Tujina

JanisJoplin  

član od: 20.1.2011

sporočila: 1953

26. okt 2013 5:23

naor je napisal/a:

Moje zlato, za tale zapis sem ti pa hvaležna. Dolgo je veljalo v Sloveniji, da je v ZDA študirati res enostavno, tam vsak naredi, ker je simpl kot pasulj. A točno tako kot si zapisala. Moj sin je naredil v ZDA dva faksa in to v rednem roku. Res je študiral tako kot si napisala, škoda da ponavljam, kar si že napisala. Bila sem presenečena, ker imajo tam dnevno preverjanje prisotnosti, preverjanje znanja.

 



naor

 

Zdaj, po bolonjski reformi, se tudi na naših fakultetah zelo strikntno preverja prisotnost, domače naloge... je bolj v smislu srednje šole (ne rečem, da na vseh faksih, ampak slišala sem, da marsikje).

Jaz na fakulteti v Ljubljani nisem imela takih izkušenj kot mojezlato, tisti, ki so se izogibali, plonkali itd. tako v večini niso dokončali študija, verjetno zato, ker jih ni zares zanimal.

Se mi pa zdi, da je v redu, da je fakulteta malo manj striktna glede domačih nalog, prisotnosti (tudi mi smo imeli kar nekaj dela doma, na terenu ter obvezno prisotnost na vajah, ki so bile pri vsakem predmetu...), da človek malo zadiha, spozna svet okrog sebe, nove ljudi, nove možnosti... Na srednji šoli so nas imeli res zelo na kratko (dva testa na teden, nenapovedano spraševanje, domače naloge vsak dan pri vsakem predmetu), na fakulteti pa so nam odprli pogled. In človek, ki ga zanima študij, tudi sam raziskuje, študira, bere, preizkuša, analizira... zato pa ne potrebuje preverjanje znanja 3x na teden.

Tako je moje mnenje. Tistega, ki študij zanima, bo naredil tudi z več svobode, verjetno še lažje oz. boljše.

Glede fiktivnih vpisov pa tako vemo... preko napotnice se mogoče še dobi službo, brez zelo težko. Ko sem imela absolventski status, sem dve leti delala v enem s.p., takoj, ko sem izgubila status, dem "letela", saj me gospa ni mogla plačevati (dejansko res, sem imela vpogled v knjige). Ampak to je pa že stvar politike.

JJ

mojezlato  

član od: 10.12.2012

sporočila: 1039

26. okt 2013 7:36

Naor, ni za kaj.

 

Elaphus, po mojem ni ravno tako, da bi samo v ZDA bil resen študij. Po mojem mnenju so tam študentje bolj resni, ker je znanje tam bolj cenjeno kot pri nas. Pri nas je žal ogromno doštudiranih "prijavljenih" kar na Zavodu za zaposlovanje.

 

JJ, jaz sem študirala v MB, pa tako hudo tudi ni bilo. Kljub vsemu pa je veliko študentov naredilo izpite s švinglanjem. Kako pa je zdaj po bolonjskem sistemu, pa ne vem. 

 

mojezlato http://kosilazavsakdan.blogspot.com/

Dragička  

član od: 9.12.2003

sporočila: 8695

26. okt 2013 7:57

Ežoj, 

naor  

član od: 4.3.2010

sporočila: 7767

26. okt 2013 8:25

Elaphus, saj veš, da ni point v tem. Naše šole so odlične in to vemo vsi. Nikar debate peljat v napačno smer, saj ne gre zato, da so pri nas vsi zabušanti in švinglerji. Gre za način študija, vsaj jaz sem tako razumela. Škoda, da se zdaj pobijemo z dokazovanjem pro et contra, ko ni nihče delal primerjave. Kdor misli študirat, bo doštudiral, tu ali tam. Vsesplošno je znano, da so naši diplomanti, doktoranti itd. priznani vsepovsod in zelo zaželeni tudi v ZDA. A ni bila debata o tem. Jaz sem pa še dodala, da se je v javnosti velikokrat smatralo, da je v ZDA res enostavno študirat, da tam vsak lahko nardi, če se mu le da. No, to je zdaj malo potihnilo, mogoče ljudje le vidijo, da ni ravno tako...

Obeta se nam čudovit dan. Preživimo ga čim lepše.

 

naor

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

26. okt 2013 8:29

mojezlato je napisal/a:

 

 

Elaphus, po mojem ni ravno tako, da bi samo v ZDA bil resen študij. Po mojem mnenju so tam študentje bolj resni, ker je znanje tam bolj cenjeno kot pri nas. 



mojezlato http://kosilazavsakdan.blogspot.com/

Po moje tudi ni tako, kot si zapisala v prvem stavku. Moj zapis je bolj na sarkazem mejil.

Z drugim tvojim stavkom se pa zagotovo ne strinjam.

lp

cervus

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

26. okt 2013 8:42

naor je napisal/a:

Elaphus, saj veš, da ni point v tem. Naše šole so odlične in to vemo vsi. Nikar debate peljat v napačno smer, saj ne gre zato, da so pri nas vsi zabušanti in švinglerji. Gre za način študija, vsaj jaz sem tako razumela. 



naor

Naor, vem, da ni bistvo v tem . In ni bil moj namen, debato peljat v to smer. Zbodlo me je samo to, ker je mojezlato tako velikokrat napisala: V ZDA vsi jemljejo študij resno.....,vsi prišli tja z namenom....,vsi pripravijo na predavanja...,Vsi študentje smo do začetka predavanj predelali tisto poglavje..., - v glavnem, vedno vsi, vsi, vsi. No ja, kaj takega trditi, je zelo smelo.

Janis Joplin je odgovorila precej po mojem okusu, tako, da jaz ne bom tule dolgovezila in znova odkrivala tople vode.  Samo še tole: mislim, da so mladi ljudje pri devetnajstih, dvajsetih letih že tako odgovorni in pametni (če pa niso, smo krivi mi tastari, ker jih preveč ujčkamo in jim vse vtaknemo vemo kam), da ne potrebujejo takega nadzora, kot v srednji šoli. V službah ne potrebujemo izobraženih nevednežev, kajne?

lp

cervus

naor  

član od: 4.3.2010

sporočila: 7767

26. okt 2013 9:36

Ja, saj se razumeva. Samo pri nas je ravno zaradi tega pomanjkanja  nadzora toliko tistih, ki bi morali sedeti v predavalnici, pa ne sedijo. A naj ostane pri tem, vsaj z moje strani.

 

naor

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

26. okt 2013 13:38

Ajojmene, ežoj, to je tako freakin funny...

Knjige u životu nisam pročit'o  a sve znam......

 

Vendelina jr.

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

26. okt 2013 16:02

Vendelina jr. je napisal/a:

Ajojmene, ežoj, to je tako freakin funny...

Knjige u životu nisam pročit'o  a sve znam......

 



Vendelina jr.

 

Pa zato sve i zna ...

mamamia

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtTrixi
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti