Nam hrana lahko škoduje

tonsk  

član od: 16.1.2012

sporočila: 144

tema odprta - 9. nov 2013 21:45 | ogledi: 5.443 | odgovori: 18

Pravkar sem na Slo 2 gledal to oddajo, ki predstavlja slabšo stran prizvodnje naše prehane. Glede na to,da sem delal v živilski industriji me ta oddaja ne preseneča, čeprav mislim da naša pridelava hrane še ni tako daleč, kot v kmetijsko (pre)razvitih državah. Mislim da je prav da se take oddaje predvajajo, saj s tem ozaveščajo potrošnike. Kakšno je pa vaše mnenje ?

 

Lp

tonsk

Moycaa  

član od: 11.9.2004

sporočila: 738

10. nov 2013 9:29

Sicer oddaje nisem gledala, vendar si pravim: "po pameti" - vsega po malem, z ničemer pretiravati. Sicer se občasno pregrešim, ampak se mi zdi, da tako mora biti. 

 

Moycaa

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

10. nov 2013 9:40

Moycaa je napisal/a:

Sicer oddaje nisem gledala, vendar si pravim: "po pameti" - vsega po malem, z ničemer pretiravati. Sicer se občasno pregrešim, ampak se mi zdi, da tako mora biti. 

 



Moycaa

 

Točno tako. Vsega po malem, občasne pregrehe za dobro počutje (saj vemo, da je grešiti človeško, občutek pa božanski ...), pa bo vse na svojem mestu.

 

In tonsk, kaj je pravzaprav namen tvojega vprašanja? Dejstvo je, da proti nekaterim rečem ne moreš nič. Tudi zoper predelavo hrane ne. Takšne oddaje ozaveščajo, da se zavemo morebitnih posledic. In skušamo vplivati, da je predelani ali intenzivno/ekstenzivno pridelani hrani dodanih čim manj nepotrebnih dodatkov (ker vsi tudi niso škodljivi, kajne?).

Da pa bi se vsi hranii z lastnega vrta, z eko in bio pridelano hrano (kaj to sploh je??? - saj je že ozračje onesnažemo, torej vsaj nekaj škodljivega prodre v še tako eko zemljo - ali se morda motim?) - pa ne bo šlo. Nas je že preveč na svetu. Ni ves svet kot naša Slovenija, ko imajo mnogi kak vrtiček ob hiši ali pri sorodnikih.

 

Torej, kako prehraniti razviti svet brez predelane hrane?

mamamia

kajca  

član od: 8.11.2008

sporočila: 10

10. nov 2013 10:54

Tudi jaz sem zadnjic gledala eno dokumentarno oddajo, bilo je na temo pesticidov v hrani. Moj se je zacel razburjati, da mi ne kupujes vec tega! Zivimo v Franciji in zivila na udaru so bila npr jabolka, hruske, solata, bucke, paprika, jagode, ribe... Potem gledas eno drugo oddajo, kjer je na udaru drug sklop zivil! In na koncu ugotovis, da ce upostevas vse nasvete, nimas vec kaj jesti...

Najbolj pa mi ostal v spominu en pridelovalec solate, ki je razlagal, kako je njegova solata dobra in zdrava, da pa jo lepo ohranijo cisto brez mrcesa na njivi, jo "zdravijo" (beri insekticid) z enim zdravilom za solate-dobesedno tako receno...

kajca

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

10. nov 2013 11:35

Vsakdo, ki ima doma vrt, ve, kako je z zelenjavo: solato odrežeš in - če jo pustiš zunaj - je naslednji dan že uvela. Jagode nabereš zjutraj, pa se jim isti dan zvečer že zelo pozna, pravzaprav so komaj še za pojest.

Zdaj se pa preselimo v hiper šoping center. Koliko časa, mislite, preteče, preden solata z njive (ali akvaponičnega rastlinjaka) pride z juga Italije do, recimo, Lendave (ali Ljubljane, razlika bo mogoče kaka dva dni)? Ali pa jagode iz Španije (tiste januarja pa iz Argentine, ali šparglji iz Peruja)? Ali pa če hočemo mleko, ki bo zdržalo v hladilniku 14 dni (se še spomnite tistih škrnicljev ali še prej steklenic, ko je bilo poleti mleko dostikrat kislo že tisti hip, ko si ga prinesel iz mlekarne?).

Mislim, da ni treba nič več nič bolj podrobno razlagati. Pri takem načinu življenja in nakupovanja, kot ga živimo sedaj, moramo vzeti v zakup, da je vso hrano treba obdelati tako, da zdrži dolga skladiščenja in transportne poti. Ljubi bog v nebesih se s tem pač ne ukvarja, za to je treba zemeljske kemije. Alternativa je seveda lastni vrtiček za vse, ki si ga lahko privoščijo, ali pa kot pred 30 leti lepo v soboto v roke košaro in na trg in kupiti tisto, kar branjevke pač imajo (in nekje konec februarja izbira ni ravno velika, če si tudi one ne pomagajo z nakupom pri blilžnjem veletrgovcu, ali, še bolj prikladno, kar na bližnji Citrusovi stojnici, saj razliko v ceni lahko kupcem enostavno pojasnijo z "je domače", ker ljudje verjamejo prav vse, če le hočejo).

Nihče nam nič ne vsiljuje, izbira je naša, odgovornost pa tudi. Tudi za to, da "ne vemo".

Sonja

rebecca  

član od: 19.3.2002

sporočila: 2739

10. nov 2013 12:04

Pa vendar nas take oddaje malo brcnejo v rit da zacnemo o tem sploh razmisljat in ne kupimo cisto vsega s****a, ki nam ga prodajalci skusajo prodat. Po mojem mnenju lahko, kljub hipersoping nacinu zivljenja, trgovine prodajajo bolj kvalitetno zelenjavo in sadje kot ga - vcasih je pac potrebno upostevat se kaj drugega ne le ceno in dobicek.

"Stressed is desserts spelled backwards!"

majaos  

član od: 14.5.2012

sporočila: 510

10. nov 2013 18:08

Vrtiček je zakon, cenovno ne profitiraš kaj dosti, imaš pa občutek, da konzumiraš bolj zdravo

majaos

tisa55  

član od: 1.11.2012

sporočila: 75

10. nov 2013 18:26

Majaos, ne samo, da imaš občutek, zares ješ bolj zdravo in tudi veš kaj ješ. Vsak vrtičkar, ki prideluje zase, dobro premisli s čim bo šprical in / ali sploh bo. Določene škodljivce lahko fizično odstraniš, špricaš s koprivo ali pa vsaj kakšno eko-stvarjo, če pa kupiš v hiperju pa zares ne moreš vedeti, kaj vse je "naloženo" na solati ...

Ali pa podatek, ki smo ga zadnjič slišali v eni izmed oddaj, da je solata v McDonal'su obdelana z 12 kemikalijami. Potem ni čudno, da smo vsi malce odštekani, če zaužijemo toliko kemikalij, za katere se nam še sanja ne, kje vse so dodane (pa četudi nikoli ne gremo v McDonald's) in kako vse to sploh vpliva na naše zdravje.

 



tisa55

Sporočilo je spremenil(a) tisa55 dne 10.nov 2013 18:27

katti  

član od: 4.11.2005

sporočila: 2109

10. nov 2013 18:32

mamamia je napisal/a:

 

Točno tako. Vsega po malem, občasne pregrehe za dobro počutje (saj vemo, da je grešiti človeško, občutek pa božanski ...), pa bo vse na svojem mestu.

 

mamamia

 

Mislim, da se v tej oddaji ni šlo samo za predelano hrano, ampak tudi osnovna živila in sicer štiri, ki so v Franciji na prvem mestu v potrošnji. Jabolko, svinjina, losos, kruh.

Jabolko mi ravno ni pregreha no.

Res je tudi na mestu vprašanje ali je bio- bio. Ampak po svojem vrtu pa res ne špricamo s pesticidi.

katti

rag_doll  

član od: 24.8.2011

sporočila: 505

10. nov 2013 20:08

Tule je posnetek oddaje za vse, ki jih zanima in ki niso gledali - delim naprej (v petih delih):

http://www.youtube.com/watch?v=F12LXNhbNBk&list=

 

Jaz nisem vedela, a naj se zraven jočem ali smejim zaradi človeške - kaj naj rečem, neumnosti, pohlepa,absurdnosti? Verjetno vsega po malo. Samo nekaj razmišljanj spodaj ...

Brezglutenski kruh za partnerja pečem doma, zase se mi navadnega ne da in kupujem polnozrnatega. No, sem ugotovila, da si delam medvedjo uslugo. Upam, da je bila to dovolj velika brca zame, da se vsaj sem in tja potrudim, da ga spečem še zase.

V oddaji je tudi en kmetovalec, ki pravi, da kmetuje ekološko intenzivno oz. ekološko konvencionalno ali nekaj takega. Mislim, resno?!

Saj mi je jasno, da se ti zblede (da o finančnem bremenu ne govorim), če bi samo to razmišljal, kaj boš kupil, da bo čim manj svinjarije. Velikokrat stojim  v trgovini in buljim v izdelke in se odločam - bi cenejšega z več e-ji ali dražjega z manj? Se preseravam ali bo dejansko razlika v tem, kaj kupim? Če ne drugega, da se vsaj po enih majhnih korakih premikamo. Zadnjič mi je mami govorila, da ji je zmanjkalo čebule in je šele po nakupu ugotovila, da je kupila uvoženo z (!) Nove Zelandije. Ker domače res nimamo.  

 

In ko smo že pri tem (poguglajte za več, tole je bila prva povezava, ko sem iskala info o Jamiejevi bitki z McDonaldsom): http://fitlife.tv/hamburger-chef-jamie-oliver-p

 

 

 

rag_doll  

član od: 24.8.2011

sporočila: 505

10. nov 2013 20:16

Ve kdo, kako je s preverjanjem mesa v mesno-predelovalni industriji pri nas, je tako, kot prikazujejo v dokumentarcu - da vse  bazira samo na vizualni inšpekciji in da dejanskih kemijskih analiz sploh ne delajo? Po eni strani me pri vseh količinah mesa to ne bi smelo presenečat.

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti