Navadni tekoči jogurti -zveza potrošnikov slovenije

ORHIDEJA00  

član od: 21.1.2012

sporočila: 201

tema odprta - 16. nov 2013 21:15 | ogledi: 8.118 | odgovori: 40

Pozdravljeni!

Zanima me, če ima kdo revijo VIP (Zveze potrošnikov Slovenije) in bi z nami delil rezultate testa navadnih tekočih jogurtov. Me zelo zanima, ker kupujem dvoje različnih jogurtov in upam, da sta bila ocenjena, sta pa božanska ;)

Hvala in lep večer!

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

16. nov 2013 21:37

Zveza potrošnikov zelo hitro poskrbi za to, da se takole objavljeni testi s forumov tudi hitro umaknejo zaradi kršenja avtorskih pravic (konec koncev zveza potrošnikov te teste tudi drago plača). Na kratko je pa takole, da nobeden od testiranih jogurtov ni dobil slabe ocene, 12 od 13 je bilo dobrih ali zelo dobrih, eden poprečen. 7 od njih delajo Mlekarne Celeia, tako da, bi človek rekel, je razpon ocen bolj kot ne posledica običajnih odstopanj v kvaliteti in okusu, mogoče skladiščenja ipd. Z drugimi besedami: z nobenim ni prav nič narobe, z mirno vestjo kupuj tistega, ki ti je najbolj všeč.

Sonja

naor  

član od: 4.3.2010

sporočila: 7767

16. nov 2013 22:42

Nekaj me zanima. Rada imam navaden jogurt, vsak večer pojem enega. Pripravim si ga na nočno omarico, se pa zgodi, da pozabim nanj in prej zaspim. Bilo je še v lanskem letu, ko se mi je to zgodilo. Naslednje jutro sem se odločila, da vidim, koliko časa zdrži takole brez hladilnika. Moram pošteno povedati, da je moja spalnica mrzla, nikoli ne kurim, ker sicer ne morem spati. Potem sem šla januarja na pot, se vrnila čez en mesec. Pokrovček je bil še vedno tak kot prvi dan, ko sem ga kupila. Pustila sem ga do junija, ni kazal znakov sprememb. Skupaj z možem in prijateljem smo ga odprli po več kot pol leta. Imel je rahel vonj, nobene plesni, nobene vode.

Potem sem testirala še poletne mesece. Pred nekaj tedni sem ga odprla. Enako. In vsi vemo, kako vroče je bilo letos. Imam priče, kaj takega si pravzaprav ne moreš izmisliti.

Zdaj naj mi nekdo pove, kaj dodajo v ta jogurt,3.2 maščobe, da se ne pokvari. Po neki logiki bi se moral pokvariti že v hladilniku po določenem času.

Še vedno vsak dan pojem enega.

 

naor

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

16. nov 2013 22:56

Dokazani so jogurtovi pozitivni vplivi na prebavni trakt, na zniževanje holesterola, oviranje sovražnih bakterij.... - prekopirano od tukaj.

Naredi še en preizkus: odstrani pokrovček z jogurta in poglej, v koliko dneh se bo pokvaril v tem primeru (če se bo).

lp

cervus

bannanna  

član od: 25.5.2006

sporočila: 5457

16. nov 2013 23:42

najbrž ni bilo kaj dosti "probiotičnega" v njem :D 

saj poglej kolišken rok uporabe ima mleko  

naor  

član od: 4.3.2010

sporočila: 7767

17. nov 2013 0:53

Elaphus, saj ne dvomim, da je jogurt zdrav,zelo zdrav. A tale skoraj neomejen rok trajanja mi pa ne gre v glavo. Ja in kot pravi Bannanna, sveže mleko rok trajanja 14 dni.

 

naor

MaskaA  

član od: 22.10.2013

sporočila: 61

17. nov 2013 5:03

Jogurt je (delno) fermentiran izdelek. Idealno so notri bakterije, ki predelujejo sestavine mleka (laktozo, mlečne maščobe) v kisline. Ko gre jogurt v lonček je večina 'hrane' že porabljena. Ko hrane zmanjka, bakterije pocrkajo in se proces ustavi. Dalje, v mlečnopredelovalni industriji so pakrinice zelo čiste, idealno sterilne; enako velja za embalažo, v katero so jogurti pakirani. Imamo torej čist (sterilen) zrak, čisto (sterilno) embalažo in jogurt, v katerem so samo kontrolirane bakterije, ki po nekaj časa tako ali tako pocrkajo. torej, nima od kje kaj pridt, ki bi zadevo 'pokvarilo'. Od kje pridejo kvarljivci? Slaba (počena,...) embalaža, slaba kontrola procesa polnjenja (nadtlaka v prostoru, potem lahko zunanji zrak vdre notri) ali pa že predhodna okužba jogurta z neustreznimi kulturami (ali je že v starter kulturi kakšna neprimerna vrsta, ali pa je vnešena z mlekom). največkrat zadeve splesnijo zato, ker so spore plesni ena najbolj trpežnih preživetvenih oblik in preživijo skoraj vse (razkuževanje, ...) poleg tega pa jih je ogromno v okolju (in še v zraku rade lebdijo).

Navadni jogurti so sicer najmanj pokvarljivi, ker imajo ob pakiranju najmanjši delež probiotičnih bakterij (živih kultur). Bolj problematični so npr probiotični jogurti (ki so že bolj živi), najbolj pokvarljiv pa je npr. kefir.

Zrak v naših hišah, kuhinjah, ... je daleč od sterilnega. poleg bakterij z las, kože, oblek, hrane veselo lebdijo okrog tudi spore plesni iz okolja, pa kaka bakterija iz prsti,... jogurt je pa super gojišče za večino njih. zato se potem odprt jogurt toliko hitreje pokvari.

mleko? 'sveže' mleko je pasterizirano (segreto na 60 stopinj), kar odstrani večino PATOGENIH bakterij (in gliv), ne pa vseh. tiste, ki preživijo v končni fazi mleko pokvarijo. Trajno mleko je pa sterilizirano (ni notri NOBENIH bakterij in gliv), zato ima tako dolg (=skoraj neomejen) rok trajanja oz. bo mleko prej kemično kot mikrobiološko deterioriralo.

MaskaA

naor  

član od: 4.3.2010

sporočila: 7767

17. nov 2013 7:21

Hvala za razlago. Zdaj ne izgleda več tako "zaskrbljujoče".

 

naor

Nikita  

član od: 21.6.2004

sporočila: 284

17. nov 2013 8:30

naor je napisal/a:

kaj dodajo v ta jogurt,3.2 maščobe, da se ne pokvari

Kalijev sorbat

Nikita

bannanna  

član od: 25.5.2006

sporočila: 5457

17. nov 2013 9:12

Kateri jogurt ima dodan kalijev sorbat?maskaa razumljiv opis.

jernej  

član od: 30.8.2001

sporočila: 4876

17. nov 2013 10:08

limnol je napisal/a:

Zveza potrošnikov zelo hitro poskrbi za to, da se takole objavljeni testi s forumov tudi hitro umaknejo zaradi kršenja avtorskih pravic (konec koncev zveza potrošnikov te teste tudi drago plača).
Sonja

Tako je. Smo tudi mi morali brisati, ko ljudje objavijo kopirani test. Prosim, če tega ne objavljate, zaradi kršenja avtorskih pravic. Hvala.

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti