Česa ne jeste

urssa  

član od: 25.12.2005

sporočila: 380

10. okt 2013 9:48

Iz mojih izkušenj vidim, da je veliko odvisno od same priprave hrane.

Nekaj časa nazaj sem gledala (mislim da na Discovery) oddajo o ribičih v ZDA. V Minesoti (mislim da) so naselili krape v jezera. Ker niso avtohtona vrsta so se seveda zelo namnožili, ker rijejo po tleh pa uničujejo samo floro jezer. Zanimiv je način lova (z lokom in puščico). Kljub temu, da jih lahko lovijo kolikor jim srce poželi, pa jih ne jedo. Pravijo jim "garbage fish". Domači ribiči (rečni, ne morski) pravijo, da ima pravkar ulovljen krap okus po blatu, ker se hrani pri tleh, in da ga je treba pred pripravo "spucati" v čisti vodi. Tega tam najbrž niso vedeli, pa jim seveda okus ne ustreza (tudi marsikomu pri nas ne). Prav tako je ena izmed teh "garbage fish" tudi som. Pa sem zadnjič na enem pikniku jedela ocvrtega, ki je bil čudovit.

Lahko rečem, da ne jem divjačine, ki je običajno res ni na mojem jedilniku, vendar sem lani jedela čudovit jelenov golaž in bi ga takoj zamenjala z govejim. Se vidi, da je kuhal pravi kuhar in na pravi način in je bilo čudovit.

Pred surovimi ribami imam predsodek zato, ker ne vem (ne zaupam) ali so dovolj sveže in kako so bile shranjene. Morske sadeže jem, raze školjk (slabe izkušnje, pa se jih raje izogibam).

Mesa se izogibam trgovinskega in ga raje ne jem, kot pa da ga moram kupiti v trgovini. Tudi s sadjem in zelenjavo je nekako tako - v trgovini kupujem od sadja: banane, mandarine, pomaranče, avokado in limone (to kjer lupina ni užitna in ne raste v naših sadovnjakih). Pa kakšne šampinjone včasi kupim...

Drobovine običajno ne jem, predvsem zaradi predsodka. Čeprav se spomnim, kako dobri so bili vampi, ko sem bila še majhna. Sama jih ne znam skuhati, bi jih pa poizkusila, če bi vedela da jih pripravlja dober kuhar. Jetrca jem, vendar je spet stvar priprave. Krvavice obožujem, vendar morajo biti domače, pravilno pripravljene (ne sme prevladovati nobena začimba).

Mlincev nisem marala, ko jih je kuhala moja mama, pri tašči jih jem pa raje kot krompir (so zabeljeni s sokom od pečenke/kure/race).

Edina stvar, ki jo res težko spravim po grlu je polenta in mleko. Ko sem bila majhna mi samo mleko ni pasalo, ta kombinacija pa me je res spravljala v obup. Sicer pa polento obožujem (še posebej če je malo popečena).

Na splošno jem hrano znanega izvora in na sploh sezonsko. Npr. paradižnik obožujem, vendar ga pozimi ne morem videti, ker vem da ni pravi.

Uff sem se razpisala

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

10. okt 2013 11:27

zoyaa je napisal/a:

Pozdravljeni, ker sem po naravi velik firbec, me zanima česa ne jeste, katere hrane ne marate?

Sem iskala podobno temo, pa ne najdem, če pa je,se opravičujem..

 zoyaa*

Dobri bog.

Pa se ti ne zdi, zoyaa, draga, da bi bilo bolj primerno, da bi svojo veliko radovednost  - radovednost je dobra - lahko v kaj bolj kvalitetnega usmerila? Recimo v učenje, branje dobrih knjig, časnikov, po netu pogledala, npr distribucijo hrane, bolezni zaradi nje (obilje in pmanjkanje) itd. Ker bi ob tem morda razumela, kaj je v postu rekla vikica.

Samo namig.

 

Predpostavljam, da se bodo sedaj oglasile kakšne dobrotnice v stilu "pa saj je samo vprašala, odgovori na vprašanje ali pa preskoči...ne težit s širšimi konteksti, psihologijo, družboslovje, to je tako naporno za nevrone...",

 

Vendelina jr.

neny111  

član od: 29.10.2007

sporočila: 358

10. okt 2013 12:00

Eno je, da nekaj ne ješ, ker ti pač okus ne odgovarja oz. da nečesa ne ješ, ker je to tvoja osebna odločitev. Iz prvega razloga bi zase lahko rekla, da me edino ajdovi žganci malo pikajo. Glede drugega pa je moj seznam precej daljši.  Na splošno jem malo mesa, povprečno 2x mesečno pa še to večinoma ulovljene ribe ali piščance iz domače reje, vendar pa nikakor ne spravim po grlu jedi iz mesa mladih živali (odojek, jagenjček, kozlič, žrebiček, teliček), prav tako ne  zajčjega in konjskega mesa. Pa ne jem ocvrte hrane, ne uporabljam bele moke, sladkorja, čebule,  krompir, testenine, riž pa v majhnih količinah. Od mleka in mlečnih izdelkov občasno jem le skuto in sir. Rada poskušam nove jedi in drugačne okuse.   Obožujem pa vso zelenjavo in sadje, gobe, , veliko uporabljam zelišč in začimb. Aja, pa  ne maram. Nič pa nimam proti kozarčku dobrega vinčka ali štamperlu sestrinega jegermajstra.

neny111

alpska roža  

član od: 9.10.2008

sporočila: 253

10. okt 2013 12:56

Česa ne jem?

Vampi mi ne dišijo. Kakija ne jem. Pa morskih sadežev tudi ne. Niso mi všeč sadne torte in sadne sladice.

 

Imam odpor do divjačine, ovčetine, kozličkov. rada pa imam drugo meso in ribe.

 

 

alpska roža

pehtranka  

član od: 9.10.2006

sporočila: 163

10. okt 2013 14:13

Hvala bogu, da nismo v podsaharski Afriki in imamo lahko tudi tako temo, zakaj pa ne??? Odziv je velik.

Sama ne maram, ampak res ne maram čebule, tudi pora ne. Čeprav golaž kuham s čebulo, tako kot je treba.

Praženega krompirja s čebulo ne jem. Moj je vedno pražen prez čebule. Lepo zapečen s skorjico.

Razen čebule mi ne gre po grlu tudi kaviar, zame je to........ ne bom rekla kako grozen okus. Ne maram tudi mastnega mesa, vedno vse obrežem, tudi pri pršutu, drugače sem pa vsejedka.

Prav zanimivo je brati kaj eni marajo drugi pa ne.

pehtranka

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

10. okt 2013 14:24

Najbolj zabavne napišejo "Nisem izbirčna, ampak ne jem....." in potem sledi dooooolg spisek, česa vsega na jedo. Kaj bi šele bilo, če bi bile izbirčne!

Sonja

anja  

član od: 2.9.2001

sporočila: 1431

10. okt 2013 14:35

Pri nas doma pa vsi radi poskusimo kaj novega. Tudi oba otroka sva navadila na to, da se vsaka stvar poskusi.

Torej pri nas ne poznamo besed: Tega pa ne jem! Imamo samo jedi ki jih imamo bolj radi in nekaj takih ki jih imamo manj radi. Med manj dobre se pri nas šteje ričet, ki pa je ravno tako občasno na mizi , med najbolj dobre pa komplet morska hrana (otroka obožujeta škampe, školjke in hobotnico - kar je dejansko zelo redko vidiš pri otrocih). Na potovanjih pa vedno jemo tipično hrano države kjer se nahajamo. Torej smo veliki uživači in poskuševalci

 

 

 

ANJA

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

10. okt 2013 15:19

Tega sem se še spomnila: Eno poletje med počitnicami, ko sem delala v nekem podjetju, je ena dama izjavila: Ko se preseliš od staršev na svoje, je najboljše to, da ti ni treba kuhati jedi, ki jih ne maraš. (jaz bi na prvo mesto dala rekreacijo, ampak to sem pač jaz)  Sem takoj začela delat spisek, ki  je danes kar dolg, ampak kot sem rekla, sestavine so pač v drugače pripravljene. Če pri nas nihče ni navdušen nad neko jedjo, je preprosto ne kuham.



Vanja

Sporočilo je spremenil(a) Vanja_v_ZDA dne 10.okt 2013 15:20

VilmaS  

član od: 10.10.2003

sporočila: 1067

10. okt 2013 16:35

Običajno poskusim vse nove ali nenavadne jedi, s katerimi se srečam, le žolce, tlačenke in podobne na videz zdrizaste zadeve pa tudi pod razno ne dam v usta, ker se mi zdi, da bi mi to želodec v štartu zavrnil. Še s sladicami z želatinastimi prelivi imam težave. V kategorijo pogojno (če je huda lakota) spadajo in (odbija me vonj), ostalo pa gre brez težav 

LP, V.

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

10. okt 2013 17:31

ENa naša firma ima tale moto:

Urssa, do sedaj sem probala 3 ribe, ki se hranijo tako, da "čistijo dno" oz. se bolj plazijo po dnu. Vse tri so imele zelo specifičen okus, ki mi ni bil všeč. Krapa (menda je to cat fish) sem jedla pohanega v nekem blazno popularnem sendviču, skata sem jedla pripravljenega na nek fensi mehiški način,  potem sem sama pripravila ribo flounder, ne vem kako je njeno slovensko ime. Lahko rečem, da sem probala, mi ni všeč in je več ne jem, pa naj jih pripravlja najslavnejši kuhar na svetu. 

 

 

Vanja

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

malo za hecsijasaja
Kaj jutri za kosilo?johana
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti