Tujina

svenska  

član od: 7.11.2008

sporočila: 337

19. avg 2014 14:42

Pozdravljeni,

moje vprasanje sicer ni neposredno vezano na odprto temo, gre za tujino ampak v naslednjem smislu:

znanec zivi in dela na podrocju Zdruzenih arabskih emiratov, je slovenski drzavljan, zeli pa kupiti pocitnisko hiso v Avstriji. Nepremicninski agent v Avstriji pravi naslednje: ni potrebno odpirati bancnega racuna v avstrijski banki ampak mora priskrbeti bancno potrdilo oz.finacno izjavo avstrijske institucije da dejansko razpolaga z dovolj sredstvi za nakup nepremicnine. Torej, kako se lotiti zadeve? Vem da se tukaj oglasajo res raznovrstni profili, nekateri z res izjemnim poznavanjem raznih podrocij in tem in kot pravijo nas juzni sosedje: ko pita ne skita.

Hvala & lep pozdrav

svenska

Sweetness Bakery  

član od: 28.8.2013

sporočila: 225

19. avg 2014 15:09

Sicer ni šlo za nakup nepremičnine v AUT, ampak Hrvaški, ki takrat še ni bila v EU in se ne spomnim, da bi mi "znanka" rekla, da sta mogla odpreti račun. 

Mogoče probate urediti preko druge agencije. Kaj pa banka ne more dati potrdila? Če ne boste uredili mi sporoči na ZS, da povprašam to mojo "znanko", oz. da se pozanima tam, če kdo koga pozna. 

Sweetness Bakery

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

19. avg 2014 21:37

Pravi naslov za takšna vprašanja je odvetnik, ne pa znanci, ker vsaka zgodba je drugačna. 

Sicer mi ni jasno, zakaj bi agencija kaj takega zahtevala - če ne bo plačal, pač ne bo postal lastnik in pika. 

Vsekakor bi jaz stopila do odvetnika in tam povprašala, ker edino on lahko da verodostojen odgovor.  Če ima denar za počitniko hišo, bo pa ja zmogel še ta strošek pri odvetniku ali notarju? 

mamamia

Sweetness Bakery  

član od: 28.8.2013

sporočila: 225

20. avg 2014 8:00

Do odvetnika v Avstriji, če bo urejal to odvetnik. 

Sweetness Bakery

svenska  

član od: 7.11.2008

sporočila: 337

20. avg 2014 10:08

Obema hvala za odgovore in predloge, zadeva se je zelo hitro resila ko jih je vprasal ali hiso sploh zelijo prodati ali kaj. Sedaj zadevo ureja avstrijski notar.

svenska

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

20. avg 2014 15:39

svenska je napisal/a:

Pozdravljeni,

moje vprasanje sicer ni neposredno vezano na odprto temo, gre za tujino ampak v naslednjem smislu:

. Nepremicninski agent v Avstriji pravi naslednje: ni potrebno odpirati bancnega racuna v avstrijski banki ampak mora priskrbeti bancno potrdilo oz.finacno izjavo avstrijske institucije da dejansko razpolaga z dovolj sredstvi za nakup nepremicnine. Torej, kako se lotiti zadeve? Vem da se tukaj oglasajo res raznovrstni profili, nekateri z res izjemnim poznavanjem raznih podrocij in tem in kot pravijo nas juzni sosedje: ko pita ne skita.

Hvala & lep pozdrav



svenska

 

Saj tole je že passe, ampak za splošni info in dokaz, da ne gre spraševati nepremičninskih agentov, ker nekdo, ki se spozna na mešetarjenje s kvadrati, še ni za v finačne institucije.

Pogodbena zaveza je sila enostavna: Po eni strani so prodajni pogoji takšni, da mora kupec najprej vplačati kak resen odstotek, po navadi 10% in potem v razumnem času, če tega ne stori, se pogodba razveže in 10% ostane prodajalcu.  In na tak način se zelo lepo selekcionirajo resni kupci od neresnih.

Glede neoporečnosti kupca (v smislu pranj denarja itd) obstaja evropska črna lista sumljivih kupcev in to bazo znajo uporabljati tudi v finančnih institucijah v sosednji državi.  Plačila so brezgotovinska in sledljivost plačil je v sistemu SEPA čisto korektna. Drugače povedano: Slovenec gre na svojo banio v Sloveniji in potem tam z njegovega računa vplačujejo na račun prodajalca v drugi državi EU.

Hope this helps for next time

Vendelina jr.

Sweetness Bakery  

član od: 28.8.2013

sporočila: 225

20. avg 2014 17:09

Ampak kolikor sem jo jaz razumela, gre v tem primeru za rezidenta arabskih emiratov. In za arabske emirate vem, da imajo kar se tiče teh pravil in tudi politike bank precej drugačne od tistih v EU. Rezidenti pa imajo svoje banke tam, kjer so rezidenti. Tam še, če si nekadilec dobiš ful ugodnejši kredit. :)) 



Sweetness Bakery

Sporočilo je spremenil(a) Sweetness Bakery dne 20. 2014 17:13

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

21. avg 2014 7:22

Človek je državljan EU in naj lepo transakcije izvaja v domicilni državi. Če si pa hoče komplicirati življenje z davkarijo, pa če želi na vsaak način izpolniti več potrdil, da ne pere denarja.... naj pa to počne iz Arabskih Emiratov.



Vendelina jr.

Sporočilo je spremenil(a) Vendelina jr. dne 21. 2014 07:23

Sweetness Bakery  

član od: 28.8.2013

sporočila: 225

21. avg 2014 10:28

Pa saj kot rezidenta Arabskih Emiratov te ne vodijo kot davčnega zavezanca Slovenije. Res, je, da je vse več takšnih, ki so samo na papirju rezidenti (tudi zaradi davčne oaze), vendar nekateri Slovenci dejansko tudi živijo, hodijo v službo tam;  domov ali v sosednje države pa se vračajo samo na dopust. ;)  In takim pomeni več papirologije, če si odpira račun v državi EU, samo zaradi izvedbe transakcije in ne gre za nobeno pranje denarja. 

 

 

 

Sweetness Bakery

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

22. avg 2014 12:45

Za začetek: papirologija je veda, ki preučuje stare antične tekste, napisane na papirusu.

Drugič, državljan EU ima davčno številko državi svojega državljanjstva, ne glede na to, kje prebiva in mora smisleno zaradi tega tudi matični državi prijavljati svoje dohodke in premoženje v drugih državah.

Tretjič, lažje je izvesti nakup (in potem tudi poročati to premoženje in overiti na davčni) v sistemu, ki je bolj domač, kot pa v sistemu, v katerem več kot rezidenstva itak ne moreš dobiti (v emiratih se tujcem ob upokojitvi lepo zahvalijo za sodelovanje in tudi njihove delovne vize je konec9

Četrtič včasih je bolje ostati pri cukrpekarstvu.

Vendelina jr.

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti