarno (ajoj, kako se tole bere). To predvsem zaradi možnih tožb, navadno ljudem ni nič. Naju zvije ob pohanem prej, kot ob "medium" pečeni govedini.

Steak, pljučno imam res najraje še nekoliko surovo, ne pa mrzlo v sredini. Poleg tega mora nekaj časa stati, da se sokovi umirijo in nimaš "gejzira" na krožniku. 

Ni mi do še surove svinjine, piščanca, medtem ko se dobrega sashimija iz rib, kapesant, hobotnice ne branim. Hamburger jem medium well samo v izjemnih primerih.  Mleta govedina mi vedno sumljiva. 

Vanja

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti