Klipiči - masleno ali krhko testo?

Anitra  

član od: 2.6.2013

sporočila: 14

tema odprta - 4. nov 2013 12:55 | ogledi: 6.420 | odgovori: 7

Pozdravljeni!

 

Včasih ko sem več hodila na obisk k prijateljici v tujino, mi je njena mama pogosto ponudila slano pecivo,  ene vrste klipiče, gor so bili groba sol, sezam ali bučna semena, ali riban sir, prijateljica se je odselila drugam in tudi ona ne ve recepta, ker ji ga pokojna mama nikoli ni zaupala, pa tudi prijateljica ni rada pekla, sedaj pa ne postanem pametnejša iz tega, nevem kakšno testo je to bilo, vendar ni bilo kvašeno testo, ampak  neke vrste polkvašeno/pol masleno ali celo pol/kvašeno/pol krhko, niso dajali vtisa da bi bilo testo kot kruh, pač kavšeno, ampak se je testo drobilo kot krhko testo, in okus mi je imelo po maslu, zato tud taki namigi, a slučajno kdo dela na tak način klipiče? Kakšno testo točno to je? A bi prosim lahko zaupali svoj recept? Tako bi rada sama spekla take klipiče, in mi je žal, da nisem pred leti povprašala za recept, al kaj čem, takrat me kuharija še ni tako zelo zanimala... ahja

 

hvala za pomoč!

Anitra

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

4. nov 2013 16:01

Klipići so iz rahlega kvašenega testa, lahko pa se testu doda malo masla, to so že variacije na isto temo. Na linku, ki ga je bannanna prilepila, je itak vse o tem gor.

mamamia

Anitra  

član od: 2.6.2013

sporočila: 14

4. nov 2013 20:12

jaz sem do sedaj pekla le klipiče iz kvašenega testa, a niso isto kot tisti ki sem jih jedla, ker je bilo bolj masleno in ni bilo tako vzhajano, zato pri tem pecivu gre pomoje za klipiče saj zgledajo praktično isto, le okus je drugačen in struktura testa nekoliko, a nažalost nisem tako izkušena da bi vedela ali dodam samo več masla osnovnemu testu za kvašene klipiče ali kako... hvala za linka, sem pogledala in tudi spekla danes enega od receptov in je dokaj podobno tistim klipičem, sem kar malo nostalgična postala ko sem jih jedla, sicer ni čisto isti okus, vendar pa zelo blizu, res pa je da sem jih delala iz pirine moke, tako da je tudi to drug okus! Tako da hvala, bom sedaj gledala recepte za varaždinske klipiče, je to očitno taprava smer! hvala vsem!

Anitra

Anitra  

član od: 2.6.2013

sporočila: 14

6. nov 2013 21:39

vesnuska, točno to je to, ker je v ponedeljek zmaljkalo vseh klipičev iz pirine moke, sem danes zvečer naredila spet testo iz recepta ki si ga ti predlagala, in naredila iz pšenične moke in potresla z sezamom, in prej spekla in so bili praktično taki po okusu kot morajo biti, tudi po strukturi, torej ja, doda se več masla, dela se z hladnimi sestavinami in da testo lahko v hladilnik počivat da kvas ne vzhaja, in zato je testo tako kot je, bolj masleno, napol-vzhajano :) super, pa smo rešili neznanko v hitrem času! Hvala vam

Anitra

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecNikita
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti