Neslana dieta

kanarček  

član od: 29.10.2011

sporočila: 22

tema odprta - 12. dec 2013 12:30 | ogledi: 34.030 | odgovori: 13

Živjo

Zaradi zatekanja (nosečnost) sem pristala na neslani dieti. Ko mi je ginekolog naročil naj se je držim, se mi je zdelo precej enostavno, pač hrane ne soliš. Sedaj pa vidim na ni tako enostavno,... Prosim vse, ki imate o tem več informacij za nasvet lahko/nesmem:

-sir

-margarina

-maslo

-mlečni izdelki - jogurti, namazi,...

-olje - polivke za solate

-olje - cvrtje hrane

-čokolada, piškoti,...

-slivovi cmoki,....

-kislo zelje, repa

Kaj torej menite? So zgoraj naštete jedi dovoljene ali ne? Pa še kakšen nasvet?

 

HVALA

Loni  

član od: 12.12.2001

sporočila: 7859

12. dec 2013 12:44

Jaz bi se izogibala vsej vnaprej pripravljeni, predelani in konzervirani hrani, se da velikokrat sol nadomestiti z uporabo drugih začimb. Kislo zelje in repa definitivno vsebujeta kar precej soli, sir jo tudi vsebuje (lahko npr. delaš sama sirček doma in ga potem začiniš po svoje), vnaprej kupljene polivke tudi niso nedolžne, v margarini jo tudi najdeš. Se boš pač morala malo bolj posvetiti branju deklaracij. In poiskati alternative. Malce poglej po spletu, prehrana pri visokem pritisku tudi zahteva zmanjševanje količine soli v prehrani. Če boš hranos ama pripravljala, težav ne vidim, jesti zunaj je pa druga zgodba.

Verjetno sol ni čisto prepovedana, samo omejena. Kolegica je zatekala navkljub omejitvam, ampak samo v eni nosečnosti, v drugi prav nič.

 

Loni Makaroni

Loni  

član od: 12.12.2001

sporočila: 7859

12. dec 2013 12:47

PS Navadiš se na oboje, tako na neslano hrano kot tudi na to, da večinoma kuhaš doma in ne ješ zunaj. Sploh, ker gre za krajše časovno obdobje. Sama sem ga brez problemov preživela in mi je bila potem marsikatera jed preslana, čerpav se je večini zdela preplevka.

Loni Makaroni

urssa  

član od: 25.12.2005

sporočila: 380

12. dec 2013 13:08

Ti niso dali nobenega spiska kaj in kako? Ali vsaj kontakta kakšnega nutricionista?

Jaz bi se ravnala po zdravi pameti:

- sir: ne, najbrž je industrijski precej soljen, domača skuta, da, če je ne soliš

- margarine se jaz že nasploh izogibam, tako da bi rekla ne

- maslo: mislim, da običajno masla pri nas niso soljena, razen če je izrecno navedeno da je "slano maslo"

- mlečni izdelki: namazi najbrž niso pametni, navadni jogurt (ne sadni) mislim, da ne vsebuje dodatne soli. Namaze bi jaz raje delala doma iz skute in zelišč, spustiš pač sol

- olje  - polivke za solate: kupljene polivke zagotovo vsebujejo veliko soli in sladkorja, tako da ne, za olje samo ne bi rekla, da vsebuje sol

- ocvrta hrana - če ti je dobra neslana, sicer bi se ji jaz na tvojem mestu raje v velikem loku izognila

- čokolada, piškoti: moj občutek je, da ima vsa industrijska hrana precej soli in sladkorja, zato da je čim boljšega okusa, nisem pa res nikoli gledala koliko soli vsebujejo sladki produkti

- slivovi cmoki: doma narejeni, bi pomojem šli. Jaz jih delam iz skute, jajc, malo masla in moke, nič ne solim

- kislo zelje, repa: mislim, da se zelje soli pri kisanju (ali se motim?) - tukaj res ne vem

Še kakšen nasvet... Hja, nisem ravno v situaciji, da bi se mogla čemu odpovedati, sem pa tudi sama trenutno noseča in vem bi se brez problema odpovedala čemerkoli kar bi mi škodilo, saj ni za zmeraj. Par mesecev potrpiš in je. Poleg tega naj te potolažim, da se sliši huje kot je. Soli (in tudi sladkorja) se lahko odvadiš in ko nekaj časa ne boš solila jedi, ti bo kasneje tudi zelo mala količina soli zadosti, kar bo dogoročno bolje za tvoje zdravje. Vem, ker sem si včasih obupno preveč solila jedi in sladkala čaj, sedaj pa sploh ne morem piti sladkih pijač, pa v gostilnah mi je običajno hrana preveč slana. V tvojem primeru, bi v hrano vključila več drugih začimb, sploh na začetku, da ne bi tako pogrešala soli. Pazi pa na pripravljene mešanice začimb, ki običajno tudi vsebujejo sol!

Upam, da še kdo kaj napiše, ker je tema tudi meni zelo zanimiva.

urssa  

član od: 25.12.2005

sporočila: 380

12. dec 2013 13:10

No, Loni me je prehitela , pa vidim, da enako razmišljava.

kanarček  

član od: 29.10.2011

sporočila: 22

12. dec 2013 13:17

Hvala za mnenja. Kontrolo imam 23. in res nebi rada, da med prazniki pristanem v bolnici,....Hrano tako ali tako pripravljam sama doma, tam ni problem, pač ne dam soli in je. Včeraj si solate (motavilec) nisem solila in ubistvu sploh ni bila slaba, res ne. Tudi danes nisem solila matevža in je bilo čisto vredu. Tako da glede kosila sem si pošlihtala, da ni panike če ne solim. Bolj me skrbita zajtrk in večerja, ker mi kaj druga kot sadje ne pade na pamet, mislim da bo okej če pojem kakšen jogurt, pa kakšne (seveda domače) cmoke, domačo marmelado, čeprav je sol v kruhu,... Ja itak je za kratek čas, tako da se bom že znašla (rok imam 15.1) samo kakšen dodaten nasvet pa seveda ne bo škodil, torej kaj lahko še za zajtrk ali večerjo?

kanarček

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

12. dec 2013 13:26

Kislo zelje in repo splahni, preden daš kuhat, pa bo čisto v redu. Tudi testenine s kakšno zelenjavno ali mesno omako lahko ješ, pač ne solišč ampak okus dopolniš z zelišči, enako riž, krompir, ajdovo kašo ...

Polivke za solate iz olja, kisa in svežih začimb so čisto v redu.

 

Pravzaprav se mi dieta z nesalno hrano zdi še najlažje izvedljiva. Tisto malo soli, kar jo vsebujejo nekatera živila (jogurti, namazi, siri ipd...) pa tudi ne more škoditi, če druge hrane ne soliš pretirano. Neslana dieta ne pomeni nič soli, ampak minimalno količino. Ker nekaj soli pa organizem tudi potrebuje za normalno funkcioniranje.

mamamia

barbra  

član od: 9.8.2002

sporočila: 355

12. dec 2013 19:16

Ne, mamamia, če je predpisana neslana dieta, se ne reče, da nekaj soli pač potrebuješ. Ko sem bila noseča, mi je ginekolog rekel: če boste jedli slano, se lahko nosečnost konča. Po takem stavku ne razmišljaš, ali lahko ješ sir (ki je zelo slan) ali ne. Po moje sem zaužila sol le v mleku in mesu, ki je že samo po sebi slano. Neslan kruh mi je pekla mama, meso je postalo sčasoma čisto užitno brez soli, ampak z veliko začimbami, ostale jedi prav tako. Moja edina pregreha je bil čokolešnik za zajtrk (ki je malo slan). Pri prvi nosečnosti sem imela res strogo dieto, pri drugi pa sploh nobene. Kanarček, zdrži, saj ne traja tako dolgo. Danes si vse jedi še dosolim 

Barbra

Loni  

član od: 12.12.2001

sporočila: 7859

13. dec 2013 8:25

barbra, organizem potrebuje nekaj soli, to ti pove že kmečka pamet. Problematičen je kvečjemu "višek". In meni je rekla zdravnica, da je najlažje zadevo kar prepovedati, isto je z zdravili, saj pravijo, da marsikatero zdravilo, ki ga npr. jemljejo astmatiki in alergiki (tu sem bolj doma), v nosečnosti ni priporočljivo, potem pa vprašaš Pušenjaka na MONu in ti pove, koliko je ura.

Loni Makaroni

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

13. dec 2013 8:38

barbra, če natančno prebereš, kar sem zapisala, je enako tvojemu pojasnilu. Da torej hrane dodatno ne solimo, nujno potrebna sol, ki jo organizem vendarle potrebuje, pa je že v nekaterih živilih. Torej?

mamamia

Trixi  

član od: 23.9.2003

sporočila: 15152

13. dec 2013 11:14

Za zajtrk je dobro jesti sadje, bodisi zmiksano ali ne. Lahko kupiš neslane riževe vaflje in si jih namažeš z marmelado, medom. Skuhaš si lahko tudi mlečni zdrob ali riž. Mislim, da ti kak jogurt ali skutka s sadjem ne bosta škodila. Lahko si spečeš kaj sladkega, npr. piškote, rahel biskvit, palačinke- moja hči jih dela z vanilijevim sladkorjem), sol izpustiš, pa namesto margarine uporabiš maslo. 

Itak pa imaš kmalu rok in verjamem, da boš z malo omejitvami srečno dočakala dojenčka. 

Kjer je volja, tam je pot. Trixi

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?gobica1402
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti