Mandarinina torta

Snežna  

član od: 10.8.2005

sporočila: 104

tema odprta - 2. dec 2013 16:54 | ogledi: 9.468 | odgovori: 12

Pozdravljene/i.

Prosim za nasvet za izdelavo mandarinine torte.

Bliža se hčerkin 10. rojstni dan in za praznovanje si je zaželela mandarinino torto. Že dva dni sem tule na kulslo in pregledujem forume, recepte...Ne vem, kako se naj lotim....Tule ste strokovnjaki, morda še kak namig zame? Kako bi se mandarinine torte ve lotile?

 

Hvala.

 

PS: Se opravičujem, ker odpiram novo temo, se ne oglašam pogosto.  

Snežna

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

2. dec 2013 18:47

Čisto preprosto. Iz nekaj mandarin stisneš sok. Kaki dve,tri mandarine razdeliš na krhlje in jih narežeš, nekaj jih - celih -  prihraniš za okras.

Testo za biskvit natopiš s sokom mandarine, narezane krhlje daš v vanilijevo kremo, torto pa okrasiš s stepeno smetano ali kremo in okrasiš s celimi krhlji vanilije.

 

Lahko se tudi malo igraš in v soku mandarin razpustiš želatino in jo daš med kremo in bisvit, taka tanka plast želatine zelo osveži torto.

Kremo lahko narediš tudi iz jogrurta, želatine in soka mandarin.

 

Ne vem, koliko si spretna v kuhinji, a mislim, da bo šlo, četudi nisi kdo ve kako vešča. Sicer pa lahko uporabiš vse recepte s pomarančo, pač zamenjaš z mandarino. Čeprav meni osebni bolj sede skupaj okus mandarine in vanilije kot mandarine in čokolade.

Ali naredi torto po tem receptu ttp://www.kulinarika.net/recepti/10167/s le da namesto višenj in ananasa uporabiš le mandarine.

mamamia

vanilia  

član od: 20.4.2006

sporočila: 194

2. dec 2013 19:04

Mogoče preglej pomarančne torte in enosatvno zamenjaj pomarančo z mandarino (seveda po tvojem občutku). Se mi zdi šenajbolj podobna situacija, da lahko enostavno zamenjaš eno živilo brez večjih težav :)

Pa srečno! :)

vanilia

Snežna  

član od: 10.8.2005

sporočila: 104

2. dec 2013 19:29

Hvala obema za odgovor! :)

Vanilia, sem pregledala, pa me recept čokoladno-pomarančne torte ki je v bazi, ni prepričal...kaj pa vem, mogoče preveč kompliciram :)

Mamamia, kakšna vanilijeva krema je mišljena? Pa tam pri okrasitvi si verjetno mislila krhlje mandarine, ne vanilije? Kako natančneje bi ti naredila plast z želatino? Sem pomislila tudi na jogurtovo kremo, plus sok mandarin in morda malo koščkov mandarin, pa še želatina fix in smetana...

V kuhinji se rada sukam, nisem čisto leva, nisem pa tak stručko, kot ste ve tukaj.... Sem delala pred tednom trotl zihr nutelino torto za najstarejšo hčerko, je uspela....Srednja hčerka se "zmišljuje" z mandarinami, še dobro, da je tamala hčerkica tako majhna, da bom zanjo še nekaj let sama odločala... :D

Snežna

vanilia  

član od: 20.4.2006

sporočila: 194

2. dec 2013 19:38

Pa seveda lahko kombiniraš!! :) Naredi vanilijevo testo, tako kot mogoče že poznaš in ti je všeč, pa kremo iz mandarin (kjer lahko črpaš v bazi pomarančnih krem) - lahko narediš klasično torto (več plasti oblatov in kreme) ali pa testo na dnu in gor debelejša plast kreme (kot mouse ali z želatino). Lahko npr. poskusiš narediti eno varianto "cheesecake-a" (brez peke) z mandarininim želejem na vrhu itd :) 

Vglavnem poročaj kaj boš naredila, ker zanima tudi mene.. nisem še nikoli delala z mandarini :)

vanilia

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

2. dec 2013 21:38

Mamamia, kakšna vanilijeva krema je mišljena? Pa tam pri okrasitvi si verjetno mislila krhlje mandarine, ne vanilije? Kako natančneje bi ti naredila plast z želatino?

 

Seveda, krhlje mandarine sem imela vmislih. 

Za kremo sem mislila klasično vanilijevo slaščičarsko kremo: rumenjake stepeš z malo jedilnega škroba in moko ter sladkorjem, vliješ v vrelo mleko in mešaš, potem v vročo dodaš sneg beljakov - krema kot za kremne rezine, ti pa dodaš v kremo zrezane krhlje mandarine.

Plast iz želatine naredim tako, da v tekočini stopim želatino in potem to zlijem preko testa ali pa kreme, mogoče dva do tri milimetre da je visoka. Takole na primer: (http://www.kulinarika.net/recepti/16774/sladice/kavna-m); s tem da na tej fotki plast želaine ni lepo ravna kot bi morala biti.

Pravzaprav lahko kremo z mandarinami narediš po tem receptU. Namesto kave in konjaka dodaš sok mandarine in zrezane krhlje. 

Če ima hči rada skutne torte, lahko tej moji dodaš mandarine in na vrh plast želatine iz mandarin.  http://www.kulinarika.net/recepti/10155/sladice/fina-sk Samo deklič verjetno ne bo vesel take torte, je bolj nizka pa nekako ne prav pisana kot je običajno torta za rojstni dan.

 

Če pa delaš jogurtovo kremo, je vse preprosto: dodaš želatino in sok mandarin, narezane krhlje, stepeno sladko smetano ...

Ti najbolje veš, kaj si hčerka predstavlja pod mandarina torto, in temu primerno jo razveseli. 

mamamia

mišzmoke  

član od: 28.8.2010

sporočila: 4526

2. dec 2013 23:21


Še ena ideja:

​8-10 bio mandarin, odvisno od velikosti

1 jajce

80 g sladkorja

35 g jedilnega škroba (na primer Gustin)

2 žlici vode

Mandarinam nastrgaš lupino in stisneš sok, štirim mandarinam z žlico postrgaš meso in ga zmećkaš.

V  posodo daš sladkor in jajce ter dobro zmešaš, dodaš sok, meso in nastrgano lupinico mandarin, postaviš na ogenj, dodaš jedilni škrob, dve žlici vode in mešaš na zmernem ognju do vretja, zmanjšaš na minimum in nadaljuješ z mešanjem, dokler se krema ne zgosti.

Poljuben biskvit namočiš s sokom mandarin, namažeš kremo, pokriješ, navlažiš in premažeš z zmesjo smetane(obogateno s sredico vanilijevega stroka) in malo mascarpone sira  ter obložiš s krhlji mandarin.

Če želiš višjo torto, narediš še za eno plast slaščičarske kreme ali skuhaš dvojno količino mandarinine.

lp

 

mzm

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

3. dec 2013 10:21

Jaz bi šla na najbolj enostavno in ziher varianto - biskvitna podlaga, napojiš s sokom, čez marmelada, stepena smetana in olupljeni krhlji mandarin, nato naslednja plast .... ponavljaš do vrha. Mora biti dobro. Če hočeš malo težjo varianto, stepeno smetano v eni plasti nadomesti z dobro vaniijevo kremo (lahko tisto za princeske). Po vhu mogoče žele z mandarininega soka, okrasiš s kupčki smetane.

Kombinacija pomaranča + čokolada je super, za mandarina + čokolada pa nisem tako prepričana (no, stvar okusa pač).

Sonja

Snežna  

član od: 10.8.2005

sporočila: 104

3. dec 2013 15:53

Hvala vsem za nasvete, se bom potrudila in nekaj sčarala... :)

Če bo uspela, se javim.

Pa prijeten in dišeč december želim.

 

Snežna

Snežna  

član od: 10.8.2005

sporočila: 104

8. dec 2013 10:15

Evo,

se javljam, ker je torta uspela, ampak s čisto improvizacijo! :)

Biskvit je bil po receptu za Biskvit, ki nikoli ne pade dol, potem sem pa upoštevala in kombinirala vaše nasvete...

Biskvit sem namočila z mandarininim sokom, naredila povrhu tanko plast želatine (z majhnimi koščki mandarin) in potem gor prvo plast kreme. Kremo sem naredila z jajci, gustinom, mlekom in v to ohlajeno vmešala smetano. Za aromo sem dodala vrečko pomarančne arome. Povrhu kreme sm dala koščke mandarin in to ponovila še enkrat.

Torta je prišla precej visoka, pekla sem v pekaču 28. Ponavadi je ostalo torte še za naslednji dan, tokrat so bili krožniki pomazani :)

Deklič je bil zadovoljen, mami še bolj...

Lepo pozdravljam.

Snežna

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti