Izdelava domačega mila

lilly18maj  

član od: 10.11.2013

sporočila: 2

tema odprta - 12. nov 2013 12:46 | ogledi: 23.236 | odgovori: 19

Pozdravljeni!

Zanima me, če je kdo že delal domače milo iz natrijevega hidroksida?

Imam namreč vse potrebne sestavine, a mi ne uspe vzpostaviti pravega razmerja.

NaOH mešamo z destilirano vodo. Koliko % mešanica mora biti?

Se doda še dodatna voda, ali je to to?

Ima kdo recept, ki mu je uspel?

 

Hvala za odgovore.

lilly18maj

sarabande  

član od: 1.5.2002

sporočila: 879

12. nov 2013 13:05

Sam nisem posusil, čeprav me je mikala izdelava domačega mila. Ste poskusili najti odgovor na netu, tam je ogromno navodil in receptov ...

Miroslav Vulović

lilly18maj  

član od: 10.11.2013

sporočila: 2

12. nov 2013 13:25

Sem, vendar ni nikjer najti tega, koliko % lug moraš imeti    :(

lilly18maj

JanisJoplin  

član od: 20.1.2011

sporočila: 1953

12. nov 2013 13:54

Ravno zadnjič sem gledala oddajo Ljubezen na deželi in so izdelovali mila. Recept sem našla na njihovi spletni strani, ne vem pa, če je to tisto, kar ti iščeš:

Za pripravo domačega mila potrebujemo:
4 dcl olivnega olja
2 dcl nasičene raztopine kuhinjske soli (NaCl)
4 dcl luga - 15% raztopine natrijevega hidroksida (NaOH)
1 dcl vode
eterično olje – po želji
Cedilo
Cvetova lavande, kamilice ... - po želji
Posodice ali modelčki, v katere boste zlili tekočo zmes mila.

Čas priprave: 45 minut
V posodo nalijete olje in polovico natrijevega hidroksida in vse skupaj premešajte. Zmes počasi segrevajte in ves čas mešajte. Pozor, bodite pazljivi, ker lahko olje gori!

Ko zmes zavre, počasi dodajajte še preostali del hidroksida. Če se zmes preveč peni, zmanjšajte plamen. V zmes dodate še cvetove in eterična olja. Segrevajte na blagem ognju, dokler se vsebina ne zgosti. Bodite potrpežljivi, umiljenje poteka počasi.Ko narediti gosto maso, jo zlijete v modelčke in počakate, da se milo strdi.

(Vir: http://www.siol.net/planet-tv/oddaje_in_serije/lj)

JJ

Sporočilo je spremenil(a) JanisJoplin dne 12.nov 2013 13:55

VEROVNIKA  

član od: 28.8.2005

sporočila: 639

13. nov 2013 7:24

Letos v društvu invalidov za novoletna darila pripravljamo mila. Naredili smo jih že kakšnih 200. Vlivale smo jih v modelčke za mafine in so ena mila prav super, posebno tista v obliki vrtnic. Delale pa smo jih po naslednji recepturi in postopk:

Sestavine:

-1000 g olivnega olja (tole ni 1 liter, toda 11 dlc)

- 359 g destilirane vode (ali kozje mleko, ali zeliščni čaj)

- 128 g lužnega kamna (natrijevega hidroksida NaOH)

- 10 ml eteričnega olja

- pest zdrobljenih (zmletih) zelišč po izbiri (ni nujno)

Priprava:

Maščobo stehtamo, jo damo v veliki lonec in jo segrejemo na 45 st.C. Nato v odmerjeno količino vode dodamo lužni kamen in pomešamo, da se razpusti. Počakamo da se ohladi na 45 st.C in ga vmešamo v segreto olje. Mešamo toliko časa, da se spremeni barva in toliko zgosti, da kapljica mila, ki pade s kuhalnice v lonec z maso, naredi vdolbinico, nato dodamo eterično olje in zelišča po izbiri. Vse skupaj dobro premešamo, vlijemo v model in pokrijemo z brisačami.

Počakamo kakšen dan ali dva, da se milo dovolj strdi, nato ga vzamemo iz modela in pustimo starati. Po približno tednu dni izhlapi dovolj vode, da je milo že primerno za uporabo. Lahko traja tudi do 4 tedne. Odvisno predvsem od postopka dela in vašega recepta.

Nujno, res nujno pa potrebujete termometer in elektronsko tehtnico. Pri temperaturi in teži moraš biti zelo, zelo natančen. Uporavljale smo vodo, ne destilirano. Dodajale smo različna eterična olja, ki pa žal vsa niso obdržala svoje močne arome. Tudi lužni kamen naredi svoje pri barvi.

Ena masa zadostuje za cca 25 mil, seveda odvisno od velikosti modelčka.

 

Veliko užitka pri delu!

Se beremo

Veronika

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

13. nov 2013 12:09

Smetim, vem smetim (in je res, da ga ni čez konjičke, tam se na stroške ne gleda), ampak si ne morem kaj, da ne bi omenila, da je od tega meseca na sporedu drama Divjad v režiji Nejca Gazvode (v LJ in na Ptuju so plakati precej vidni) in da je v tej drami, ki govori o težavah tridesetlenikov tudi en ženski karakter, ki se na vse kriplje trudi biti vzorna gospodinja in partnerka (in jasno, na zadnji četrtini drame ji poči film in pove vsem, kaj si misli o zadevah in ostalih), ki non-stop nekaj pospravlja, briše, prinaša in odnaša in vmes tudi davi ostale z "na, povohaj", in potem ljudje dejansko povohajo eno brisačo in potem ona zmagoslavno "Sama delam pralni prašek!". In potem jo ostali vprašajo, v čem je fora in ona reče, "ja v tem, da ga delam" in jim ni nič jasno in vprašajo, če je ceneje, če se dela pralni prašek doma...in ona odvrne "ne, ni ceneje, samo je fajn...." In pri tem se publika krohota, ker verjetno vsi poznajo kakšno osebo, ki v svojem gospodinjenju zna postati preveč gospodinjasta.

Vsekakor priporočam ogled te drame. Dramaturško precej tekoča in ni nevarnosti, da bi se gledalec vprašal, kaj je avtor hotel s čem povedati, skratka, zadeva bazično razumljiva.

Skratka, tko je shvatio, shvatio je.

Drugače so pa trda mila ena precej velika gojišča bakterij, tako da je mnogo bolj higienično lepo tekoče milo, ki so ga naredili tisti, ki imajo šolano znanje o tem, kako se to dela.

Vendelina jr.

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

13. nov 2013 15:40

Oh, querida amiga,

upam, da sem razumel, kaj si hotla povedati, enako pa tudi upam, da boš tudi ti razumela, kaj bom jaz povedal:

sedaj imamo kapitalizem, multinacionalke, kitajce in ostale azijce, ravno tako nizozemce. Torej, nam ni treba nič migat ( kakšni naši ali sicilijanski kmetje, pa tudi španski nimajo kaj iskat ), paradajz, čebulo in kaj je še zelenjave bojo delali nizozemci ( oni najceneje dobijo sestavne dele pri monsantu ), ravno tako je z vsem ostalim: kitajci že imajo stručkote, ki se na vse to lepo spoznajo, nama ostane le da gledamo televizijo, če je še kje kakšna akcjska prodaja ( recimo zelenjave, ki je že pol leta v skladišču, pa noče zgnit ). Ja, tak je krasni novi svet ( kot bi rekel moj prijatelj Huxley ), sam še moramo opravit s nekaj čudakov, ki bi radi naredili milo, popravili avto, spekli kruh ali piškotek ali sami vzgojili kakšno glavo solate.

ežoj

pirnica  

član od: 21.3.2011

sporočila: 689

13. nov 2013 15:47

Ežoj!

pirnica

JanisJoplin  

član od: 20.1.2011

sporočila: 1953

13. nov 2013 15:55

Čeprav se po eni strani strinjam z Vendelino (da je treba pretehtat vloženi trud oz. ali nekaj delamo res z veselem ali zato, da bi poželi odobravanje, pa tako ali tako nihče ne opazi našega truda), bom rekla Ežoj  on je pač narisal večjo sliko.

JJ

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

13. nov 2013 16:10

Ne vidim razlike med tem, da so eni povsem na tekočem s stanjem na obešalnikih in policah množice trgovin, drugi sebi in svojim bližnjim izdelujejo domača mila, tretji si pridelujejo hrano na vrtičku, četrti....... Zakaj torej se spotikati ob to, da delamo mila, vrtnarimo,.....zakaj se ne spotikati tudi ob prve?

Okoli milnih gojišč bakterij pa, no ja, saj ubežati jim ne moremo, meni je bližje, da se z njimi sprijaznim tako, da sem nanje odporna, kolikor se pač da. In da o njih vem toliko, da mi znanje pri tem pomaga. Izkušnje mi povedo, da sem na pravi poti.

No, saj morda sem spet preveč direktno brala, ampak, eni smo taki, medvrstično branje nam je pač tuje.

rimljanka

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti