Tradicionalno nedeljsko kosilo

mojezlato  

član od: 10.12.2012

sporočila: 1039

tema odprta - 7. dec 2013 21:20 | ogledi: 27.276 | odgovori: 80

Že dalj časa me mika odpreti to temo, zdaj sem pa dokončno odločila, da potešim svojo radovednost.

Zanima me:

- Kakšna so bila vaša tipična nedeljska kosila v mladosti, ko vam je kuhala še mama?

- Kaj je zdaj za vas tipično nedeljsko kosilo? Zakaj?

- Kaj vam je pomenilo / vam še sedaj pomeni takšno nedeljsko kosilo?

- Ali vam nedeljsko kosilo pomeni še kaj drugega kot samo določeno hrano?

 

Glede na to, da smo uporabniki tega foruma različnih starosti in iz različnih krajev, me prav zanima, kakšne so razlike pri izbiri in/ali pripravi jedi in pomenu nedeljskega kosila. 

 

Hvala vam za vse odgovore.

mojezlato http://kosilazavsakdan.blogspot.com/

dari  

član od: 21.8.2004

sporočila: 1521

7. dec 2013 21:34

Bilo je v moji mladosti pri starših, goveja juha,govedina,pražen krompir in solata.Sladica, ko je bila, jabolčna pita.Sedaj pa jaz v moji kuhinji nimam več tradicije.Nedeljska kosila so vedno različna.Moja sestra pa se še vedno drži tradicije iz mladosti.

 

dari

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

8. dec 2013 2:26

Niti v otroštvu niti zdaj nimamo tipičnega nedeljskega kosila. Le govejo juho pomnim iz otroštva, nadaljevanje je bilo vedno različno, obvezno meso in priloga, zelenjava, solata, sladica bolj občasno, ker nihče ni bil ljubitelj sladkega.

Tudi zdaj je goveja juha le občasno na jedilniku ob nedeljah, kombiniramo veliko različnih jedi, večinoma indijske  in druge vzhodnjaške, tudi ribe ali lignji so pogosto na jedilniku ob nedeljah (in sobotah), kakšna pečenka, polnjena telečja prsa ali pečen piščanec so na sporedu tu in tam. Razlog? Ob koncu tedna je več časa za kuho in vsi smo istočasno za mizo, tako da izpolnjujem želje in kuham "po naročilu". 

Nedeljsko kosilo razen hrane pomeni tudi druženje ob mizi, včasih širša družina; en otrok študira v Lj, drugi dela vsak dan do 17. ure in med tednom jemo, kot se znajdemo. Vikendi so pa skupni.

mamamia

pirnica  

član od: 21.3.2011

sporočila: 689

8. dec 2013 6:24

Mi smo imeli vedno, ampak res vedno, tipično nedeljsko kosilo z govejo ali kokošjo (kurjo) juho, zakuhano z domačimi rezanci ali ribano kašo. Nobene druge zakuhe. Nadaljevanje pa je bilo odvisno od juhe. Če je bila goveja, smo potem jedli govedino iz juhe, hren (samo z oljem in kisom), pražen krompir, solato. Včasih je bila poleg tudi koleraba v omaki. Če je bila juha kokošja, je mama potem to kokoš popekla v pečici in smo jedli pečeno. Krompir je bil vedno pražen, solata različna, odvisno, kaj je bilo doma.

Jedilnik se je nekoliko spreminjal glede na letne čase. Tako smo v času mladega krompirja jedli pečenega, ne praženega. Ko so bili piščanci godni za zakol, smo jedli ocvrtega piščanca. Ne spomnim se pa, ali je bila takrat tudi goveja juha ali je bila kakšna druga.

Sladice nismo imeli nikoli pri kosilu, ampak popoldne. Pa ne vsako nedeljo. Ponavadi je bil to nekakšen šarkelj z rozinami, redkokdaj potica. Razne štrudle, šmorne, palačinke ... smo jedli med tednom, nikoli ob nedeljah.

Jaz sem v svoji družini tudi dolgo gojila to tradicijo klasičnih nedeljskih kosil, le da sem jih malo dopolnjevala, predvsem s kakšnimi zelenjavnimi omakami ali prilogami, pa obnezno s sladico, ampak tudi malo kasneje po kosilu. Potem pa so se začele naše prehranjevalne želje spreminjat. Eni so/smo prakticirali makrobiotiko, eni veganstvo, eni vegetarianstvo. Tako ni zdaj ostalo od klasike nič. No, pražen krompir je ostal, pa kakšna sladica za popoldne je skoraj obvezna.

Jaz si včasih zaželim kuhano govedino s hrenom, pa si jo pripravim. Pa ni nujno, da ravno ob nedeljah.

Poznam pa veliko ljudi, ki si nedelje ne predstavljajo brez goveje juhe.

 

pirnica

MBrando  

član od: 4.8.2011

sporočila: 2308

8. dec 2013 8:06

Se pridružujem pirnici in mojemuGold-u!!! 

Hrepenim po tradicionalnem, a ker sam živim in ker bi to bilo res res nesmiselno, da si sam vse to pokuham, vedno samo z velikimi očmi uživam ob vaših trad. kosilih in vem, da ko grem k mojim zlatim staršem, naročim tudi eno takšno kosilce. 
Razveseljuje me tudi pisanje mamamie, saj dela podobno, v smislu, česar sem deležen jaz. 
Obiski so redki in ko se dobimo me draga maman tudi predčasno izpraša kaj bi si  želel. 
Obožujem družinske trenutke, veliko dajam na ITALIJANE in njihovo spoštovanje družine ter celotnega koncepta nedelje. Od jutra do večerja druženje, pričetek kuhanja zgodaj zjutraj, domače testenine, sveže, takrat narejene, domače sladice (katerih podpornik sem tudi sam), vložena zelenjava iz kleti kjer se nešteto polic šibi pod težo vloženega, nekaj sveže sezonske zelenjave...itd.


Ahh, ahh vsega preveč, kar bi vam želel napisat/sporočit. No, pa saj veste, ker me že dovolj dobro poznate.

PA NE POZABIT še eno tradicionalno gesto, DANES STORITI....DRUGA SVEČKA SE PRIŽIGAAAAAAAAAAA!!!! Jeeeeej, komaj čakam. Zvečer bo takooo lepo in praznično.

---Kdor išče cilj, bo ostal prazen, ko ga bo dosegel, kdor pa najde pot, bo cilj vedno nosil s seboj. (Dragi Nejček Z.)---

Trixi  

član od: 23.9.2003

sporočila: 15152

8. dec 2013 10:15

Pri nas je bilo nedeljsko kosilo skoraj vedno enako - goveja juha včasih z dodatkom kokoši in domačimi rezanci, popečeno meso iz juhe, pražen krompir, solata( rdeča pesa, zeljna solata, srbska solata). 

Če pa je bil kak praznik ali praznovanje pa smo jedli filane telečje prsi, svinjsko pečenko, pečenega ali ocvrtega piščanca.Pa francosko solato. 

Sladice pri kosilu ni bilo, največkrat je bil popoldne štrudelj ali kak biskvit. Običajno smo dobili kakšne obiske.

Sama sem rada jedla juhe z malo zakuhe, zelo malo mesa, najraje samo pražen krompir in solato. Še danes se spomnim kako odlična je bila sveže kuhana rdeča pesa, še malo topla,ko smo jo jedli. 

Pri nas sedaj klasičnega nedeljskega kosila nimamo več.Juho velikokrat kuham že ob sobotah, ob nedeljah pa gremo pogosto na kak izlet, če le lahko. 

Danes bomo doma, ker sin okreva po operaciji in že kuham govejo juho. Pa še punci sta ponočevali in je  bosta veseli. 

Kjer je volja, tam je pot. Trixi

Cila  

član od: 5.10.2006

sporočila: 3768

8. dec 2013 11:02

Tradicionalno nedeljsko kmečko kosilo v časih, ko še ni bilo hladilnikov:

-juha iz prekajene svinine z jajčnimi "štrukeljci" (na hitro zmešano jajce z moko)

- prekajena svinina

- solata: poleti zelena s krompirjem, zelje s krompirjem ali krompirjeva solata ali rdeča pesa, spomladi regrat s krompirjem.

- sladica: kos kruha in sadje, odvisno od letnega časa, ampak šele popoldne, ne takoj po kosilu

Čez teden: vegetarijanska prehrana.

Cila

drejcek  

član od: 11.1.2004

sporočila: 1028

8. dec 2013 11:24

Ne spomnim se nobene posebne tradicije, goveja juha se je skuhala takrat, ko je je pač zmanjkalo. Starša sta nekako vztrajala, dokler sta lahko, da je šlo za skupen obed, ki pa smo ga imeli vsak dan v tednu, kljub vsm obveznostim. Danes tega ni več, ker smo vsak po svoje in vsak na svojem koncu.

Kakršen koli t.i. tradicionalen obed nima pri meni nobene veljave, je pač dan kot vsi ostali in ne vidim razloga, da bi si zaradi ne vem česa rušil vsakodnevni bioritem in bi zaradi tega morale umreti dodatne živali in trgovci dodatno zaslužiti - raje sem vse skupaj porazdelil po vsakdanjiku, je bolj enakomerno in zdravo, pa še dodatnim stroškom in gužvi v trgovinah se izognem.

Vse te tradicije, pa ne samo prehranjevalne, so zame osebno relikti pretekle in polpretekle zgodovine, in tja tudi sodijo - ne želim pa, da me kdo na tem mestu razume, da to komurkoli odrekam. Če mu/ji paše, naj to dela, samo mene naj ne tlači v to.

Drejček

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

8. dec 2013 11:40

"Nedeljsko kosilo" je obstajalo pri babici, ki pa je pokojna že več kot 40 let. Mojim staršem je bilo k sreči nedelje škoda za kuhanje in smo jih večinoma preživeli v hribih, na smučanju, ob morju, skratka daleč od doma in so bila kosila zelo poenostavljena, oziroma - kar se je dobilo, je bilo dobro. Meni je ta praksa hitro prirasla k srcu in se je držim še zdaj. So nedelje, ko sem doma in mi prav godi malo izživljanja po kuhinji - takrat je kosilo temu primerno; če sem v službi, tako ali tako ni kaj dosti razmišljati, pač nekaj, kar se da pogreti ali na hitro zmešati. Če pa je lepo vreme in ni treba v skužbo, pa že poskrbim, da mi je kosilo zadnja skrb.

Sonja

La_Rosa  

član od: 15.2.2011

sporočila: 79

8. dec 2013 11:48

Dejansko se ne spomnim, da bi imeli kdaj tipična nedeljska kosila. Ko sem začela s prvim razredom, se je isto leto tudi ata lotil samostojne podjetniške poti. In tako smo na tej poti še sedaj, 20 let pozneje. In ker se med tednom dela, smo imeli nedelje vedno za izlete, pohodništvo, piknike s sorodniki. In tako je tudi sedaj, ko sta starša že upokojena. Pri nas med tednom, od pon. do vključno sobote kuha mama in se ponavadi družinsko vsedemo h kosilu, nedelje pa so še vedno rezervirane za različne aktivnosti, ko gremo vsak po svoje. Sedaj ko sem sama na svojem in ko na katero izmed nedelj kuham, pa nimam nekih svojih tipičnih nedeljskih kosil. Ampak raje vedno kaj novega sprobam.

Mogoče je najbolj tisto tipično nedeljsko ali pa recimo praznično (če že moram izbrat) še vedno goveja juha in meso iz juhe.

La_Rosa

Venturini  

član od: 29.1.2002

sporočila: 1685

8. dec 2013 12:09

Pri nas pa je bilo nedeljsko kosilo skoraj zabetonirano, ko je kuhala stara mama in smo pri njej preživljali vikende. Goveja juha, domači rezanci ali ribana kaša, pražen krompir na ocvirkih, mešana solata z vrta, pa seveda božanski jabolčni zavitek in domača stepena sladka smetana. Ta je bila res njammmm tudi brez zavitka. Nekaj časa po njeni smrti smo obred poskušali obdržati, pa se je potem to izjalovilo, ker nismo vse v nedeljo doma...in potem nima kdo pojest toliko kuhane govedine.

LP, Saša

Mir in dobro!

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti