Pekači za pečico

Tanja976  

član od: 5.1.2012

sporočila: 1

tema odprta - 14. nov 2013 17:29 | ogledi: 15.430 | odgovori: 19

Pozdravljeni!

Zamenjati moram stare teflonske pekače za pečico, vendar ne vem kaj vzeti. Kaj mi priporočate: emajlirane, teflonske, jeklene, keramične, silikonske? Kakšna je razlika? Kako je s sprijemanjem , pri katerih ni treba biti pazljiv pri rezanju z nožem?

Nagledano imam tole:

http://trgovina.mercator.si/tehnika/dom-in-ambient/kuhinj

http://trgovina.mercator.si/tehnika/dom-in-ambient/kuhinj

http://trgovina.mercator.si/tehnika/dom-in-ambient/kuhinj

http://trgovina.mercator.si/tehnika/dom-in-ambient/kuhinj

+ navadni teflonski in emajlirani.

Hvala za odgovore, LP Tanja

 

 

Tanja976

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

14. nov 2013 17:52

Prve tri imam - prvi je super, tudi za pomivanje, še boljše je, če kupiš takega, ki ima dodano še mrežico, npr. takole: http://www.ikea.com/at/de/catalog/products/100990 . Ta drugi je tudi ok, jaz dam vanj vedno peki papir. Tretji - imam sicer malo drugačne oblike, vendar iz enakega materiala - terakota ali glinast pekač al kaj že za en   je to - tukaj bi pripomnila edino to, da mora biti pri glinastih pekačih temperatura pečice višja kot pri kovinskih. Torej so za krušno peč idealni. Za navadno pečico pa se po mojih izkušnjah bolje obnesejo kovinski.

lp

cervus

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

14. nov 2013 18:01

Ko so glinasti pekači upečeni, so tudi v običajnih pečicah super, lahko pečemo na enem vodilu nižje kot v običajnih. Bolje se obnese klasična peka kot ventilacija, vsaj po mojih izkušnjah.

Sicer so meni zelo ljubi emajlirani, imam glinaste, ki so mi enako ljubi, kakega teflonskega se tu in tam ne branim, kovinskega nimam sicer nobenega, za pecivo imam 3 običajne nizke iz aluminija, ki so zakon za pecivo, sploh, ko na ventilaciji pečem v 2 nivojih. Pa tudi sicer so super, ker se takoj segrejejo in takoj ohladijo in so lahki. Nimam pa pojma, če se kje dobijo, naši so iz enih starih Gorenjevih štedilnikov.

Silikona ne maram, kar ne pomeni, da nimam nobenega modelčka (ampak le majhne). Bolj imam kot uporabljam.

Nisem ti ne vem kako pomagala, ampak, kot vidiš, ima vsak pekač svojo prednosti (in najbrž tudi slabosti), ne nujno pri vseh ljudeh istih.

rimljanka

JanisJoplin  

član od: 20.1.2011

sporočila: 1953

14. nov 2013 18:03

Jaz imam tudi prvega in drugega, prvega sicer malo drugačnega (ob robu ima dno globje, torej je na sredini pekača dno malo izbočeno), vendar je maetral isti - uporabljam ga že približno 15 let in je ok. Tudi z drugim sem zadovoljna, v njem pečem kruh, danes sem prvič dala vanj peki papir, prej pa samo namazala in pomokala in se je super očistil. Je pa res še relativno nov (malo uporabljen).

JJ

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

14. nov 2013 18:08

Imela sem tretjega in mi ni bil všeč, ker se testo prime v tele vdolbince in jih je težko čistit, kljub temu,d a redno uporabljam Pam spray za peko. Sem komaj čakala, da je šel pekač rakom žvižgat. Ta prvega sem uporabila pri mami, pa mi ni bil všeč, ker se ni zapeklo, kot bi hotela. Nekaj podobnega imam za pizze. Keramičnega imam za pito in je fantastičen, pečem pa pri isti temperaturi kot vse ostale. Imam tudi steklene, silikonskega sem kupila enkrat in sem ga vrnila v trgovino, ker mi ni bilo všeč, kako so se zadeve spekle. Hvala bogu za money back guarantee. 

Vanja

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

14. nov 2013 18:25

Silikonski model sem kupila zaradi ekstravagantne oblike in ga tu pa tam (uspešno) uporabljam, bi pa prav tako dobro živela tudi brez njega. Drugače pa za peko peciva uporabljam kovinske pekače (aluminijaste ali emajlirane) in jih vedno oblečem s peki papirjem, tako da s prijemanjem ni težav; model za šarkelj oziroma potico imam pa kovinski s prevleko proti prijemanju, ampak deluje samo, če ga pred peko na debelo namažem z maslom in potresem z drobtinami, potem šarkelj resnično kar sam pade ven. Pri teh je še bolj kot prevleka važno to, kakšen "vzorec" imajo, ker obstajajo tudi taki s tako nesrečno oblikovanimi vdolbinami, da se testo ujame vanje in kolač enostavno ne more pasti ven, torej je na to treba biti pozoren.

Pekača  s prve in druge slike imam in sta oba v redu, vendar bi vseeno svetovala, da raje kupi takega z gladkimi stenami. Še posebej zadovoljna sem z raztegljivim (teleskopskim) škatlastim modelom, ki ga lahko po želji skrajšaš ali podaljšaš (svojega sem kupila pred par leti v intersparu, res pa ne vem, če jih še imajo).

Rezanje z nožem je pa vseeno bolje opraviti kje drugje, ne ravno v pekaču. Tega do neke mere dobro prenašajo le emajlirani. 



Sonja

Sporočilo je spremenil(a) limnol dne 14.nov 2013 18:26

Tanja976  

član od: 5.1.2012

sporočila: 1

14. nov 2013 23:21

Hvala za odgovore, ste mi dale še malo več materiala za razmišljanje. Res ne vem kaj vzeti. Kaj pa glede prijemanja... Pri kuhi in peki šparam na maščobah in ne zaradi tega maram mazana pekača z maščobo, da se kar pečem ne sprime. V bistvu pride v poštev le peki papir, sprijema se na vse razen teflon?

Tanja976

JanisJoplin  

član od: 20.1.2011

sporočila: 1953

15. nov 2013 0:03

Ja, mislim da res. Tako malo maščobe, kot jo porabiš pri peki, ni noben problem v nobenem pogledu.

JJ

bannanna  

član od: 25.5.2006

sporočila: 5457

15. nov 2013 0:26

Odvisno za kaj potrebuješ tvoj pekač. Prvi je meni super, sploh ta z mrežo. Za pečenko, piščančje kose, .. 

Največ uporabljam emajlirane, teflonskih skoraj nikoli, saj se v njih ne sme rezati oz praskati s kakšno kovino. Poleg tega ni na izbiro veliko kvalitetnih teflonskih pekačev. Bolj kot ne sem videla cheap sh*t. Vso pecivo pečem v emajliranih, ravno tako piškote. Pekače namažem z maslom ali uporabim peki papir. oboje gre. 

Najlepša skorjic npr ko gre za gratinrian krompir se mi naredi, če ga pečem v litoželezni ponvi. Vendar se to zelo težko najde pri nas. 

Če kupuješ šarkelj ali srnin hrbet, ga tako ali tako zvrneš ven, tudi če je teflonski, po njem ne režeš. 

Silikonski so meni totalno mimo. Stranice peciva se prehitro pečejo ali pa polzijo navzdol  in posledično ob strani ne naraste dovolj. In tudi včasih se mi je strgalo ko sem šarkelj želela zvrniti iz modela. Včasih uporabim le silikonskega prašička, ki je tako luštkano oblike, da mu ne zamerim, če ne naraste dovolj :D

Keramične imam za kakšni mini lasagno, pite, pogače.. 

Navadno se ne držim točno, ker prilagajam bolj količini.

 

Katja D  

član od: 20.5.2006

sporočila: 446

15. nov 2013 10:35

Jaz pa zadnje čase za lazanjo, narastke, peko krompirja in pečenke uporabljam skoraj izključno le steklene pekače. Tudi kruh brez gnetenja pečem v steklenem pekaču s pokrovom. Le še za piškote imam kovinski pekač in za biskvit za torto uporabljam kovinske modele. Steklo se super dobro čisti, do zdaj se mi ni še nič okrušilo, tako da sem si nabrala kar nekaj steklenih pekačev različnih velikosti, tudi zato, da kakšno jed zamrznem kar v pekaču (in ga v tistem času, ko je v zamrzovalniku, nič ne pogrešam, ker ima dovolj drugih).

Katja D.

bannanna  

član od: 25.5.2006

sporočila: 5457

15. nov 2013 12:26

Uuu tale kruh brez gnetenja sem pa pozabila. Jaz ga spečem v emajlirani litoželezni posodi s pokrovom(ps to ni eterna, ki je jekl.pločevina, lž je enkrat težja). Mi je bolj všeč če se naredi bolj zapečena skorja okrog in okrog in tudi po dnu, ki jo v stekleni posodi težko dobim.

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

malo za hecsijasaja
Kaj jutri za kosilo?johana
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti