Nakup stanovanja

Mila123  

član od: 22.9.2013

sporočila: 1

tema odprta - 22. sep 2013 15:44 | ogledi: 7.417 | odgovori: 33

Pozdravljeni,

 

S fantom sva kupila stanovanje, oz sva v procesu kupovanja, jutri se pdopiše pogodba. Fant je kreditno sposoben, zato je on vzel celoten kredit za stanovanje in opremo. Ker bo sledil vpis v zemljiško knjigo, me zanima kaj morava narediti, da bova oba zapisana kot lastnika, čeprav jaz nisem finančo nič prispevala. Rada pa bi bila oba lastnika, ker bova živela skupaj in imela skupni denar.

 

Hvala in lp

Mila123

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

22. sep 2013 15:56

Ob vpisu v zemljiško knjig daš predlog za vpis obeh in določita delež (ali vsak pol, ali idelani delež). Sicer pa povprašajta pri notarju ali kar na ZK, ko bista vpisovala lastnino. 

mamamia

kriznana  

član od: 14.10.2006

sporočila: 602

22. sep 2013 19:19

Ker je samo on kreditojemalec ti ne moreš biti vpisana v zemljiško knjigo kot lastnik. Dokler traja, predvidevam hipotekarni kredit. Lahko pa za vsak slučaj podpišeta aneks pri notarju.

Dve leti nazaj, ko smo kupili hišo kjer sem jaz nosilec kredita smo naredili tako.

kriznana

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

22. sep 2013 20:07

Predvsem, Mila, se take stvari vprašajo pri šolanih ljudeh, ki so v tem primeru notarji in odvetniki.

Tudi je tako, da lepo premisli, kako bosta upravljala skupen dena, kdo bo pooblaščen, kdo bo plačeval položnice, ker v situaciji, kjer si ti trenutno izrazito finančno šibkejša, se tvoje možnosti, da izvirsiš oziroma, ti nekdo tako ali drugače razloži, kdo tule kaj plačuje, zelo povečujejo.  Smo take bridkosti že večrkat brali tukaj, pa v življenju tudi videli.

 

Drugače pa to, kako se vpiše lastnik in to, kdo je zadevo plačal, ni eno in isto, draga kriznana.

 

Vendelina jr.

Aljo  

član od: 19.10.2005

sporočila: 90

23. sep 2013 7:04

Par stvari: na ZK ne izveš nič, teta, ki tam sedi samo sprejme predlog za vpis, poleg tega še tvojega predloga nočejo vzeti, če ne izgleda kakor, da ga je pridelal odvetnik. 

V zemljiško knjigo se vse vpisuje na podlagi pogodb. Kdo izvrši plačilo, je čisto vseeno, lahko gre Polde na banko pa vama plača kupnino. Kolikor vem odvetniki zaračunajo izvedbo vpisa v zemljiško knjigo od 50 € dalje.

Če na pogodbi ne bo tvojega imena in npr. 1/2 lastniškega deleža, bodo komplikacije.

 

Aljo

Mila123  

član od: 22.9.2013

sporočila: 1

23. sep 2013 11:25

Zanima me še nekaj, ko je že izveden vpis v ZK, ali se da še kasneje prepisati polovico na nekoga drugega, ali je to dokončno?

 

Hvala za odgovore in pomoč!

 

LP, Mila

Mila123

JanisJoplin  

član od: 20.1.2011

sporočila: 1953

23. sep 2013 11:33

Mislim, da se da zapis v zemljiško knjigo še spremenit oz. dopolnit, karkoli.

JJ

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

23. sep 2013 11:49

Seveda se da, če se spremenijo lastniški deleži, se ti vpišejo v zemljiško knjigo. V tem primeru je treba tako spremembo urediti s pogodbo (in če gre recimo za darilno pogodbo, tudi plačati davek).

Najbolj enostavno bo, če bosta že v kupoprodajni pogodbi kot kupca napisana oba, potem bosta tudi avtomatično oba vpisana v zemljiško knjigo.

Vseeno bi pa toplo svetovala - ne glede na lepoto in trdnost trenutne zveze in načrte za skupno prihodnost - da dobro uredita vajina razmerja glede tega kaj in koliko bo kdo plačeval in na kak način se bodo tvoje investicije v skupno življenje pretvarjale v lastniški delež stanovanja. Ker v življenu so poleg sončnih pač tudi hudourni dnevi in takrat lahko stvari napisane ne papirju še kako prav pridejo. Obstajajo ljubezni, ki trajajo do smrti. Obstajajo pa tudi take, ki ne, in tega ne moreš vedeti vnaprej.

Sonja

miis  

član od: 24.3.2008

sporočila: 173

23. sep 2013 14:10

Najlažje bo šlo, če sta kot kupca v pogodbi navedena oba. V tem primeru bosta v ZK "avtomatično" (seveda ob predpostavki, da bosta vložila vlogo za vpis) vpisana oba. Naj omenim, da ni nujno, da gre za delitev 50-50, lahko si ti recimo lastnica 2/10 stanovanja, fant 8/10.

Če bo kot kupec naveden le fant, gresta lahko k notarju in tam skleneta Sporazum o delitvi premoženja - kako točno poteka se je najbolje pozanimati pri notarju (tudi Google najde marsikaj - vprašanje je le, kako kvalitetne bodo informacije). Nekaj podobnega je pred kratkim storil Marko Jaklič - del svojega premoženja je "prepisal" na ženo. Kolikor vem, postopek ni zelo drag. Davka na darila ne bo potrebno plačati, če izpolnjujeta pogoje za izvezakonsko zvezo.

 

Kot so napisale že predhodnice - plačilo in lastništvo se v tem primeru ne enačita. Tudi če fant plača celotno stanovanje, si lahko ti izključna lastnica na kupoprodajni pogodbi in v ZK.

 

 

marjja  

član od: 6.9.2011

sporočila: 2510

23. sep 2013 17:17

Jaz sem lani uredila vpis v zemljiško knjigo preko notarke; s papirji- pogodbo sem šla do nje, povedala, kdo je česa lastnik, plačala cca.50 €, čez pribl. mesec sem dobila obvestilo o vpisu v ZK. Nobenih težav, vse je uredila notarka.

 

marjja

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

23. sep 2013 21:47

Mila123 je napisal/a:

Zanima me še nekaj, ko je že izveden vpis v ZK, ali se da še kasneje prepisati polovico na nekoga drugega, ali je to dokončno?

 

Hvala za odgovore in pomoč!

 

LP, Mila



Mila123

 

Dekle drago, eno je "iti se odrasle", drugo je pa biti odrasel.  Iskati nasvete na forumu o tem, kako se kupi stanovanje in kako se definira lastništvo, ne spada v nabor odrasleosti.  Tudi razlage v stilu "delam to prvič, ne zznam, pa mi je nerodno vprašati, pa ne vem..." so vse iz nabora neodraslosti.

Ker stvar je takšna:

- odrasel človek (ne glede na plačilno ali kreditno sposobnost), mora vedeti, da se za stvari, ki se tičejo njegovega premoženja, sprašuje pravnika/notarja/odvetnika.

- odrasel človek v tem stoletju (in funkcionalno pismen), mora z guglom najti "brezplačno pravno pomoč", kjer so osnovni napotki ravno za vse, ki nismo pravniki po stroki,,  da lahko potem od tu naprej sprašujemo.

- to, kar sem navedla v prvih dveh alinejah ni čisto noben intelektualni luksuz, to morajo znati najti vsi, še zlasti pa morate znati najti tisti, ki vstopate v odraslo življenje. Če ne boste znali najti, vas bodo okoliščine metale gor in dol in boste pri štiridesetih že totalne sirote, za penzijo pa itak ne boste spravili skupaj.

 

Ni lepo, ampak tako je.

 

In pri tem še ena stvar - in ni treba tule odgovoriti, ker temu forumu tega res ni treba vedeti - pa dobro, a nihče v sorodstvu ni še nikoli kupil nobene nepremičnine, nihče ni nikoli nič podedoval, skratka, a ni nobene izkušnje na to temo? A nimaš nobene starejše osebe (starši, drugo bližnje sorodstvo), ki bi imela tri čiste o tej zadevi in bi ti kaj iz svojih izkušenj povedali. Ker, če bi moja nečakinja slučajno brez denarja šla živet v nepremičnino, ki bi jo kupi njen Romeo....potem bi, če nihče drug, jaz naredila en red in rekla, da dokler ne bomo zadeve papirno uredili, se ne dela nič, tista nepremičnina pa tako ali tako ne bo nikamor pobegnila. Ker, če je fant kreditno sposoben, potem mora imeti kar dobro plačo in kar nekaj prihrankov in če dkele leti v tako zvezo samo s svojo lepoto....je to približno toliko pametno, kot  skakati v bazen brez vode in misliti, da se bo potem lepo dalo plavati.

Vendelina jr.

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti