Slikarska tehnika

tonsk  

član od: 16.1.2012

sporočila: 144

tema odprta - 6. dec 2013 19:57 | ogledi: 16.277 | odgovori: 11

Pozdravljeni

Ko sem hodil v osnovno šolo, pred mnogimi leti, smo pri likovnem pouku barvali z tehniko prekrivanja barve z svečo, pa spet barvanje in pokrivanje itd. Žal se na morem spomniti imena te tehnike, pa tudi na internetu ne najdem nič primernega. Saj se spomnim, približno kako smo to delali, vendar vnučke ne bi rad učil kaj napačnega.

Lp



tonsk

Temo je spremenil(a) tonsk dne 6. dec 2013 20:55

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

6. dec 2013 21:37

Mogoče papir batik? Verjetno bo mamaF bolj vedela.

lp

cervus

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

6. dec 2013 22:34

Spadam sicer med tiste, ki niti ravne črte ne znajo potegnit, ampam mislim da gre za tehniko, kjer smo na risalni papir najprej narisali slikico z raznimi voščenkami, potem smo čez prebarvali z vodenimi barvami.

Si me lepo spomnil, to bo moj naslednji projekt z  , samo še vodenke nabavim.

 

 

 

Vanja

mamaF  

član od: 21.1.2008

sporočila: 3340

7. dec 2013 4:20

Prav preprosto se zadevi, kjer se uporabljajo različne tehnike hkrati, reče "mešana tehnika".

Tonsk, ne skrbi, vnučke ne boš učil nič "napačnega" ali "pravilnega", v umetnosti tega ni

Pomembno je, da pri skupnem ustvarjanju uživate!

 

Sicer pa je smisel kombinacije voska (torej voščene sveče ali voščenih barvic) in vodenih barvic v tem, da se med sabo "ne marajo".
Torej: Če želiš neke povržine ohraniti takšne barve, kot je tvoj papir, jih najprej porišeš z navadno belo svečo. Ko boš čez ti slikal s čopičem z vodenimi barvicami (akvareli) ali tušem ali temperami - skratka z nekomi barvami na vodni osnovi, ki od voska pač "bežijo"), bodo z voskom obdelane površine ostale nepobarvane.

Seveda lahko zadevo delaš v več plasteh, kot pri batik tehniki - torej - za en primer: najprej narišeš na bel list nek vzorec z voščenko oz. svečo. Potem celoptno površino pobarvaš z vodeno rdečo barvo.

Ko se to posuši, narediš nov vzorec s svečo in čez vse skupaj pobarvaš s črno barvo.

Ko se barva posuši, lahko za močnejši efekt prekriješ svojo sliko z nekaj plastmi časopisnega papirja in vse skupaj prelikaš s toplim likalnikom.

Vosek se bo stopil in se vpil v časopisni papir, tebi pa bo ostala slika, na kateri bo na končni črni podlagi viden beli vzorec (prvo barvanje z voskom) in rdeči vzorec (drugo barvanje z voskom). Na ta način delajo belokranjske pisanice, recimo :)

Lahko pač sliko pustiš takšno kot je, brez likanja, poteze, narejene z voskom, bodo ostale vidne ker se (vodena) barva pač ne bo prijela na njih in jih prekrila.

Kot "samostojni umetnik" boš pač uporabil barve in oblike, ki tebi ustrezajo :)

 

Pa še nekaj primerov:

http://www.watercolorpainting.com/watercolorpainting/waxresist.

http://www.youtube.com/watch?v=RowwC13rBRs
http://www.youtube.com/watch?v=83cFX35Hq48

 

 

Mojca

tonsk  

član od: 16.1.2012

sporočila: 144

7. dec 2013 12:48

Se zahvaljujem za pojasnilo.

Saj se tehnike še kar dobro spomim, čeprav je minilo že več kot 40 let odkar sem to delal, bom pa sedaj obnovil znanje iz OŠ.

Lp

tonsk

Sporočilo je spremenil(a) tonsk dne 07.dec 2013 12:49

mamaF  

član od: 21.1.2008

sporočila: 3340

8. dec 2013 3:28

Kar veselo na delo, pa res ti želim obilo užitka v ustvarjenju z vnučko in hkrati iskrena pohvala, da si tak fajn dedek

Še ene zadeve iz OŠ sem se spomnila in to je t. i. "praskanka". Tudi ta zadeva je zelo privlačna in zabavna, predvsem za otroke. Mi smo včasih na ta način izdelovali novoletne voščilnice, lahko poizkusita tudi vidva

Takole gre:

Na trši papir (šeleshamer ali karton  ali preprosto trši list starega koledarja) z voščenimi barvicami poljubno "nakracamo" ploskve različnih živih barv. Barve lahko nanašamo v pasovih, kot mavrico ali pač barvamo "fleke", dokler ni list ves pobarvan. Potem piopolnoma vso površino prekrijemo s črno tempera barvico, ki mora biti precej gosta, lahko tudi črno slikarsko akrilno barvo (tu bodita malo pazljiva, ker barva s pranjem ne gre iz oblek, če se bosta popacala) ali s črnim tušem - kakršnakoli barva bo, naj bo kar gosta, da lepo prekrije voščenke.

Ko se črni premaz popolnoma posuši, vzamemo zobotrebce ali žebelj ali igli oz. podoben oster predmet in na črno površino začnemo praskati svojo risbo.

Lahko delamo samo črtno risbo, lahko potrpežljivo odpraskamo črno barvo z večjih ploskev, odvisno od motiva pač

Nastala bo zanimiva slika, kjer bo iz črnine zažarela risba v živih barvah.

Takole, recimo (primer sem našla TULE)

Ali pa takole:


Vir: http://www.delo.si/druzba/panorama/satelit-imeno

Mojca

Ava  

član od: 28.3.2006

sporočila: 283

9. dec 2013 15:01

mamaF, hvala. Tole je moj prvi poizkus. Vsaj vem, kaj lahko pričakujem.

Pozdrav

Ava

mamaF  

član od: 21.1.2008

sporočila: 3340

9. dec 2013 23:16

O, super, Ava! Dober poizkus

 

Za vse, ki ne uganete, kako je tole nastalo: z Avo sva po ZS klepetali, pa sem ji našla še zanimivo povezavo, kjer avtorica prikaže izdelavo dekorativne slike z voščenkami na platno, na malo drugačen način

Navadne otroške voščenke je na drobno (kar na ribežen) naribala na prazno grundirano platno, kupčke barv razporedila, kot ji je ustrezalo, vse skupaj prekrila s peki papirjem, potem pa prelikala s toplim likalnikom, da so se voščenke raztopile in razlezle in tako so nastali zanimivi vzorci.

Opis ( v angleščini) s fotografijami postopka pa je na tej povezavi:

http://www.momtastic.com/diy/168730-its-elementary-ava

Mojca

sjaj  

član od: 16.10.2007

sporočila: 47

10. dec 2013 12:24

Navdušena sem. Doma imamo precej veliko škatlo polomljenih in prekratkih voščenk in se že vidim, kako jih ribam. Ampa - bi šlo to tudi na papir? In če, kakšno je že bilo pravilo, na katero stran risalnega lista se je risalo z voščenkami? Že vnaprej hvala za odgovor.

sjaj

mamaF  

član od: 21.1.2008

sporočila: 3340

13. dec 2013 11:46

Seveda,lahko tudi na papir :) Ali trši karton, ni važno. Malo eksperimentiraj, pa doziraj količino naribane voščenke tudi glede na debelino papirja - saj si predstavljaš, 2 mm debela plast voska na pisarniškem papirju ne bo ravno lepo izgledala, ker bo preveč obtežila papir.

 

Pravilo? Mah ... v šoli so nam postavljali pravila za vsako stvar, seveda, tudi strehe hiš so morale biti vse rdeče. :) Pri ustvarjanju si človek lahko dovoli svobodo in poizkuša razne stvari, da dobi na koncu tisti rezultat, ki ga najbolj zadovolji. V umetnosti so tudi "napake" dovoljene

Navadni risalni listi so na eni strani bolj hrapavi, na drugi pa bolj gladki. Če rišeš nekaj natančnega, s pisali, ki morajo lepo drseti po podlagi, izbereš raje gladko stran. Za primer: arhitekti svojih načrtov ne morejo risati na nek hrapav papir, saj bi se milimetri kar izgubljali po hrapavi teksturi.
Če pa želiš, da je videti tudi teksturo papirja in da se delci barve "ujamejo" v grobo podlago, delaš po grapavi strani. In če barvaš po hrapavem papirju s svinčnikom, barvicami,ogljem, voščenkami, površina ne bo gladka, ampak bo tekstura lepo vidna (spomni se samo na tisto, ko smo papir položili čez kovanec pa rahlo barvali čez in dobili "sliko" kovanca :)

Veselo ustvarjanje!

Mojca

tonsk  

član od: 16.1.2012

sporočila: 144

16. dec 2013 15:43

V soboto smo z vnučkama ustvarili praskanke, starejša rožice in podobno, mlajša pa  kroge in čačke, res smo vsi uživali v ustvarjanju.

Lp

tonsk

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti