Kisle kumarice

Cila  

član od: 5.10.2006

sporočila: 3768

26. nov 2013 4:49

eta je napisal/a:

Delam po enakem načinu kot anibas in še nikoli ni bilo potrebno zavreči vsebine. Tekočina mi med polnjenjem kozarcev ves čas malo vre.
eta

Vedno, ko vlagam po receptih, kjer piše "še vroče nalijte-naložite v ogrete kozarce" pustim med polnjenjem  posodo na šibkem ognju, da rahlo vre, v kozarce in čez pokrovčke pa tik pred vlaganjem nalijem vrele vode. Delati moram seveda z lateks rokavicami na roki  in s pomočjo kuhinjskih prijemalk ampak nikoli, res nikoli se shranki ne pokvarijo, če le pokrovček dobro zatesni. Dodatno pasteriziranje je v takem primeru nepotrebno.

 

Cila

alenka  

član od: 1.4.2004

sporočila: 30

27. nov 2013 7:11

Spraševala sem tudi sestro, pa jih vlaga tako kot jaz. Kozarce prej pomijem, pokrovčke pa predno zaprem še razkužim z žganjem.

Alenka

alenka

slivovi cmoki  

član od: 7.8.2012

sporočila: 444

2. feb 2014 18:17

Morda objaviš tvoj preizkušen recept kako vlagaš brez kisa.



slivovi cmoki

Sporočilo je spremenil(a) slivovi cmoki dne 02. 2014 18:18

Viva Meier  

član od: 20.12.2009

sporočila: 673

29. jun 2014 15:27

Prosim za nasvete kulinaričarjev, ki itak veste vse .

 

Vedno sem bila neljubitelj/skoraj malo sovražnika kislih kumaric. Večinoma sem poskusila domače produkte, v zadnjem času, mislim da, tudi kumarice iz Hoferja (nisem čisto prepričana, pač en kozarec je ležal v hladilniku). Vse so mi strašansko prekisle in zaradi tega neužitne. Pred nekaj časa pa sem jedla tiste predpakirane sendviče iz Petrola (Tvojih 5 minut se mi zdi??) in notri so bile rezine kumaric, ki so mi bile strašansko všeč. Delovale so narejene na princip slanice, ne slane v rangu oliv, a še zmeraj je bila kislina v ozadju, slanost pa v ospredju. Na etiketi sendviča piše, da so to kisle kumarice, kar sem pa itak že sama pogruntala.  O teksturi sicer ne vem povedati veliko, ker so notri dane v rezinah, a delujejo približno enako hrustljave, kot domače nalistane. 

Naj še povem, da sem v vlaganju POPOLNOMA mrzla, nimam treh pik pojma (znam samo odpirat kozarce pridnih kuharjev), ampak z navodili bom rade volje poskusila ustvariti kaj podobnega. Se pravi, se komu tule sanja kako priti do vloženih kumaric, ki bi bile bolj slane kakor kisle?

 

Hvala za odgovore.

 

P.S. - upam, da navajanje znamk ni v nasprotju s pravili, hotela sem samo bolj natančno povedati kaj točno iščem. 

Viva Meier

drejcek  

član od: 11.1.2004

sporočila: 1028

29. jun 2014 16:06

Kakšne velike znanosti tu ni, zgolj množica raznih kombinacij; pri vlaganju zelenjave doma so prisotni trije glavni konzervansi, t.j. sol, sladkor in kis, občasno pa lahko tudi citronska in/ali vinska kislina.

Konkretno pri vlaganju kumaric se lahko poslužiš vnaprej pripravljene mešanice začimb, ali pa jo pripraviš sama - pobrskaj po bazi ozimnice, receptov je precej. Narežeš ali vložiš cele, izbira je Tvoja. Če ne maraš kisline, potem je edina možnost slanica, se pravi določena količina soli na liter vode, in pa malo sladkorja.

Ker ima vsak kuhar svoj recept in vsaka usta svoj okus, ne bom preveč pametoval: vzemi majhne kozarčke in probaj različne kombinacije, npr. 0,9L vode+žlička soli+žlička sladkorja+1dL kisa, da dobiš 1 L mešanice za osnovo; potem za različne kozarčke dodajaš posamezne sestavine in dvigaš koncentracijo, seveda v določenem razmerju, in pišeš gor, kaj je not. Po kakšnem mesecu ali dveh odpreš in probaš, kaj Ti je najbolj všeč, in to delaš naprej.

Ključno pri vsem skupaj je, da delaš z vrelo tekočino, da slučajno ne preživijo napačni mikrožužki, ker v slednjem primeru bo v kozarcih še kaj drugega kot samo vložene kumare ... Alternativa je, da narediš hladno saržo in jo potem steriliziraš v pečici, ampak vsaj zame je to preveč komplicirano.

Veliko uspeha pri delu in poročaj o rezultatih, če bo letos sploh kaj zraslo ... Predlani je bila izredno slaba sezona, lani še slabša, in če se vreme ne popravi, bo tudi letos vse skupaj bolj revščina ...

Drejček

Trixi  

član od: 23.9.2003

sporočila: 15147

30. jun 2014 18:32

Spet vlagam kumarice, mojih domačih nekaj bo, prvi kozarček je že vložen. Kislost v mešanici uravnava sladkor. Da so ti bile v sendviču, všeč pa so verjetno zato, ker so stale, se segrele in kisa skoraj ni bilo čutiti. Opažam pa, da imajo določeni proizvajalci bolj  sladke kumare kot kisle, hofer ňpr. ... mi imamo rajši bolj kisle, trde, v kozarec za trdost dam vedno hren...

Kjer je volja, tam je pot. Trixi

Sandra_a  

član od: 6.12.2010

sporočila: 447

30. jun 2014 20:23

Tudi pri nas nikoli ničesar ne pasteriziramo pa vlagamo feferone, gobe, pečeno papriko, kumare/bučke, sataraš, fižolovo solato, paradižnikovo omako, itd... Nikoli se še ni nič pokvarilo, je pa res, da mešanice kisa ne pustimo, da bi nehala vreti, tudi sataraš omako in fižolovo solato vedno pustimo na majhnem ognju, da po malem vre in res vrelo dajemo v kozarce. 

 

Zanimivo, kako imajo nekateri potem težave, drugi pa ne, delamo pa praktično enako... Nam se res še nikoli ni nič pokvarilo... Zdrži tudi dve leti (mogoče še več, samo smo najkasneje v tem času vedno pojedli )

Sandra_a

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

30. jun 2014 21:59

Sandra_a je napisal/a:

Tudi pri nas nikoli ničesar ne pasteriziramo pa vlagamo feferone, gobe, pečeno papriko, kumare/bučke, sataraš, fižolovo solato, paradižnikovo omako, itd... Nikoli se še ni nič pokvarilo, je pa res, da mešanice kisa ne pustimo, da bi nehala vreti, tudi sataraš omako in fižolovo solato vedno pustimo na majhnem ognju, da po malem vre in res vrelo dajemo v kozarce. 

 
Sandra_a

Seveda ne pasterizirate, to je čisto res, vi sterilizirate!

lp

cervus

Sandra_a  

član od: 6.12.2010

sporočila: 447

1. jul 2014 10:02

Hehe ja pa menda res, vsaj kar se omak in kuhanih shrankov tiče .

Elaphus, zgoraj sem prebrala kar nekaj komentarjev, kjer delajo tako kot jaz in se jim pokvari. To mi je res čudno, ker se jaz nikoli nekaj ekstra ne obremenjujem s tem, da so kozarci sterilni, pa pokrovčki, itd... Samo s cetom umijem, dobro sperem in odcedim, pokrovčke tudi tako. Zelenjave, ki se sveža uživa surova tudi nikoli ne kuham, samo surovo napokam v kozarce in prelijem z vrelo mešanico kisa, zaprem, potem pa v odejo z njimi, da se ohladijo . Omake, sataraš, fižol, in gobe pa je itak treba skuhat, potem pa tudi sam vrelo noter pa je. Imam občutek, da se nekateri veliko bolj potrudijo, zlasti pri kozarcih in pokrovčkih, pa se jim pri istem postopku vlaganja zalomi.

Sandra_a

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti