Ustanovitev društva, zavoda ali...??

vanilia  

član od: 20.4.2006

sporočila: 194

tema odprta - 1. dec 2013 20:55 | ogledi: 12.016 | odgovori: 13

Ko sem odprla kulinariko in se lotila iskanja že obstoječe teme (vsaj nekoliko podobne tisti, ki jo potrebujem sedaj) sem pričakovala nekaj odprtih tem, prav toliko, da sem si rezervirala kar nekaj časa v branju vseh tem in njihovih strani.. ampak glej ga zlomka, niti ene?!?  Ali sem narobe iskala, ali pa res še ni bilo podobnega vprašanja? 

S prijateljico razmišljava o ustanovitvi društva oz. zavoda (v namene vodenja delavnic oz. pogovrnih skupin) in me zanima ali ima kdo s tem iskušnje? Pregledala sem internet in pridobila "vse" uradne informacije, vendar bi mi prišle prav tudi kake izkušnje, če bi jih kdo bil pripravljen deliti? 

Tudi me zanima, ali se bolj splača odpreti zavod ali društvo?

Kakršnakoli informacija bo dobrodošla in sigurno pomagala pri najini odločitvi in uspehu 

vanilia

vanilia  

član od: 20.4.2006

sporočila: 194

1. dec 2013 22:17

Super tabela! :) Sicer je to povzetek že vsega, kar imam, vendar vseeno lepa kratka razlaga :) Hvala!! Zanimajo me predvsem kake izkušnje iz prve roke.. :)

vanilia

Robida  

član od: 4.7.2004

sporočila: 780

1. dec 2013 23:19

tudi mene

robida

mamaF  

član od: 21.1.2008

sporočila: 3340

2. dec 2013 2:12

V tisti preglednici, ki ti jo je Robida prilepila, imaš naštete osnovne razlike.

Če gresta s prijateljico v ustanovitev društva, rabita še vsaj eno osebo, medtem, ko je ustanovitelj zavoda lahko že ena fizična oz. pravna oseba. In tako naprej ...

Kot vidiš, se razlikuje tudi po organizacijski plati, v organih ... podrobnosti o ustanovitvi društva oz. o ustanovitvi zasebnega zavoda najdeš levo na tem linku.

Zdaj, kakšne vrste izkušnje iz prve roke bi tebe zanimale? O sami ustanovitvi, o poslovanju, kaj bolj podrobno?

Sama ti lahko napišem marsikatero osebno izkušnjo tako o ustanavljanju neprofitnih društev, kot delovanju v takih društvih. Z zavodi pa "insajderske" iozkušnje nimam.

Vsekakor pa verjetno osebne izkušnje članice nekega xy društva za vajino odločitev ne morejo biti toliko merodajne kot tiste objektivne informacije, ki jih bosta dobili na upravni enoti (če gresta ustanavljat društvo, od računovodje, ki se ukvarja z vodenjem računovodstva za društva oz. zavode) oz. na ministrstvih, pristojnih za posamezno področje.

Ne vem tudi, kaj mislita s tem "kaj se splača"? Mislita po finančni plati, kje se da lažje poslovati, ali kje imaš manj težav z morebitno pridobitno dejavnostjo, kako sta mislili?

 

Upam, da bo kdo imel izkušnje iz obeh oblik delovanja, da vama lažje odgovori. 

Mojca

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

2. dec 2013 9:33

Vanilia

Stvar je takšna: če se podajaš na NGO sceno, potem je najbolje, da se o teh stvareh pogovoriš z insiderji - to so pa ljudje, ki bodisi delajo v društvih ali v zavodih in vama bodo razložili, kako deluje dnevno upravljanje zadeve.

Skratka, moraš mrežiti na teritoriju NGO, ne mreži na teritoriju kuhalnic za tole.

Za finančno transparentnost je pa mnogo bolj primeren format zasebnega zavoda.

 

Vendelina jr.

vanilia  

član od: 20.4.2006

sporočila: 194

2. dec 2013 18:56

Ja, tudi jaz sem sedaj najbolj za "zasebni zavod", samo kaj ker konkretno ne poznam nobenega, ki bi imel kakršnokoli društvo ali zavod. Nič narobe se mi ne zdi, če tudi na tem portalu povprašam, mar ne? Kje pa piše, da so uporabniki na tem portalu usposobljeni samo za kuhanje 

mamaF - ideja je bila predvsem v tem, da je celoten postopek in vodenje čim bolj enostavno. Željo imamo po vodenju pogovornih skupin, ne pa po papirologijah in birokratskih zadevščinah  Obstaja tudi možnost, da ne ustanovimo nič uradnega, zato nam to ni nujen pogoj.. seveda ima določene prednosti, ampak če bodo preveč obremenjujoče, se v to ne bomo podali. 

Hvala za vse info do sedaj! :)

vanilia

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

3. dec 2013 6:53

vanilia je napisal/a:

Ja, tudi jaz sem sedaj najbolj za "zasebni zavod", samo kaj ker konkretno ne poznam nobenega, ki bi imel kakršnokoli društvo ali zavod. Nič narobe se mi ne zdi, če tudi na tem portalu povprašam, mar ne? Kje pa piše, da so uporabniki na tem portalu usposobljeni samo za kuhanje 

 



vanilia

Glej, ker imam ravno napad dobrote in ker sem videla že precej prostodušnežev, ki so mislili, da je to bolj enostavno, kot odpreti podjetje. Najlažje je nekaj odpreti, vhzdrževati pogon, da uspešno dela, to je umetnost in se mi zdi, da si ti na tem področju zelena

- Praviš, da ne poznaš nobenega, ki bi imel kakršnokoli društvo ali zavod. Pa se ti ne zdi, da bi bilo bolj enostavno, da bi najprej volontersko delala v kakšnem društvu ali pa se vključila v delo kakšnega zavdoa (sicer ne vem od kod si, ampak če si iz sorednje Slovenije, v Lj. je obojega ogromno) in bi videla kakšne so dnevne zadeve tam? Ker tista stara kitajska modrost, da je bolje enkrat vidieti kot tisočkrat slišati - tista stvar več-ali-manj drži.

- Imaš kakršnokoli idejo o tem, kako se financirajo društva ali zasebni zavodi? Si že kdaj prijavljala karkoli na kakršnekoli razpis občine, države, EU? Ker, društva in zasebni zavodi več-ali-mannj do kakih 80% prihdokov dobijo iz tega vira.  In potem je treba pisati poročila o opravljenjem delu.

- Vezano na prejšnjo alinejo, dinamika financiranja s strani razpisov (ker tam se dobi denar za programe, za plače moraš pa potem skozi FTE lovici denar) ima ene svoje zakonitosti, glavan je ta, da to prihaja v fazah. Dokler niso sprejeti občinski budžeti, ni nič. In po navadi v občina vsi (inkluzive društva in zasebni zavodi) živijo na dvanajstinah prejšnjega leta in moraš imeti zato likvdinostne rezerve, da preživiš mesece, ko denarja iz novih razpisov še ni, ti pa moraš že izvajait projekte

- Tam kjer je NGO scena (društva in zasebni zavodi) bolj aktivna, se potem povezujejo v letne razgovore glede tega, koliko bodo dobili denarja od občin (v smislu, koliko je dejavnost pomembna). Mreženje v NGO je alfa in omega obstoja in če ne poznaš nikoga, kako boš pa, sirota, mrežila? S kuhalnico?

- Ne glede na to, ali je društvo ali je zasebni zavod - je treba precej časa in energije vložiti v to, da se nova dejavnost prepozna. Ne živi v hecni iluzoiji, da bo stran na netu in FB profil zadoščal. Tisti, ki odločajo o denarju, teh strani ne obiskujejo.  Kje je pa kakšen načrt prezentacije dejavnosti, koga boste pa seznanjali s tem, da obstajate in kaj počnete?

Toliko. Ker imam ravno napad dobrote, ti pa srečo, da ti je nekdo tule povedal stvari  - ker je še vedno bolje, da jih zveš prej kot pa kasneje, ko si že v dejavnosti in ni denarja in izgubljaš voljo in se ti bo zdelo, da se je svet zarotil proti tebi.

 

Vendelina jr.

vanilia  

član od: 20.4.2006

sporočila: 194

3. dec 2013 9:50

Vendelina, ja moj namen je s kuhalnico letati po ulici in kričati okoli pavabiti ludi! :) Pa še recepte bom delila! :)))))) hvala za vse info :)

vanilia

Johanna  

član od: 14.5.2013

sporočila: 377

3. dec 2013 10:18

Vanilia, ko te bo minila "užaljenost", preberi Vendelinin post še enkrat, dvakrat, trikrat...

Ja, vzami si čas...

Johanna

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

3. dec 2013 10:50

vanilia, malo se umiri. Če se  boš tako ihtavo lotevala vsega, kar se ti bo znašlo na poti pri ustanavljanju društva ali zavoda, boš hitro izgubila voljo. Stvari vseeno niso preproste in bolje, da si pripravljena tudi na ovire, kot da vse vidiš le skozi rožnata očala, potem pa popeniš pri prvi oviri, ki ti jo bodo pristojni postavili. Samo na to je hotela Vendelina opozoriti.

Sicer se mi zdi, da si smajlije na koncu prilepila, verjetno potem nisi jezna. Vsaj upam, da ne.

 

mamamia

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?gobica1402
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti