Univerzalni temeljni dohodek

tejkica  

član od: 10.3.2008

sporočila: 151

tema odprta - 15. okt 2013 22:47 | ogledi: 4.903 | odgovori: 38

Kakšno mnenje imate o pobudi za UTD - Univerzalni temeljni dohodek?                                                          

Je to pomoč vsem revnim in brezposelnim? Ali spodbuda tistim, ki so že zdaj raje na zavodu, kot da bi iskali službo?

tejkica

JanisJoplin  

član od: 20.1.2011

sporočila: 1953

16. okt 2013 9:26

Oboje. Tudi sedaj z denarno socialno pomočjo ni dosti drugače. Eni se znajdejo, da jo dobijo, čeprav je ne potrebujejo, drugi pa jo resnično potrebujejo. Mislim, da se temu ni moč izogniti.

JJ

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

17. okt 2013 9:04

Matr, kakšne pa govorite, nobena nima prav!

Univerzalni Temeljni Dohodek ( po angleško Basic Incam ) sploh ni nova zadeva, v učbenikih ekonomije se da večkrat srečat.

Glavna zadeva pri vsem tem je pravzaprav funkcioniranje kapitalizma: v kapitalizmu je delo strošek in kapitalist teži k temu, da vse stroška zmanjša in poveča dobiček. V časih kriz to pripelje do tega, da so najnižje plačani delavci pod mejo revščine ( kot npr. danes, ko tudi v angliji ( včeraj na TV ) zaposleni ne morejo shajat s svojo plačo ). "Nekaterim " neodvisnim " ekonomistom se to ne zdi prav in mislijo, da bi država mogla poskrbet za vse svoje prebivalce prek temeljnega dohodka. Ko se vse to gleda s stališča kapitalizma, se stvar komplicira: kdo bo vse to plačal, iz kakpšnega davka..........

Če gledamo s stališča ene skupnosti ali države lahko vidimo tudi drugače: skupnost mora zagotovit samooskrbo za vse svoje prebivalce in vsi prebivalci delajo na tem, in vsi so deležni potrebnih dobrin. Vsi skupaj opravijo potrebna dela in skupnost je samozadostna. Vsak član skupnosti dela kolikor je potrebno, morda le uro ali dve na dan. Lahko bi se družba organizirala tudi drugače: recimo, nekakšna delovna obveznost za mlajše člane skupnosti v polnem delovnem času, drugim pa ni treba delat............ ali pa kašna druga kombinacija.

Rahl zgled tega so izraelski kibuci ( manj pa ruski kolhozi ).

Če to prenesemo na Slovenijo tukaj in zdaj: 100.000 brezposlenih, verjetno še toliko prikrito brezposlenih  ( študenti zaradi statusa in še kaj ), pa verjetne še toliko " odvečno " zaposlenih po raznih vladnih uradih, občinah, pa ne vem kolk upokojencev, pa ne vem kolk " tapravih" študentov in dijakov............. vsi ti morajo vsak dan dobit svoj košček kruha, in košček klobase, kozarec mleka....... in ga tudi dobijo ( no, uni, ki hodijo na rdeči križ mal manjšega ). Država je v težavah, dokler je šlo, država je to reševala s zadolževanjem, tajkuni so gromozanski del tega pokradli prek različnih kapitalističnih mahinacij ( in so seveda sedaj vsi čisti ), sedaj  se je ustavilo in država rešuje stvari po kapitalistično: treba je pobrat denar od vsepovsod ( tudi od tistih, ki dobijo kakšno socialno pomoč, kar je po moje vsaj perverzno, če ne kaj več  ). Žal, sam sem proti pesimizmu, vendar, kako bit optimist v tej situaciji?

Glavni napor bi mogel bit v Slo na samopreskrbi. Poglejte špare, hoferje............ čebula iz nove zelandije, paradajz iz nizozemske............. seveda, ker je ceneje, pri nam se ne splača, pa toliko bresposlenih, lačnih.

A ja, da ne pozabim: UTD

Pa, veliko jih že sedaj to dobiva, le da mu se tako ne reče. UTD že dobivajo vsi tisti ki na nek način živijo brez da bi delali kaj res koristnega, nerodno je le na si nekatere kategorije " zaposlenih " ( banke, zavarovalnice, razni upravni odbori in nadzorni sveti, skladi in kaj je še te kapitalistične pogruntavščine ) vzamejo veliko preveč, za druge pa zmanjka. Za lačne v Slo so krivi vsi tisti, ki imajo ( recimo ) plačo čez 1000€. Preprosto je nespodobno imet tako plačo, ko so nekateri sodržavljani lačni, jih zebe, otroke pošiljajo v šolo lačne.

Pravzaprav je tako: UTD je enostavno pravična delitev dobrin potrebnih za življenje v neki skupnosti

ežoj

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

17. okt 2013 9:25

UTD se bo zgodil takrat, ko bo večina v družbi (ko bo oblikovan konsenz) ugotovila, da ni možno doseči tega, da bi imeli vsi vse (ker se to vedno sfiži v to, da imajo eni vse, večina pa bolj malo), temveč, da je čisto znostno živeti tako, da imajo vsi bazne zadeve pokrite in da se lahko poleg ukvarjanja s samimi sabo ukvarjajo še s čim ali s kom drugim.

Do takrat bo pa nekaj katarzičnh faz. Pametne skupnosti katarzične faze predelajo hitreje, butaste pa počasneje.

Tko je shvatio, shvatio je.

Vendelina jr.

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

17. okt 2013 14:05

Uf, Vendy, upam, da sem shvatio, edino nisam shvatio: od kdaj se revoluciji reče konsenz.

ežoj

proxima  

član od: 21.10.2003

sporočila: 2514

17. okt 2013 14:35

Ne konsenz, katarzična faza. Konsenz pride potem, ko se grofa tko q prasca natakne na kol, grofiči se potem malce porazbežijo, nauk o kolu drži nekaj generacij, potem se pa spet razbohotijo grofiči, pa je treba spet od začetka... lp, proxima

JanisJoplin  

član od: 20.1.2011

sporočila: 1953

17. okt 2013 14:52

Proxima

JJ

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

17. okt 2013 15:18

Mene je groza tega kriterija. Ko sem ugotovila, da so naši statistiki izračunali, da je za preživetje v tej državi dovolj 240€ za prvo osebo, za naslednjo odraslo osebo pa 90€, spremenilo pa se je zelo malo, se na to vedno spomnim, ko je govora o univerzalnem dohodku. Tega bi izračunali isti ekonomisti, zato se bojim, kakšni bi bili ti podatki.

V državi, v kateri je razlog za slabo stanje previsoka minimalna plača za delo, ki je vseeno večja od zajamčene, ki ni socialni transfer, se človek sprašuje, kdaj se bo našel kak ekonomist, ki bo povedal resnico. Tisti, ki ne zmore plačevati minimalne plače, naj zapre posel. Pri tem opozarjma, da sem več let spremljala poslovanje podjetja in delala bilance, zato dobro vem, koliko je mogoče zaslužiti, če ti ravno ne pade sekira v med.

Včasih pregledujem podatke o bilancah, ki so javno objavljeni. Če sp vsa leta zasluži samo za 500€ dobička in od njega dobro živi družina, čeprav ni niti za sol, potem je tudi to kriterij za univerzalni dohodk. Nekateri že danes dobro živijo samo od takega dobička, potem pa trdijo, da so preveč obdavčeni.

DURS bi moral tiste s.p, ki prijavljajo samo tak dobiček ( nimajo plače ), če za to ni resnega razloga, preiskati do obisti. Potem ne bi nihče razmišljal o višjih davkih. Če to vem jaz, zakaj to ne potegne inšpektorjem.Feedback bi bil zelo hitro, pred nekaj dnevi so me skoraj na kolenih prosili, da vzamem račun, zaradi česar so celo tekali za mano.

O prevelikih minimalnih plačah govorijo podjetniki, ki izjemno dobro živijo, vendar hočejo še več.

Koliko je dovolj za preživetje, je odvisno od tega, v kak namen se podatki zbirajo.

Pred leti je DURS zbiral ločene podatke o plačah oseb, ki so zaposlene po kolektivni pogodbi in ločeno za osebe po individualnih pogodbah, vendar nikoli nisem videla ločenih podatkih.

Podatki o poprečni plači so tako visoki zaradi plač, ki niso izplačane po kolektivni pogodbi, zato ta podatek pomeni zelo malo o tem, kako je stanje v državi. Tako je primerjava med negospodarstvom, ki ima višjo izobrazbeno strukturo in npr. kovinsko predlovalno industrijo, ki ima velik delež delavcev brez poklica, nesmiselna.

Toliko o statistikih in tistih, ki odločajo, koliko je dovolj za preživetje.

Proxima je sicer spomnila na znamenito pesem, pri kateri je meni najbolj všeč tisti del, da sekirce nima več, pač pa ima motorko.Jaz imam svojo, s krajšo sabljo, bolj ženski model.

 

F r i n a

zzak1977  

član od: 31.7.2009

sporočila: 2193

17. okt 2013 15:20

Moja skoraj nespodobna placa je ob 12 urnem delovniku res nespodobno nizka. Povrhu vsega sem pa se kriv za lakoto otrok, poleg globalnega segrevanja verjetno...

Commis débarrasseur

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

17. okt 2013 15:44

Ma una pesem, ki je proxima " citira " je meni nekam nedorečena. Ne vem kaj so naredili s grofico?

[

 

ežoj

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

malo za hecsijasaja
Kaj jutri za kosilo?johana
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti