Kuhano mleko se skisa

MarJak  

član od: 18.12.2009

sporočila: 11

tema odprta - 30. sep 2013 12:40 | ogledi: 4.842 | odgovori: 6

Čeprav kupujem domače mleko od kmeta že lep čas, se mi ni še nikoli zgodilo, da bi se mi prekuhano mleko, ki ga shranim v hladilniku, skisalo. No, doslej. Zdaj pa se mi je to zgodilo že dvakrat zaporedoma. Kakšna ideja, kaj bi lahko šlo narobe? (Vsakič ga skuham takoj, ko ga prinesem. Ko se ohladi, ga dam v hladilnik. Tam drugi ali tretji dan pa je kislo.)

MarJak

topsi  

član od: 3.6.2009

sporočila: 110

30. sep 2013 13:15

Mi smo zaradi tega menjali "kmeta", saj je začel krmit s silažo in sem nam je dogajalo enako, in tudi zaradi tega, se mleko ni hotelo pravilno skisat, da bi postalo kislo mleko, opazili smo tudi drugačen duh in okus. Zdaj smo pri drugem, kjer je krma samo sveža in suha trava, in se ne zgodi, da bi se mleko skisalo (razen, če to nočemo sami :)). Povprašaj kmeta, (mogoče pa mu je krme zmanjkalo in dodaja kaj) ker je bilo letos res nehvaležno poletje za travo.

Lp,

topsi

MarJak  

član od: 18.12.2009

sporočila: 11

30. sep 2013 14:30

topsi, hvala,

bom preverila. najbrž imaš kar prav. ker druge razlage ni.

 

MarJak

petra.petra  

član od: 6.12.2006

sporočila: 34

30. sep 2013 16:56

Meni se pa še nikoli ni naredilo, da se po nekaj dneh ne bi skisalo. Zame je to samo naravni proces, ki zavisi od številnih dejavnikov (temperatura, bakterije, čistost posode..). Sem pa zadnjič kisala nekuhano mleko in sem mleko iz ene posode zlila v dve manjši. Po 3eh dneh je bila ena posoda vredu, druga pa smrdela..mleko seveda. Najbrž je bila posoda kriva, drugega razloga ne vidim.

petra.petra

SlavicaJ  

član od: 24.4.2011

sporočila: 158

30. sep 2013 17:25

Imela sem že pet dni kuhano mleko od domače kmetice v hladilniku. Bila prepričana, da se je skisalo pa nič dobro je bilo.Tri dni pa prav velikokrat mi ostane, da neporabim vsega, ki ga skuham pa te slabe izkušnje še nisem imela.

Da se pa v različnih posodah mleko surovo drugače "obnaša" je pa res. Včasih so na kmetih imeli visoke lončene piskre kaj vem kako se pravilno reče.Tisto mleko skisano je bilo prav dobro.Kot otrok sem gledala kako jih je soseda zunaj sušila na leseni ograji na glavo postavljene.Srečno!!

SlavicaJ

Dolores  

član od: 20.6.2005

sporočila: 1304

2. okt 2013 8:23

Meni se je dogajalo podobno, potem sem pa steklenice preplaknila z vrelo vodo, pa spet isto. Tuhtam in tuhtam, nazadnje sem pa ugotovila, da mi hladilnik premalo hladi in da bo treba poklicati servis(((

Dolores

tedyka  

član od: 23.4.2009

sporočila: 2012

3. okt 2013 5:47

Kupovala sem mleko na mlekomatu. Doma sem ga takoj prekuhala (včasih sem ga kar takega postavila v hladilnik in prekuhala tudi kasneje) in še vročega nalila v steklenice (tiste s širšim vratom kot za sokove), ki sem jih splaknila pod vročo vodo in zaprla. Na pultu malo ohladila potem pa shranila v hladilniku in mleko je bilo v redu še po tednu dni, saj so se pokrovčki prijeli kot pri kakšnih drugih shrankih. Je pa treba pokrovčke, ko vidiš, da ne držijo več zamenjati (nekajkrat na leto) in pa tisto steklenico, ki se ni ravno prijela porabiti prej.

Meni se na tak način shranjeno mleko ni nikoli skisalo.

Mogoče pa je pri tebi problem v tem, da že na kmetiji ne hranijo mleka na dovolj hladnem mestu in se potem zaradi tega prej skisa - v mlekomatih je temperatura od 3-4 stopinje celzija, mislim da ko se temperatura  dvigne nad 6 pa mleka ne toči več, vsaj tako sem slišala.

 

tedyka

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti