Nedeljska maša

lollypop  

član od: 16.1.2011

sporočila: 175

16. sep 2013 0:25

Se strinjam, Booris, a vera ni le slepo zbiranje listkov, zgolj zaradi zakramenta. Je (naj bi bila) nekaj več - vrednote in način življenja. S svojim komentarjem sem želela zgolj opozoriti, da le ni čisto vseeno, kam gredo družine z otroci k maši. Boga se ne slavi le s fizično prisotnostjo pri maši enkrat na teden. Tako da listkov nebi primerjala s trgovskimi verigami. Pri njih ni odstopanj: kupi in dobil boš nalepke. Črno-belo, nič sivine. Pravi župnik, župnik s srcem, pa bi moral znati z enako pomembnostjo ceniti tudi čas, npr,  ki si ga družina vzame zase, da doživi skupaj nekaj lepega, se poveže. Torej, kot si sam omenil, da živi duhovno življenje, polno vrednot, pa čeprav ne sedi vsak teden v klopeh cerkve. Zaradi tega otrok nebi smel biti prikrajšan za zakrament. A ping pong žogico na to temo si lahko podajamo v nedogled. 

Bistvo mojih komentarjev je v tem, da je vprašanje teme zastavljeno popolnoma zgrešeno. Lažje bi svetovali na vprašanje, kje je župnik bolj ˝s srcem pri stvari˝, da lahko otrok tudi glasno zavzdihne, pa se obred zaradi tega ne bo ustavil. Tako jim je vsekakor lažje sedeti eno uro, kot če morajo biti popolnoma tiho in pri miru.

lollypop

vanjatajnsek  

član od: 6.6.2005

sporočila: 1704

16. sep 2013 12:27

Jezus, lollypop, pa kje ti živiš?  Saj ne hodim k nedeljskim mašam oz. grem le ob ta velikih praznikih in to bolj zaradi spoštovanja običajev, kot pa vere, kot take, ampak, da mi tip pride s takšno izjavo glede denarja, pa .... sem glih ta prave sorte, da bi mu naglas tja gor povedala kar mu gre!

In ja, nikakor ne gre enačiti vere in cerkve. Pravzaprav sploh ne verjamem v Boga, kot boga ampak verjamem v nekaj višjega, kakorkoli že kdo to poimenuje.



http://zaspancki.si/

Sporočilo je spremenil(a) vanjatajnsek dne 16. 2013 12:28

proxima  

član od: 21.10.2003

sporočila: 2514

16. sep 2013 13:51

Mislim, da marketing verskih organizacij ni podoben trgovskim verigam, bolj kakšnim telekomunikacijskim firmam - ne moreš si namreč poljubno izbrat svoje kombinacije mnenj in prepričanj, ampak moraš vzeti predpripravljen paket. Skratka, če si se odločil za paket RKC, to pomeni mašo ob nedeljah, spoštovanje Codex Iuris Canonici (na primer, da sta samozadovoljevanje in predzakonski seks smrtni greh, da morajo biti starši cerkveno poročeni in otroci krščeni, če hočejo hoditi k verouku, in da je papeževa beseda ex-cathedra nezmotljiva). Če vsega tega ne spoštuješ in se ne držiš teh načel, se ne moreš imeti za katolika, ker to meče na ustanovo slabo luč. Žal pa v današnjih časih* vse preveč pogosto vidimo moralno ohlapnost in nespoštovanje načel, ki seže tja v sam vrh Cerkve, od vrhunskih teologov, ki v zrelih letih zapadejo v grešne zveze, do nespoštovanja zapovedi uboštva, kar ima za posledico agonijo največjih slovenskih bank. *kratek pregled zgodovine nam sicer da vedeti, da nič od navedenega ni novo, od Borgijcev do P2 P2 - zadnje je sploh obvezno branje, kadar hoče človek malo bolje razumeti zaplet v Siriji v luči gradnje transarabske plinovodne mreže. lp, proxima

Cila  

član od: 5.10.2006

sporočila: 3768

16. sep 2013 13:54

booris je napisal/a:

Še nekaj bi rad dodal, če sem že zagrizel v temo.

SPAR za določeno vrednost nakupa podarja nalepke in za določeno število nalepk omogoča nakup posode s popustom. Sicer ni šans.

Cerkev razdeljuje listke za udeležbo na mašah (vsaj tako sem razbral iz prejšnjih postov) in listki omogočajo prejem zakramentov. Sicer ni šans.

Vsaka podobnost je zgolj slučajna. Le kdo se je učil od koga?

booris

Eni od drugih, na obeh stran oz. vseh straneh so ljudje. Zato dodajam še tretjo pozicijo:

- ljudstvo, ki povsod išče (ali celo zahteva) , kako bo za čimmanjši vložek dobilo čimveč.

Pa naj bo te, one, ali nobene veroizpovedi.  Vse dobronamerne družbene ureditve so padle ravno zaradi te strani človeškega značaja.

 

Kar zadeva konkretno situcijo, pa komot brez slabe vesti ostaneš z malim doma. Kaj pa imaš od maše, če ga moraš celo uro mirit ali pa se sekirat, kako bodo reagirali na njegov jok ali tekanje. Če pa moraš tja spremljati starejšega, ostanita z malih pri vratih in ga vsake toliko časa odpelješ ven, da se raztrese.

Cila

JanisJoplin  

član od: 20.1.2011

sporočila: 1953

16. sep 2013 14:56

onija je napisal/a:

 

Obisk nedeljske maše je za prejem zakramentov OBVEZEN! Celo tako daleč so šli, da po koncu nedeljske maše (se pravi, da ne bo nič od tega, da greš od maše pač prej) delijo listke, ki jih otroci lepijo v liturgične zvezke in, če jih nimajo ne smejo k birmi ali obhajilu. Ja, prav ste prebrali: če ni listkov, ni zakramenta! Poznam primer, ko je bil fant ministrant in tako prisoten na vsaki nedeljski maši. Ker se mu je zdelo brez veze jemati listke in jih lepiti, tega ni počel. Ko je prišel čas za birmo, mu je župnik preprosto rekel, da njega pa k birmi ne spusti, ker nima listkov! In ga ni spustil. Nobena pritožba in nobena razlaga ni zalegla. Fant je bil kaznovan, ker si je dovolil narediti drugače kot je župnik od njega zahteval.

Se pa strinjam, da nikomur ne bo nič, če bo moral eno uro sedeti pri miru, poslušati in sodelovati. 

Lahko se pa preprosto odpoveste mašam in zakramentom in živite svoje življenje naprej. Jaz osebno nikoli nisem enačila vere in cerkve. 

 



onija

 

Prebrala sem celo temo, z veliko posti se strinjam in obratno. Najbolj pa se strinjam s to onijino trditvijo.

Tudi jaz sem ena izmed tistih, ki so začeli hoditi k maši v drugo župnijo zaradi zelo neugodnego odnosa med župnikom in farani. Po prebranem bi lahko bil celo isti, kot od lollypop (mi imamo novega približno dve leti, pa vseeno hodim v drugo župnijo). Marsikaj je odvisno od župnika in če se človek ne počuti dobro med mašo, potem bolje da gre drugam. Izbire mislim, da je dovolj, čeprav mislim, da je nejcanja dobila le dva predloga. Jaz sem čisto z drugega konca Slovenije, tako da žal ne morem pomagat. Sem bila že v ogromno cerkavh pri maši, pa je ena ura za nedeljsko mašo res redkost. Od 45 do 50 min je ponavadi.

JJ

Gigi_84  

član od: 26.8.2008

sporočila: 331

16. sep 2013 15:13

V otroštvu sem hodila k maši, imam vse zakramente, razen seveda, da živim na koruzi in še otroka imam, ki ga btw. ne mislim krstiti in vpeljati v to. Ampak to so moja osebna občutja, pač sem v kasnejšem obdobju odraščanja ugotovila, da to "nije moj fazon" in da so cerkvene dogme, kot jih je perfektno opisala Proxima, v nasprotju z mojim videnjem in dojemanjem sveta. Povrh tega sem strašni zagovornik tega, da noben ekstrem ni dober, kar za moje pojme, Cerkev kot institucija je (v primeru, da veruješ in živiš točno po nauku). Kakorkoli že, iz osebnih izkušenj lahko povem, da nikoli nisem razumela staršev, ki vlečejo dojenčke k maši, po možnosti pozimi, ko vsak drugi kašlja, v cerkvi je mraz, potem te pa še vsi grdo gledajo, ker bog ne daj, otrok joka. A to pa je krščansko, ti pogledi, obsojanje, zmajevanje z glavo, itd.? Dojenček pomeni tudi odrekanje in delno spremembo življenjskega stila. Nekaj, kar nekdo, ki nikoli ni imel otrok (vsaj javno ne), ne bo nikoli razumel. Ampak to je že druga tema ...

Gigi_84

zzak1977  

član od: 31.7.2009

sporočila: 2193

16. sep 2013 20:25

Cerkev in institucija je eno in isto. V osebna prepričevanja v nasprotno jaz ne verjamem. Po mojem mnenju gre pri tej stvari za nesigurnost v to kar verjamemo. Vera pa spet nekaj tretjega, kar pa spet nima nič z vsemi "verstvi", ki jih poznamo. Če ni bila pred stoletji ali tisočletji še večja institucija. But hey, that's me.

Commis débarrasseur

f0rk  

član od: 3.11.2011

sporočila: 68

17. sep 2013 11:11

Tisti/tiste, ki se pritožujete nad dolžino maše, še bolj pa nad "obvezno" udeležbo svete maše za prejem zakramentov-v čem je point prejema sv. obhajila ali birme, če ne hodijo k maši oz. jih motijo tako majhne stvari kot je 45minut na teden.

Pri nas je nedeljska maša dolga okrog 45 minut, v sosednji župniji 1 uro. Največkrat gremo tja, ker nam ura bolj odgovarja. Nikoli še ni bilo nobenega poziva, glede prispevanega zneska, nad malimi "razgrajači" se župnik niti ne pritožuje. Pa je župnija kar velika, tudi otrok je pri maši dovolj in niso vsi pribiti na mestu.

Gigi_84 : Oba otroka od rojstva naprej hodita z nama k maši. Ne vidim razlike, če bi ga peljala v trgovino ali pa k maši. Virozo mi lahko prinese tudi starejši otrok iz vrteca ali babica, ki pride na obisk. Je pa res, da sta oba dokaj mirna in tudi cerkev je pozimi dobro ogrevana. V drugih okoliščinah bi najbrž ravnala drugače.

f0rk

babka1951  

član od: 22.8.2012

sporočila: 6950

17. sep 2013 11:51

Tukaj okrog ogrevanja, sem se pa jaz nasmejala. Bi bila čisto nevedna, če v našem tropu, ne bi bilo dveh "ovčic", ki sta lansko leto v vaški cerkvi na obrobju Ljubljane zmrzovali in se pritoževali. Pa je župnik (fejst fant, po pripovedovanju prisotnih ) vzel hitro stvar v svoje roke, faranom je naročil, naj dajo v plave kuverte svoj prispevek za ogrevanje, ampak na kuvertah mora biti označeno, kdo je prispeval in koliko

Moja ljuba snaha, katolik med ateisti je popolnoma znorela in za njo še ostali verniki... Cerkev je ostala hladna, prvega aprila letos je mlajšega od sinov pripeljala do zadnjega zakramenta (birme), zdaj sta pa fanta sama odločila, da jih cerkev v tem trenutku ne zanima, kljub temu, da je v nedeljo že bila ogrevana, molita lahko doma, na toplem, takrat, ko to želita..... v Bog-a ne verjameta, dozdeva pa se jima, da obstaja nekaj nadnaravnega...še mene bosta počasi prepričala

babka1951

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

17. sep 2013 12:08

f0rk je napisal/a:

 ....Oba otroka od rojstva naprej hodita z nama k maši. Ne vidim razlike, če bi ga peljala v trgovino ali pa k maši. . ....
f0rk

 

Tale pa definitivno konkurira tisti Crnkovičevi, da "raje piše kot misli"....

Vendelina jr.

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
MOJ vrtTrixi
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti