Navadni tekoči jogurti -zveza potrošnikov slovenije

testeninca  

član od: 19.2.2013

sporočila: 751

18. nov 2013 14:37

2 sta malo slabša :)

testeninca

moniq  

član od: 21.1.2008

sporočila: 32

18. nov 2013 14:57

Na testu ZPS so preverili kakovost 13 tekočih navadnih jogurtov. Kar 12 izmed 13 vzorcev je dobilo skupno oceno dobro oz. zelo dobro, le eden oceno povprečno. Ponovno se je izkazalo, da cena ni merilo kakovosti – trije izmed najcenejših vzorcev na testu so bile tudi na vrhu tabele.

Preverili so število in vrste jogurtnih bakterij in senzorične lastnosti jogurta

Na testu ZPS so preverili vrsto in število jogurtnih bakterij v vzorcih, izmerili pa so tudi kislinsko stopnjo jogurtov. Pri senzoričnem ocenjevanju pa je bilo izhodišče, da mora biti tekoči navadni jogurt v ustih gladek, brez grudic oz. kosmičev, gost do redko tekoč in s prijetno izraženo mlečno kislinsko aromo. Jogurtova aroma in kislina morata biti v ravnotežju, da je prijetno »polnega« okusa, sirotka na površini jogurta pa ne sme biti izločena. "Večina preverjenih vzorcev je imela dobre senzorične lastnosti, trem vzorcem pa so senzorični preskuševalci podelili celo vse možne točke. Le dva vzorca sta bila ocenjena kot senzorično povprečna. Ocene so zelo spodbudne, saj kažejo na to, da potrošniki lahko izbiramo med kakovostnimi tekočimi jogurti," je pohvalila izdelke na testu dr. Tanja Pajk Žontar.

Dolga uporabnost ni rezultat "kemije"

Navadnim jogurtom, tudi tekočim, ni dovoljeno dodajati konzervansov. »Rok uporabnosti jogurta je nekaj tednov, celo mesec dni«, je povedala dr.Pajk Žontarjeva, tudi  zaradi prisotnosti mlečne kisline, ki je nekakšen naravni konzervans in dodala: "Jogurt ima lahko razmeroma dolg rok uporabnosti, če je izdelan iz kakovostnega, higiensko neoporečnega  mleka, če je zagotovljen strokovno vodeni in nadzorovani tehnološki postopek ob aseptičnem polnjenju (na liniji je zagotovljena mikrobiološka neoporečnost) ter nenazadnje, če je zagotovljena nepretrgana hladna veriga. Zanjo pa smo odgovorni tudi potrošniki."

Od 47 centov do 1,16 evra za pol litra tekočega jogurta

Ponovno se je izkazalo, da cena ni odvisna od kakovosti. Trije izmed najcenejših vzorcev na testu so bile tudi na vrhu tabele.

Vir: http://www.zps.si/za-medije/izjave-za-javnost-2

 

 



moniq

Sporočilo je spremenil(a) moniq dne 18.nov 2013 14:58

testeninca  

član od: 19.2.2013

sporočila: 751

18. nov 2013 18:29

Da ampak še vedno ne vemo ocen :(, saj če se nesme objavit gor lahko pošljete na ZS :).

testeninca

jernej  

član od: 30.8.2001

sporočila: 4876

18. nov 2013 18:38

NE SME SE OBJAVITI!!! Kupite VIP!

Lakica  

član od: 24.7.2008

sporočila: 254

18. nov 2013 21:09

so kar razlike; rezultati presenetljivi;

Lakica

dari  

član od: 21.8.2004

sporočila: 1521

18. nov 2013 22:27

Imam VIP,sem ga kupila,a ne smem deliti revije z drugimi,čeprav sem jo kupila? Razumem do neke mere,a enkrat sem dobila odgovor, da so pač neodvisni in se financirajo od prispevkov.Pa se mi poraja vprašanje,če jih negdo sponzorira,kdo je to? Verjetno ni dovolj samo naročnina na njihovo revijo, da preživijo.Moje mišlenje je, da bi morala država strmet k temu, da se delajo testi in preverja kvaliteta v dobro vseh Slovencev. Financirano od naših davkov, a neodvisno,kot je recimo sodstvo.

dari

MaskaA  

član od: 22.10.2013

sporočila: 61

19. nov 2013 3:42

@rdkapica:
Ali to pomeni, da so včasih bili navadni jogurti z večjim deležem probiotičnih bakterij? Ne. Včasih so bili procesi manj kontrolirani, okolje in embalaža pa nesterilna. Tudi starter kulture vprašanje kakšne so bile.


Ali se je jogurt pokvaril, ker je bil narejen v manj sterilnih okoljih? Kot že zgoraj napisano - verjetno ja.


Včasih, če smo doma kisali mleko, smo v mleko dali žličko navadnega jogurta in mleko se je lepo skisalo. To danes ne deluje, verjetno zato, ker nima živih pravih bakterij, ali je to res? Ne. Jogurt in kislo mleko delajo različne sorte bakterij (en rod je skupen), ki uspevajo v različnih okoljih in ob različnih temperaturah. zato predlagam, da za izdelavo kislega mleka navadno mleko nacepite z - kupljenim kislim mlekom (in ne jogurtom).

 

@testeninica:

tale 'kupljeno gotovo ni dobro' je eno tako hudo napačno sklepanje. na žalost je surovo mleko eno najbolj umazanih živil, kar jih obstaja. poleg tistih dobrih bakterij so v njem prisotne tudi zelo zelo patogene bakterije, med drugim povzročitelji tuberkuloze, različni streptokoki, povzročitelji tifusa in ne nazadnje Listeria monocytogenes, ki je lahko smrtno nevarna majhnim otrokom, nosečnicam in starejšim. Zakaj to razlagam? Ker je to lahko v mleku, ki se na kmetiji obdela toplotno (ali pa ne. ali pa se ne obdela na zadostni temperaturi. ali pa... ? obstaja kak zapis o postopku, kakšen kontrolni mehanizem?). potem se nacepi s kulturo, da se naredi jogurt (od kje ta kultura prihaja? je res čista? kaj če vsebuje patogene bakterije? kako in kje je kultura shranjena? kdo to kontrolira?). potem je jogurt narejen (kako vedo, da je ustrezno fermentiran? da ima zadostno količino mlečne kisline? količino bakterij, ki ostane v njem? prisotnost patogenih bakterij?) in pakiran (kako? kako je kontrolirana vstopna embalaža? kako je kontrolirano ozračje, kjer se pakira? kakšna je linija, kako jo čistijo? so delavci ustrezno oblečeni in opremljeni, da oni ne prinesejo česa v jogurt?). Kar hočem povedati je to, da takšen izdelek nima nobene kontrole kakovosti, nobene kontrole varnosti in je lahko (ne pravim nujno) celo nevaren za zdravje. medtem ko je kupovanje od kmetov in poznavanje krav po imenu lahko super romantično in se zdi super fino in fajn, ni najbolj varno, na žalost.  

MaskaA

Cila  

član od: 5.10.2006

sporočila: 3768

19. nov 2013 6:45

dari je napisal/a:

Imam VIP,sem ga kupila,a ne smem deliti revije z drugimi,čeprav sem jo kupila? Razumem do neke mere,a enkrat sem dobila odgovor, da so pač neodvisni in se financirajo od prispevkov.Pa se mi poraja vprašanje,če jih negdo sponzorira,kdo je to? Verjetno ni dovolj samo naročnina na njihovo revijo, da preživijo.Moje mišlenje je, da bi morala država strmet k temu, da se delajo testi in preverja kvaliteta v dobro vseh Slovencev. Financirano od naših davkov, a neodvisno,kot je recimo sodstvo.
dari

 

Zveza potrošnikov Slovenije NI državna institucija. Kolikor sem zasledila, ne dobiva rednih dohodkov s strani države, torej iz naših davkov. Kvečjemu za posamične projekte za katere sem prepričana, da so nato dostopni brez omejitev. Prav tako nimajo plačanih oglasov. Ni torej težko razumeti, da morajo nekako poskrbeti za preživetje. Z državne strani je svojčas za to področje skrbel Urad RS za varstvo potrošnikov, ki pa je svojo dejavnost prenesel na: http://www.arhiv.uvp.gov.si/si/javne_sluzbe/svetovanje_po  .

Najcenejša varianta naročnine na VIP je internetni paket.

Cila

lucka52  

član od: 13.7.2007

sporočila: 1939

19. nov 2013 6:45

jernej je napisal/a:

NE SME SE OBJAVITI!!! Kupite VIP!

Jernej, brez zamere, pa saj to je naravnost smešno! ( ali pa žalostno,kaj pa  vem). A se potem tudi posojati ta revija ne sme?

Nimam možnosti, pa tudi želje ne, da bi kupila omenjeno revijo. V Slovenijo pridem le občasno, bi pa ravno tako rada vedela, kaj je dobro in kaj manj.

Kaj niti ZS ne morem dobiti omenjenih podatkov??

Lep dan!

 

 

lp Lučka

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

19. nov 2013 6:45

Tale zadnji odgovor pa že meji na misel, da izhajaš iz katere od proizvajalk jogurtov, ko tako po dolgem in počez udriihaš po manjših proizvajalcih jogurtov. Obstaja precej kmetij, ki to delajo, z "vsemi papriji". Kewr malo višje, v prvem odstavku sitega posta pišeš, da so  včasih "starter kulture vprašanje kakšne so bile", bi potemtakem tudi takrat lahko bilo podobno.

Neka srednja, uzmerna pot (in uporaba velikih začetnic) bi bila smiselna, sladnja pra vzaprav nujna.

rimljanka

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti