Potovanje v maroko

katka85  

član od: 26.7.2011

sporočila: 73

16. okt 2013 19:40

Mislim, da ti v Maroku ni potrebno bistveno paziti kot na drugih potovanjih. Mogoče to kar so napisali - pričakujejo da boš barantal in da piješ ustekleničeno vodo. Poleg tega sem se sama potrudila še, da sem spoštovala njihovo kulturo in nisem nosila majic brez vsaj kratkih rokavov in kril ali hlač nad koleni. pa res, da je to ali ti bo hrana zaškodila ali ne bolj odvisno od posameznika kot od česa drugega - nas je potovalo 12, tudi nekaj otrok, jedli smo na tržnicici, pili pomarančni sok z ledom, nekajkrat se tudi spozabili in jedli nekuhano zelenjavo, nikomur ni bilo nič. Srečali pa smo slovensko skupino s turistično agencijo, ki so verjetno spali v bistveno boljših hotelih, pa jih je polovica imela prebavne težave.

 

V splošnem je bil Maroko zame najbolj magična država v kateri sem bila, nobenih slabih izkušenj, prečudovita pokrajina, izjemno prijazni ljudje.

katka85

Sweetie  

član od: 22.1.2004

sporočila: 1268

16. okt 2013 20:03

katka85, iste vtise in mnenja delim s tabo: tudi zame je bila to najbolj magična država (poleg Irana), če pa imaš predsodke in strahove, pa je bolje ostati doma.

Sweetie

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

16. okt 2013 20:07

Sweetie je napisal/a:

katka85, iste vtise in mnenja delim s tabo: tudi zame je bila to najbolj magična država (poleg Irana), če pa imaš predsodke in strahove, pa je bolje ostati doma.



Sweetie

 

Iran, Sweetie, Iran ... še enkrat grem tja, pa bo kar bo ...

mamamia

Viva Meier  

član od: 20.12.2009

sporočila: 673

16. okt 2013 21:12

Euphoria je napisal/a:

Viva Meier, glej je pa le malo drugače, če ti dokumente ukradejo sredi lj, kot pa nekje v tujini, izven EU. Se ti ne zdi? In ne, jaz po Lj ne nosim pasuša zraven ledvic,medtem ko ga na potovanju po tujini skrbno čuvam točno tam.

 

Kar se pa tiče prebavnih motenj, prisegam zgolj na lokalna zdravila.

 

lp



Euphoria

 

Seveda je drugače kje ti jih ukradejo. In mogoče res ni treba po Lj pasuš na ledvicah nosit, ampak ena rdeča nit  pa ostaja enaka, ne glede na lokacijo. Torb(ic) se ne pušča brez enega očesa na njih nikjer, tudi se jih ne obeša nekam na zadnjo stran stola, kjer jih potem cel obrok sploh ne pogledaš, pa lahko obeduješ na Prešercu ali pa v Marakešu, in odprti cekri brez kakršnegakoli zapiranja niso ravno pameten dodatek na za natrpan avtobus do Lj tržnice niti za sprehod po Fezu itd. Mogoče te bo ohlapno upoštevanje tega pri nas malenkost manj teplo kot na drugem koncu sveta, ampak nikar ne živi v utvari, da se pri nas pa ne krade. Da ljudje ne oprezajo za denarnicami, izmikajo zapuščene torbice in kar je še tega.

In kar je Vendelina Jr. enkrat rekla, v sicer nekoliko drugačnem kontekstu, če se prav spomnim, vsekakor drži - največja tarča napadalcev so sive miške. Osebe, ki obsesivno stiskajo pod roko torbice, gledajo v tla in hodijo puklasto, da jih ja ne bi kdo videl, se izogibajo vsakemu kontaktu z domačini in nasploh vidijo roparja/posiljevalca/morilca v vsakem človeku, ki jim pride nasproti. Ker pač sevajo strah in jim na čelu piše "Imam 300€, ravnokar dvignjenih, za katere me je pasje strah".

Po Maroku sem 2 leti nazaj krasno furala 2 tedna, v lastni režiji, 2 dekleti. Hlače/krila do kolen, pa en kup poletnih tankih srajc s tričetrt rokavi za preko kake kratke majice, ki je bolj pogrošno krojena. Za zraven običajna torbica z zadrgo. Vozila sem se z nočnimi avtobusi z lokalci, hodila po vseh mogočih predelih, jedla po največjih beznicah, celo Couchsurfala. Obkrožena z raznimi kalibri. Razen prej omenjenih prebavnih težav, nisem imela niti enega problema. No ja, par 5x preplačanih cunj, ker sem bila prve dni prevelika mevža za konkretno barantanje. 

 

Viva Meier

Margot  

član od: 12.12.2008

sporočila: 260

16. okt 2013 21:41

Eh, hlače in krila do kolen...Jaz sem se pri 40 stopinjah tam sprehajala v kratkih hlačah in majčkah brez rokavov, pa se ni nihče obregnil ob to in dobiš tudi domačinke, ki se ne oblačijo tako zelo tradicionalno, zato se mi zdi to z oblačenjem malce pretirano. Sem tudi sama prebrala precej vodičev in forumov, preden sem prvič šla tja in sem bila posledično precej "zategnjena". Ko sem prišla tja, pa je bila situacija čisto drugačna (v dobrem smislu) in mi je bilo tako všeč, da sem bila tam že trikrat po nekaj tednov in bom zagotovo še šla.

Margot

Dolores  

član od: 20.6.2005

sporočila: 1304

17. okt 2013 8:34

Sama pozitiva, se že veselim potovanja! Kakšne pa imate izkušnje glede menjave denarja?

Dolores

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

17. okt 2013 9:22

To (menjava denarja), se vedno in na vseh koncih sveta dela v bankah. Ker banke imajo zanesljivo dovoljenje za menjalniške posle. Simple as that.

Vse ostale variante in ugodni tečaji in kar je še tega, imajo pa vedno tveganje, da je nekdo podtaknil neveljavne bankovce

Konec koncev, vse tisto, kar se je pri nas na tržnici dogajal v osemdesetih letih, ko se je na veliko švercalo z markami, da o posladku švercanja čeških kron za marke ne govorim, se lahko dogaja tudi v drugih državan na drugih tržnicah.

Vendelina jr.

nola  

član od: 25.1.2006

sporočila: 3112

17. okt 2013 10:17

Kar se tiče oblačenja in obnašanja v javnosti, so s strani čezmorskih obiskovalcev v Maroku seveda že skoraj stoletje vajeni neprimerno večje ekstravagance, kot bi se je utegnila domisliti kakšna razgreta turistka.

V Tangerju, Marakešu, Esauiri ali na plažah okrog Agadirja se ob še tako neformalni opravi ne bo dvignila nobena obrv.

Kode oblačenja se ne razlikujejo tako bistveno od države do države. Zares velike razlike so med mestom, podeželjem in letoviškimi kraji, tudi doma se večina drugače opravi za obisk predstave v Mariboru ali pohajanje po trgovinah v Trstu, kot za izlet k teti v Gorje ali za sprehod po portoroški plaži.

Iz praktičnih razlogov in zaradi uvidevnosti se pač do neke razumne meje, ki si jo vsak sam določi, prilagajamo običajem - oblačilnim in drugim  - ki so v kraju, kjer trenutno smo, v navadi.

Sicer je pa to le teoretično vprašanje, Dolores konec oktobra gotovo ne bo mikalo vstopiti v Casablanško mošejo v kratkih hkačah in majčki brez rokavov nič bolj, kot v nedeljo v cerkev v domačem kraju.

Mogoče dočakamo kakšno poglavje o potovalni garderobi v enem od oblačilnih reportov.

 

nola

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

17. okt 2013 11:24

Aj, Nola, enkrat me je imelo točno to... ampak je izpadel tekst tako babje žleht, da ga raje nisem spravila na svetlo. Oziroma, bi morala v štartu dati opozorilo, da za blazno senzibilnim odsvetujem branje.

Vendelina jr.

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti