Poslovna moda

Desanka  

član od: 15.6.2007

sporočila: 134

tema odprta - 26. nov 2013 14:17 | ogledi: 34.818 | odgovori: 30

Mlada diplomiranka. 

Dosedanja garderoba vsebuje kavbojke, kavbojke, kavbojke, črne hlače z elastanom, množico bolj ali manj spranih majic, puloverjev.... skratka ležerno študentsko-mladostniško oblačenje, kjer moda in modno oblačenje ni imelo neke prioritete.  

In sedaj ta mladenka (Hvala Bogu in vsem svetnikom!) dobi službo.

V službi zaželjeno (če v službi želijo, pomeni, da je to obvezno) poslovno oblačenje. Hlače, kostimi, sako, srajca...

Kje in kaj nabaviti, da bi se dalo preživeti (s finančnega vidika) in s kombinatornega vidika.

Zaenkrat premore: kvalitetno - siv hlačni kostim, dvojne črne hlače ene široke, druge ravne, dve, tri srajce (bela, črna, pisana), črni sako, črno, rdečo in sivo jopica... tu nekje pa se zgodba konča.  O tem, da ima samo ene čevlje - gležnjarje (s peto) pa tako ali tako ni treba izgubljati besed!

Kako narediti seznam, kaj kupiti, da bi bilo približno za 10 dni kombinacij...in da bi ne bankrotirali; bi pa tudi ne radi kupovali najcenejšo robo...  

Desanka

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

26. nov 2013 14:27

Saj ni treba kupiti vsega naenkrat - zaenkrat punca je oblečena, pa če vsak mesec dokupi en kos, se bo počasi nabralo. Začnite z bluzami, tu vidim najbolj akutno pomanjkanje, pa kakim krilom, ki se ga bo dalo skombinirati s suknjiči, ki jih že ima; ostale stvari bodo potem prikapljale malo po malo. Potem pa naj v službi dobro preskenira okolico, kaj nosijo sodelavke, pa bo hitro jasno, kaj je treba. AMPAK - malo svojega stila pa le naj obdrži, biti preveč enak kot vsi drugi tudi ni dobro. 

Mladenki pa vse dobro v službi!

Sonja

Nomen  

član od: 13.3.2012

sporočila: 135

26. nov 2013 16:28

Na, pa smo tam, ne na faxu, še v službi so mame glavne.

 

Kaj mlada diplomiranka (zdaj uslužbenka) nima mladih kolegic za sobotni shopping?

Nomen

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

26. nov 2013 17:50

Čestitke k diplomi in zaposlitvi

Na starejših topicih (iskalni niz: oblačilni report) je vse to napisano, tudi deset kosov: blazer, bele simpl bluze, LBD, spodobni škornji, spodobni gležnarji (ne biker boots), pa večnamensko pencil krilo (super je animal ali pa fantazijski potisk, Zara ima ene simpatične poceni kose, ki ne potrebujejo podloge), nekaj barvastih kosov, ki jih je treba imeti.

Mlade punce v sivih kostimih - meni je to šemljenje v nekaj, kar punca pri 25-letih še ni.

 

Je pa tudi res to (kar pravi Nomen), da mama nauči svojo hiči kupovati tam nekje do 20. leta in če ta šola ni bila takrat opravljena, se pač ne bo delala v tej izvedbi, potem pa je čas, da se nakupuje s kolegicami. Plus s kolegicami iz službe (naj si dekle najde nek svoj socialni krog).

Tudi v prvem letu v nobeni službi ne zahtevajo, da je mlada sodelavka vrhunsko oblečena, ker se ve, da še nima ne znanja in ne denarja za ta segment.  Zato se tudi temu reče pripravništvo.

Vendelina jr.

Desanka  

član od: 15.6.2007

sporočila: 134

26. nov 2013 18:37

Hvala za popljuvanje. Dobro da obstajajo paloma robčki. Si mogoče mislite, da ta "otrok" živi v tujem mestu, kjer pač dela od 9. do 18. ure (ali še dlje); kjer si mora še poiskati stanovanje, navezati socialno mrežo in ji je pohajkovanje po trgovinah, po službi pač še dodatno breme in v tem pač tudi ne uživa?

Da bi morebiti raje stopila v trgovino in vedela, da išče - belo bluzo, bež hlače, temno rjavi sako ... oz. kar pač ima na seznamu, kot pa da brezglavo v tistih nekaj minutah, kar jih ima na razpolago, leta od police do police... 

Vam je mogoče prišlo na misel, da je "zapovedano" temno oblačilo?

Postavila sem jasno vprašanje (brez poziva za moraliziranje); tudi zato, ker forum (ko more) spremlja tudi ona in pač prebere; vzame si naznanje (prav tako kot je bil sin blazno navdušen nad Vendelininim komentarjem za moška oblačila). Ne, mama nima vajeti v rokah, mama je suport. In da, kriva sem.

Hčerka rada hodi z menoj po trgovinah, kot tudi jaz z njo. (A veste, da jih moja mama šteje okrog 80 let in še zmeraj uživa, če lahko gre z mano v trgovino??? Ja, smo čudna socialna familija!)

Žal pri teh "nakupih" in odločitvah o nakupu (kaj bi bilo dobro kupiti) bom sodelovala z njo samo preko pc-ja in preko slikic, ki mi jih pošilja iz kabine z vprašanjem: "MI PAŠE?"

 

 

Desanka

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

26. nov 2013 19:09

Desanka,

mimozica, pa ne da pričakuješ sočutje, ker bo tvoja hči sama v tujem mestu morala delati od 9h do 18h? To ni  kruta usoda, prej nekaj, za kar ji lahko marsikdo čestita in ji zavida: začetek vznmirljivega samostojnega življenja (vznemirljivo pač ni vedno udobno). Od človeka z univerzitetno diplomo se pač pričakuje, da bo znal vsaj minimalo poskrbeti zase (beri: hoditi službo, skrbeti za streho nad glavo in se obleči). Tako da raje spravi svoje reakcije v mejo normale.

Mamina pomoč je vedno dobrodošla - samo diskretna naj bo.

Sonja

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

26. nov 2013 20:45

Desanka.....pretiravaš. Oziroma prodajaš nekaj, kar je težko kupiti.

Firme, kjer je zapovedano "temno oblačilo", ni. Še v Bruslju, v palači EU to ni zapovedano, na sedežu Nata prav tako to ni zapovedano, tudi mednarodne korporacije so v zadnjih letih precej zmehlačle svoje oblačilne zahteve (ker vztrajanje na strogi kodi na teni točki ni več politično korektno. Oziroma, tam kjer je zapovedano, imajo vsi dodatke za temno oblačilo.

Vendelina jr.

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

26. nov 2013 21:57

Joj, desanka, saj te nihče ni popljuval. Ne biti tako občutljiva. Sicer te delno razumem -otrok je zletel iz gnezda, vprašal te je za nasvet, ti si vprašala na forum in naletela tudi na nekaj opozoril. In tudi nasvetov, ne jih spregledat.

Punci je pač treba pomagat, da iz ležernih oblačil preide v takšna, kot jih zahteva služba. Si bo pač po 18. uri morala vzeti čas in pogledat po trgovinah, saj jih je veliko odprtih tudi do 21. ure. In kaj je lepšega kot s kolegicami po službi oditi po nakupih? Pa Vendelinine poste o oblačenju naj prebre in si svoj stil izoblikuje. Znotraj vseh zapovedanih pravil se da obdržati tudi lasten in tudi tvoja hči si ga bo izoblikovala. Pač ne bo nosila biserov na kašmir puli, ampak kvalitetno bižuterijo na kakšno bluzo. 

 

Mama desanka, otrok se bo tudi sam znašel, brez skrbi. Vedno je bolj hudo nam kot njim, že od trenutka, ko jih prvič v vrtcu pustimo. Samo tistim ne uspe, ki so jih mame vzgajale v odvisna in nesamostojna bitja. Ti mi pa ne deluješ tako.

 

mamamia

miis  

član od: 24.3.2008

sporočila: 173

26. nov 2013 23:03

Jaz veliko cenovno ugodnih kosov najdem v Orsayu - poleg poliesterskega šodra, se tam najdejo tudi kvalitetnejši kosi iz bombaža, viskoze. Za malce več € pa si privoščim Massimo Dutti ali Uterqüe(Inditex group - podoben koncept kot Zara, le bolj kakovostni materiali in izdelava), Esprit Collection, S.Oliver Selection, Comma, Max Mara, Marella, Sinequanone... S hčero si poglejta spletne strani zgoraj omenjenih znamk za navdih.

Jaz sicer nisem več rosno mlada, a se nikoli ne oblečem v kostim v klasičnem smislu.Tudi za sestanke s strankami (tudi v tujini, kjer so vsaj v nekaterih državah dosti bolj picajzlasti glede poslovnega oblačenja), raje izberem pencil skirt, salonarje, svileno bluzo ali top in suknjič(a ne kostim v klasično-dolgočasnem videzu). Seveda, naj hči nosi kostim, ki ga ima, a se mi zdi, da se da danes poslovno obleči tudi na bolj kreativen način. V poslovnem svetu velja za najbolj nevtralno temno modra barva, črne in sive (svetlo) bi se jaz raje izognila (mogoče je to bolj moja osebna kaprica, ker mi ti dve barvi ne pristojita). Tudi snežno bele se jaz izogibam, raje nosim krem, vanilijo...

Veliko užitkov pri nakupovanju!

http://store.orsay.com/index.shtml?lg=de#url=busines

 

Desanka  

član od: 15.6.2007

sporočila: 134

27. nov 2013 9:09

Miss...hvala da si razumela poanto mojega vprašanja.

Hčerka je študirala v tujini, tako da - da ji nebi pustila odleteti iz gnezda ne drži. Le - tudi s takimi malenkostmi, kot pogovor o obleki je pač neka vez, ki naju povezuje.

Vendelina; velikokrat imaš prav - tokrat pa ne. Res je bila na praksi - izmenjavi v Bruslju in tam ni potrebovala takšne odprave...tukaj pa so POPOLNOMA vsi so na delovnih mestih v temnih oblačilih (tako mi poroča) tako da - DA, tudi take službe obstajajo. Še najmanj želi kot novinka in tujka želi izstopati po oblačilih. Verjamem, da bo svoj mini stil ohranila, v glavnem pa se bo podredila uniformiranosti.

Da bi se mi smilila ker dela od 9. do 18. ure. Ne. Ne smili se mi. Tudi jaz delam tako ali še več. Pisala sem o času, ki ga pač v teh prvih tednih nima... (mimogrede, včeraj zvečer je končala ob 21.15, tako da tudi skočiti s kolegicami (v mestu ne pozna nikogar!) na šoping, v trgovine, kjer ne ve, kje je kaj, odpade.

Še enkrat: ne jočem zanjo, ni mi hudo zanjo, ne zame... (končno lahko v njeni sobi spet v miru prebiram knjige); le vez z njo ohranjam.

In vidim, da je bil zapis na forumu brca v temo.

Veliko vas še vedno ne razume, da je forum namenjen iskanju in podajanju mnenja, nikakor pa ne moraliziranju in žuganju ter vzgajanju nekoga drugega. Meni lahko to storijo tisti, ki mi lahko pogledajo v oči! Od vas pa sem na konkretno vprašanje pričakovala konkreten odgovor in ne ocenjevanja mojega življenja.

Samo o oblačilih sem želela čvekati...

 

Desanka

barbii  

član od: 12.1.2012

sporočila: 42

27. nov 2013 10:09

"Veliko vas še vedno ne razume, da je forum namenjen iskanju in podajanju mnenja, nikakor pa ne moraliziranju in žuganju ter vzgajanju nekoga drugega. Meni lahko to storijo tisti, ki mi lahko pogledajo v oči! Od vas pa sem na konkretno vprašanje pričakovala konkreten odgovor in ne ocenjevanja mojega življenja."

 

Desanka, tole podpišem! Na teh forumih se vedno najdejo osebe ki prav tekmujejo med sabo kdo bo našel dlako v jajcu, bolj zakompliciral in "vzgajal", ne pa preprosto odgovoril na vprašanje. Sicer se tudi moj odgovor ne nanaša na vaše vprašanje, a sem se vseeno vmešala v pogovor.

 

barbii

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti