Tradicionalno nedeljsko kosilo

MALČICA  

član od: 8.6.2006

sporočila: 451

13. dec 2013 7:44

Pri nas pa je še vedno tradicionalno nedeljsko kosilo, pa smo mlajša družina. Meni pa je to lepo in domače. Zakaj bi kuhala neko kitajsko ali drugačno hrano, če imam domače meso in vso zelenjavo. Saj kuham tudi drugo hrano, a mi smo bolj navajeni domače. Ta teden sem za večerjo naredila mehiške tortilje in ko  smo pojedli, mi oba otroka rečeta, mami, jutri pa skuhaj pire krompir z korenjem in zraven rdečo peso. Ja, pač smo si različni. Na srečo.

 

Lep dan še naprej.



Malčica

Sporočilo je spremenil(a) MALČICA dne 13.dec 2013 07:44

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

13. dec 2013 8:42

Ker velja ob kosilu tudi kaj popiti, kaj torej spijete ob nedeljskem kosilu?

Mi kakšno dobro vino, pretežno belo (le tašča vztraja pri rdečem), razen če je divjačina, potem vsi rdeče. Se mi zdi da je pogovor ob kosilu, če je zraven kozarec dobrega vina, tudi pravšnji način, da otroke (no, tiste polnoletne seveda)  naučimo kulture pitja.

 

mamamia

testeninca  

član od: 19.2.2013

sporočila: 751

13. dec 2013 9:33

Pri nas ne pijemo alkohola sploh. Spodaj tast in tašča da kozarček rdečega po kosilu. Midva pa ne. Jaz mogoče kdaj izjemoma ampak nikoli doma, kje v družbi na kakem praznovanju kak kozarček.

Pijemo pa pretežno samo vodo, redkokdaj kak sok. Sin enako samo vodo, je pa še daleč od polnoletnosti :).

 

testeninca

Trixi  

član od: 23.9.2003

sporočila: 15152

13. dec 2013 10:10

Midva z možem običajno pijeva belo vino - rada imava bolj sladka. Mož se včasih rajši odloči za cviček ali refošk. 

Če pa imamo kako praznovanje pa je vedno penina. Hčerki sta polnoletni in tudi nazdravita, sinu pa kupimo jagodni otroški šampanjec, ki je zelo dobrega okusa.

Drugače pa hčeri ob kosilu običajno pijeta cedevito, sin ledeni čaj, jaz pa radensko.

Kjer je volja, tam je pot. Trixi

proxima  

član od: 21.10.2003

sporočila: 2514

13. dec 2013 11:17

Midva sva ljubitelja primorskih vin: ob kosilu (ki je ponavadi večerja) navadno pijeva refošk iz Vinakoper, zlasti tistega iz rinfuze, dokler ima še mladostno svežino (tam nekje do pozne pomladi ali začetka poletja); steče tudi kaka buteljka shiraza, nero d'Avola in kaka steklenica domačega terana. Za posladek ali ob posladku je pa imeniten sladki muškat ali cipro, prav tako iz vinakoprske kleti. Na potovanjih in dopustih seveda preizkušava lokalno ponudbo, kar spada k vseživljenjskemu učenju (vuxenutbildning, kot bi rekli Švedi). lp, proxima

tinca  

član od: 3.9.2001

sporočila: 907

13. dec 2013 12:41

Pri nas pa takole:

Iz otroštva se spominjam maminih nedeljskih kosil: obvezna goveja juha z rezanci ali vlivanci, bolj redko gresovi knedlni, potem pečeno meso - običajno kotleti in kakšna piščančja prsa in bedra iz ponve (ne vem zakaj ampak nikoli ni pekla pečenke v kosu ali celega piščanca). Zraven pražen krompir iz tiste težke Etine litoželezne kastrole v kateri se je lepo zapekel, z ocvirki. Kot otrok ga nisem marala sploh in so mi narezali krompir ali dva med zeleno solato. Solata endivija in rdeči radič, pozneje še radič štrucar, dokler je bil. Ko je domače solate zmanjkalo, smo jedli včasih kupljeno zelje, včasih peso iz kozarca. Popoldne od sladic edino jabolčni štrudel. Moja mama ni preveč rada kuhala, zato sem pa jaz zelo zgodaj in z veseljem poprijela najprej za peko sladic, pozneje pa tudi za počitniško kuho. Govedina se je jedla v ponedleljek, ko smo za kosilo pojedli ostanek juhe, zraven pire krompir in ko je zmanjkalo solate, namesto nje dušena jabolka. Ta kombinacija mi je bila ful dobra, a je skoraj ne delam več.

ČE smo šli na izlet so bili za malico obvezno hladni dunajci, poleti domač paradajz in kruh.

 

Jaz se zdaj, če sem le doma nekako ohlapno držim tradicije. Govejo juho kuham od novembra do nekje prvega maja, ko nam postane zanjo prevroče. Odkar imamo avtodom so se nedeljska domača kosila doma pač zredčila, tam je režim kuhe pač drugačen. Če smo doma poleg juhe z rezanci jemo pozimi pražen krompir, in nekaj od mesa v pečici - pečen, včasih tudi polnjen piščanec, svinjska krača, goveja pečenka (odkar imam dobavitelja domače bio govedine je ta večkrat na sporedu), svinjska vratina, če dobim tudi žrebičkova ali konjska vratina/bržola. Ko pride sezona mladega krompirja, ga pečem skupaj z mesom v pečici, pražen krompir počaka do oktobra. Zdaj ko je sezona večkrat dodam dušeno rdeče zelje, poleti dušen stročji fižol. Solata, kakršna pač je , radi imamo mešano, skoraj vedno dodam zelje. Ob nedeljah ne delam zrezkov, testenin, rižot, razen v avtodomu. Pecivo pečem le redko, običajno, če pričakujem popoldne obiske - rižev narastek, kaka jabolčna pita, brownies. Poleti, ko jemo zunaj, jemo veliko jedi z žara, tudi pečeno zelenjavo, zraven pa paradižnik, kako grško solato s feto, capreze..Takrat klasika pač odpade.

Za praznična kosila se pač malce bolj potrudim s kako zelenjavno prilogo več (moji gosti imajo radi loparnico), pa kako omakco z gobami naredim za k pečenki. Vedno poleg mesa pečem zelenjavo - čebulo, kose korenja, paprike, česen, malo pora - to potem zmiksam s  paličnim in malo popravim, pa je tudi dobra omakca. REcimo, da sem si ustvarila našo, družinsko klasiko.

Ko ste že ravno pri vinu: z možem si ob vikendih pri kosilu privoščiva kozarec vina. Jaz rdeče (kako toskansko ali bardolino ali kaj takega), on belo, najraje sivi pinot ali kak dober renski rizling.

 

 

 

Vsak dan eno kastrolco smeha vam želi Tinca

mišzmoke  

član od: 28.8.2010

sporočila: 4526

13. dec 2013 16:22

Navadno imava na mizi teran iz kraške kleti, občasno refošk, nabavljen na kakem izletu po Istri (tudi za vzorec malvazije kupiva). Zdi se mi, da bi pri nama marsikateri vinski svetovalec storil bridki konec

Najmanj enkrat letno obiščeva Prekmurje in ob vračanju zavijeva na Jeruzalemske griče po rumeni muškat in šipon za sladkanja.

lp

mzm

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

13. dec 2013 17:35

mamamia je napisal/a:

Ker velja ob kosilu tudi kaj popiti, kaj torej spijete ob nedeljskem kosilu?

 



mamamia

 

Ne samo ob nedeljah, pri nas je navada, da je pri glavnem obroku kozarec vina ali piva. Poleti samo mehurčkasta voda , kasneje na terasi pa kašna ledena margerita. Meni je od belega zadnje čase najljubši prosecco, od rdečega malbec ali shiraz, za res posebne priložnosti kak smooth barolo. 

Če imava večerjo slučajno zunaj, se eden vedno "žrtvuje" in ne pije ničesar. Imava pravilo 0.00 promila alkohola v krvi, ko je treba sesti za volan.

 

Vanja

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

14. dec 2013 10:42

Vanja_v_ZDA je napisal/a:

mamamia je napisal/a:

Ker velja ob kosilu tudi kaj popiti, kaj torej spijete ob nedeljskem kosilu?

 



mamamia

 

Ne samo ob nedeljah, pri nas je navada, da je pri glavnem obroku kozarec vina ali piva. Poleti samo mehurčkasta voda , kasneje na terasi pa kašna ledena margerita. Meni je od belega zadnje čase najljubši prosecco, od rdečega malbec ali shiraz, za res posebne priložnosti kak smooth barolo. 

Če imava večerjo slučajno zunaj, se eden vedno "žrtvuje" in ne pije ničesar. Imava pravilo 0.00 promila alkohola v krvi, ko je treba sesti za volan.

 



Vanja

 

No, tudi pri nas je navada, da med tednom ob kosilu spijemo kozarec ali dva vina. Je kozarec sestavni del pogrinjka. H kakemu golažu morda pivo.

Kakšno penino pa kar tako, vmes med obroki, s svakinjo, taščo, možem, hčerko, kdor je pač v bližini, ko bi kdo trknil ...

mamamia

MBrando  

član od: 4.8.2011

sporočila: 2308

13. okt 2014 6:59

Nisem vedel kam drugam bi pisal, pa ajde...bo verjetno kar ok tako.

Bliža se moj birzdaj in ker ne bomo komplicirali z nekimi izleti si lahko lepo izmislim kosilce po mojem okusu.

Vesel bi bil vaših predlogov in idej.

Zanima me nekaj bolj FANCY (ampak ne neki BINE style pa take fore) obrok. Nekaj v smeri, da v kakšen dober kos meseka zaviješ slanino, pa kakšen sir itd. Seveda da ni pljučna ali teletina, ker je to predrago. Se da tudi z manj fancy mesekom sila uživati. 
Nekaj takšnega, da rečemo MESNA BOMBA . Sem že brskal po starih in novih kuharicah, pa se kar nekaj dobrega najde, ampak vseeno....Rad berem vaše umotvore.



Priloga je pa lahko samo ali riž,ali pečen krompir. Bo pa verjetno pečena muškatna buča. Ker se mi takooooo luuuušta

---Kdor išče cilj, bo ostal prazen, ko ga bo dosegel, kdor pa najde pot, bo cilj vedno nosil s seboj. (Dragi Nejček Z.)---

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti