Tujina

Sashika  

član od: 29.3.2006

sporočila: 639

26. okt 2013 19:35

Hm...mene pa je v zadnjem času Slovenija v marsičem razočarala... Mogoče zato, ker prej nisem imela izkušenj z življenjem in z običajnimi, vsakodnevnimi zadevami v Sloveniji - z možem sva se po 4 letih odločila priti nazaj v Slovenijo, ker sva imela tujine poln kufer.

Mogoče sva pričakovala preveč v stilu mirno življenje, ustvarjanje družine... pa se nekako zatakne že pri birokraciji, ki je do tujcev (mož je Italijan) ekstremno neprijazna - za primer: jst lahko po poroki dobim italijansko državljanstvo, moj mož lahko dobi slovenskega le, če se odpove italijanskemu...Halo?! No ja, o iskanju službe ne bi izgubljala besed, težko je povsod, kljub izobrazbi na priznanih univerzah v ZDA  in izkušnjam v tujini. Kar pa me je zares neprijetno presenetilo je, kako zaprti Slovenci v resnici smo, kako težko sprejemamo drugačnost, težko se privadimo na kulturne razlike, in zelo radi kritiziramo. Vse je težko, in kar prehitro se zadovoljimo z odgovorom "tako pač je v Sloveniji" , ali "saj bo" - v stilu vzemi ali pusti. Ja, kristalno mi je jasno, da sva sama izbrala Slovenijo, da je kvaliteta življenja tu zelo dobra, boljša kot v marsikaterem svetovnem mestu, vseeno pa se premalo zavedamo, kako raznolik svet v resnici je, in da nismo nič boljši zaradi tega, ker zivimo v Sloveniji. 

To, da imamo Alpe in morje na dosegu roke ne smeta biti glavna razloga za naš narodni ponos... 

 

 

Saša

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

27. okt 2013 4:27

A se vam ne zdi, da bi mulca , če bi plačevali po dvajsettaužent+ na leto za javne šole in petdesettaužent + za privat šole, pa bi hotel študirat do tridesetega leta? 

P.S: V znesek spadajo bivanje in hrana, avto ter stroški povezani z njimi, cunje... Če so malo dlje od doma še "potovanja" tja in nazaj. Če pomislim, je moja ocena stroškov nekoliko nizka. Tukaj mulci  pri 18ih dejansko odidejo z doma in se zelo, zelo redko vrnejo k staršem za daljše obdobje. Po študiju, če so samski, pogosto delijo najamniško stanovanje s cimrom ali dvema.



Vanja

Sporočilo je spremenil(a) Vanja_v_ZDA dne 27.okt 2013 04:53

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

27. okt 2013 9:52

Sashika je napisal/a:

vseeno pa se premalo zavedamo, kako raznolik svet v resnici je, in da nismo nič boljši zaradi tega, ker zivimo v Sloveniji. 

To, da imamo Alpe in morje na dosegu roke ne smeta biti glavna razloga za naš narodni ponos... 

 

 



Saša

 

To, girl, to! Great minds do think alike.

Vendelina jr.

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

27. okt 2013 10:12

Sashika je napisal/a:

Kar pa me je zares neprijetno presenetilo je, kako zaprti Slovenci v resnici smo, kako težko sprejemamo drugačnost, težko se privadimo na kulturne razlike, in zelo radi kritiziramo.

To, da imamo Alpe in morje na dosegu roke ne smeta biti glavna razloga za naš narodni ponos... 

 
Saša

Glej ežojev link.... Ampak še bolj boleča je misel, da se zdaj velik del našega ljudstva valja od smeha, češ, hehe, glej jih, te Bosance.

Sonja

majaos  

član od: 14.5.2012

sporočila: 510

27. okt 2013 11:38

Tudi mene verjetno čaka preselitev v tujino, pa se mi ne da

majaos

tanja2525  

član od: 22.9.2012

sporočila: 16

27. okt 2013 12:00

Pozdravljeni!

Moja izkušnja s študijem v pri nas je drugačna. Profesorji nam po večini vsako predavanje sproti povedo, do katere strani si moramo za naslednjič prebrati. Na vaje hodimo domala vsi pripravljeni, nekaterim predavanjem, pa je praktično nemogoče slediti, če si doma nisi prebral.

Večinoma se prisotnost preverja, tako da študenjtej hodimo na predavanja. 

 

tanja2525

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

27. okt 2013 13:13

tanja2525 je napisal/a:

Pozdravljeni!

Moja izkušnja s študijem v pri nas je drugačna. Profesorji nam po večini vsako predavanje sproti povedo, do katere strani si moramo za naslednjič prebrati. Na vaje hodimo domala vsi pripravljeni, nekaterim predavanjem, pa je praktično nemogoče slediti, če si doma nisi prebral.

Večinoma se prisotnost preverja, tako da študenjtej hodimo na predavanja. 

 
tanja2525

Juuuj, saj to je pa skor tako kot v Ameriki!!!!!

lp

cervus

naor  

član od: 4.3.2010

sporočila: 7767

27. okt 2013 14:05

Mogoče bi še za poslance uvedli obvezno prisotnost na sejah DZ, nenazadnje so dobro plačani. In preverjanje učinkovitosti, saj s pisanjem sms, branjem časopisov in drugimi prostočasnimi dejavnostmi dajejo slab zgled tistim, ki trdo delajo za vsakdanji kruh. Žal ne vem, kako je s tem v Ameriki.

 

 

naor

Sashika  

član od: 29.3.2006

sporočila: 639

27. okt 2013 14:59

Great minds think alike/great minds like a think :) (napis na eni majčki od Economista)

Ne gre za to, da bi Slovenijo kritizirala vsevprek, ampak včasih enostavno ostanem kar brez komentarja. Ljudje smo drugačni, face it, ampak zadnjič me je kar pogrelo, ko mi je en obrtnik rekel, da ko pride v blok/hišo, najprej pogleda, če so prisotni priimki na -ič, oz. če je v bloku/hiš kaj "indijancev", kot jih kliče on, ki se je 10 dni boril v vojni za Slovenijo....Pa kakšna vojna, poglej kaj se je dogajalo v Bosni, na Hrvaškem... Glede na to, da je tudi moj priimek bosansko srbskega izvora, in da je mož tujec, ni veliko manjkalo, da bi ga nekam poslala. Tako sem mu mirno odvrnila, da jst na te stvari gledam drugače. Bil je še pameten, češ, južnjaki nam kradejo delo ...Commonplace talk, ki me spravi v obup! groza, ob obnovi stanovanja sva kontaktirala najmanj 30 obrtnikov, noben, ampak res noben nama ni hotel izdati računa, in vsi imajo ful polno dela, ... Nima smisla. Saj je takšnih karakterjev polno tudi drugje, mind you v Italiji so me ob prvih obiskih spraševali, če imamo v Sloveniji tekočo vodo, zdaj nazadnje pa (ob vseh zdrahah z Berlusconijem), če imamo v Sloveniji demokracijo... In če imajo v hotelih na voljo brisače. Kobarid je tudi v Sloveniji šele nekje od 2005... (ko sva se z mojim spoznala) :)))

Če bi se imela priložnost še enkrat preseliti, bi to storila kljub temu, da imava tu stanovanje, in kljub temu, da je tu neka enkratna comfort zone, povsem brez problema. Pravzaprav, z velikim veseljem! Potem bi mi bilo na občasnih obiskih v Sloveniji, ko vsega tega ne bi opazila, vsaj lepo ;) Zaenkrat bova poskusila tu, potem bomo pa videli. Če ne bo šlo, lahko še vedno iščeva službo po vsej Evropi. 

Mladi, ki jim/nam uspe v tem majhnem, zelo specifičnem okolju, svaka vam/nam čast! Ni enostavno! 

Glede izobrazbe: univerza v Lj ni slaba, res pa je, da se v določenih stvareh s tujino ne more primerjati, in na drugi strani, žal, se ji ne priznavajo nekatere zelo dobre poteze. 

 

 

Saša

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

MOJ vrtrdkapica
Kaj jutri za kosilo?johana
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti