Nedeljska maša

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

15. sep 2013 18:12

Po mnenju pregrešsno šarmantnega duhovnika na cerkvenem sodišču, ki je, mojih let, sem še vedno katolik, ki ne opravlja svojih dolžnosti.

Ko sem bila otrok, so bile vse maše predolge, nisem pa imela ure, da bi vedela, kako dolgo trajajo. 

Naša družina ne hodi k obredom, nečakinja, ki je stara 6 let je prvič videla na pogrebu svojega očija. Čeprav sem jo vnaprej pripravila, je sicer molčala, nato pa komentirala, da ima lepo kiklekco.  Naslednji večer je bila pogrebna maša, na željo mame, kjer je morala ves čas sedeti. Trikrat je rekla " Vua!", gledala okoli sebe, vendar je vedno vstala, ko smo vstali mi, ki sicer nismo molili, če izzvzamem omo. Skušala je tudi peti. 

Pred kratkim sva bili z deklico na poroki, tudi v cerkvi. Naj pripomnim, da imajo lazaristi nega pregrešno lušnega duhovnika, s krasnim načinom govorjenja. Naš otrok se je vrtel naokrog, vsi so videli, da je pravzaprav prvič v cekrvi. Gre za zelo verni družini. Tudi med civilnim obredom se je vrtela, sprašavala, čemu služijo priče ( vsi so se hahljali), povedala, da je lačna. 

Ko je v cerkvi prisedla k meni in me tiho spraševala, če lahko gre na balkonček ( prižnico), zakaj kaže zlat kozarec, zakaj namakajo roke v vodo pri vratih in spraševala, kdaj bo konec, sva šli iz cerkve. Mimogrede je namočila tačko v kropilnik.

Kakorkoli: ko sem mislila., da sem ji vse pojasnila, je ostalo ogromno vprašanj, nato pa se je kljub temu dolgočasila. In to zna biti zelo zoprno.

Zat9o razmumem starše, ki so na trnih: kaj bodo rekli sosedje, kaj duhovnik. Če ni za zdržat, pojdite z otrokom ven. Meni je kak tulež že šel na živce tiste pol ure, pa se mi je zdelo, da so starši preizkušali moje potrpljenje.

Torej: ko je dovolj, ven iz cerkve. Otroci ne marajo hoditi k maši, ker se praviloma dolgočasijo. Iz svojih izkušenj. 

PS Na koncu obreda naj se duhovnik pozval na vino, mala me je pocukala in mi tiho rekla ( seveda so muzajoče slišali vsi), naj vendar grem poskusit, kako je vino, čeprav ve, da ne pijem. 

 

 

 

 

 

 

 

F r i n a

marjja  

član od: 6.9.2011

sporočila: 2510

15. sep 2013 18:27

 

"Ker, resno, kaj bo katoliška vera imela od takih ovčic, ki hodijo k maši za to, da bodo tam videni? Vojsko plalčevalcev za ofer, ker morda bo rahel sram, ker so se otroci "slabo obnašali", dali malo več v mšostranco? Ker elementi vere se takih očitno kaj posebej ne primejo."

 

Ofer v monštranco??

marjja

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

15. sep 2013 18:32

Že že, marja, ampak kaj potem, če ateist ne ve, kam se v cerkvi meče ofer. To morajo vedeti verniki, a ne?

Sonja

marjja  

član od: 6.9.2011

sporočila: 2510

15. sep 2013 18:37

Če ti tako praviš.... kdo sem jaz, da bi oporekala

marjja

onija  

član od: 21.11.2004

sporočila: 99

15. sep 2013 18:45

rimljanka je napisal/a:

Nihče ni našpičen. Sprašuješ, oprosti, traparije. Od kdaj je dolžina maše kriterij, po katerem greš v cerkev k njej ali ne? Ker dvomim, da je obisk nedeljske maše obvezen, pač ne hodi(te), če ti/vam je predolga. In ne izgovarjaj se na obhajilo, birmo,...ker res niso primeren izgovor. Po drugi strani pa lahko ob dolgi maši otroci malo vadijo potrpežljivost. Še nikomur ni škodilo. Vidim, da je na Dolenjskem cel kup pomanljivosti, s kakšno med njimi si nas že seznanila.



rimljanka

 

Obisk nedeljske maše je za prejem zakramentov OBVEZEN! Celo tako daleč so šli, da po koncu nedeljske maše (se pravi, da ne bo nič od tega, da greš od maše pač prej) delijo listke, ki jih otroci lepijo v liturgične zvezke in, če jih nimajo ne smejo k birmi ali obhajilu. Ja, prav ste prebrali: če ni listkov, ni zakramenta! Poznam primer, ko je bil fant ministrant in tako prisoten na vsaki nedeljski maši. Ker se mu je zdelo brez veze jemati listke in jih lepiti, tega ni počel. Ko je prišel čas za birmo, mu je župnik preprosto rekel, da njega pa k birmi ne spusti, ker nima listkov! In ga ni spustil. Nobena pritožba in nobena razlaga ni zalegla. Fant je bil kaznovan, ker si je dovolil narediti drugače kot je župnik od njega zahteval.

Se pa strinjam, da nikomur ne bo nič, če bo moral eno uro sedeti pri miru, poslušati in sodelovati. 

Lahko se pa preprosto odpoveste mašam in zakramentom in živite svoje življenje naprej. Jaz osebno nikoli nisem enačila vere in cerkve. 

 

onija

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

15. sep 2013 19:02

marjja je napisal/a:

 

"

Ofer v monštranco??



marjja

 

Saj sem vedela, da ne gre pretiravati z besednimi igrami, ker je vedno nevarnost, da se jih dobesedno razume.

FYI, draga moja, vem, kaj je moštranca.

Vendelina jr.

lollypop  

član od: 16.1.2011

sporočila: 175

15. sep 2013 21:02

V moji bivši domači vasi (Dolenjska, ne ravno Mirna peč, a vendarle ne daleč stran) so župniki zakon. Z mladimi brcajo žogo, si podajajo vodne balončke, jih učijo kitaro, italijanščino, gredo na izlete, pridejo domov na obisk če so ravno kje blizu, se odzovejo povabilu na r.d,... Ni problema, če manjka nedeljski listek, če je šla družina na skupen izlet (tega so celo veseli, ker po njihovo je tudi to čaščenje boga), listek dajo tudi sorejencu, če ga pride iskat še za bratca, ker je le-ta bolan ali na šolski ekskurziji. Če majhen otrok priraca do oltarja, se ustavijo ga obgovorijo, pohvalijo, in šele nato nadaljujejo z mašo. Tako je bilo v mojih mlajših časih in tako je še vedno, kot mi povedo, čeprav se je že precej župnikov zamenjalo. Čez Salezijance jih ni. Nedeljska jutranja maša (za tastare) je okoli uro, opoldanska maša (za tamlade) pa je cca 45 min.

Ampak tukaj, na gorenjskem, je pa živa katastrofa. K maši ne hodim, pa tudi če bi, nikakor nebi šla tukaj. Že govorice so porazne, od vseh po vrsti. Kašljati se ne sme, in bog ne daj, da bi zajokal kakšen otrok. Župnik prekine mašo in osebo opomni, naj bo tiho in ne moti maše. Med verniki mora biti popolna tišina, na vsak hrup, čeprav otroški, grdo opomni in z mašo ne nadaljuje, dokler ni spet tišine. Če starša nista poročena, otrok ne sme k prvemu obhajilu, četudi je redno obiskoval verouk. Nedeljski listki iz drugih cerkva ne štejejo, dovoljen ni niti izostanek zaradi npr. nedeljskega izleta z družino. Parom zelooo težko da privoljenje za poroko v drugi župniji, njegov stavek, da 20 eur pa res ni nič v nabirki za okrasitev cerkve in da kdor misli dat toliko naj raje ne da nič, je pa že klasika. Prehlajeni ali starši z manjšimi otroci gredo raje k maši v sosednjo župnijo, seveda pa domač župnik jamra in se pritožuje nad obiskom... Le zakaj?



lollypop

Sporočilo je spremenil(a) lollypop dne 15. 2013 21:04

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

15. sep 2013 21:58

Vsakemu lahko točno toliko po glavi hodijo, kolikor pusti. In če župniki delajo, kot delajo, oziroma diktirajo pravila v svoji fari, starši in otroci pa to prenašajo, samo da dobijo zakramanet (pa celo plačajo to, kajne?), tudi prav. Tole o 20 evrih oziroma podobno pa se kje drugje tudi sliši, oziroma ne samo sliši, celo kako pisemce zaokroži, pa ne da bi imeli 20, ampak kar sto evrov. Kdor ne bo dal, je pisalo, ne more računati na blagoslov hiše, četudi bi plačal, in še kaj se je našlo, ob kar bodo družine, ki ne bodo prispevale. 

 

Tako da tudi tu vladata ponudba in povpraševanje. Cerkev in župniki ponujajo, "ovčice" sprejemajo, ali pa včasih tudi ne. Vsak lahko izbira.

 

 

 

mamamia

booris  

član od: 11.11.2004

sporočila: 315

15. sep 2013 22:57

Mnogi smo "ateisti", ker se nam je priskutila Cerkev kot institucija s svojimi dejanji, avtoritetami in bogastvom - ne pa zaradi vrednot, ki jih krščanstvo kot vera širi (in tudi mnoge druge religije), na primer ljubezen do bližnjega, sprava, odpuščanje, duhovnost ... Vse te vrednote globoko spoštujem in za duhovno življenje mi ni treba v Cerkev, kjer mi bo nekdo s štoparico štopal, koliko časa sem tam.

booris

booris  

član od: 11.11.2004

sporočila: 315

15. sep 2013 23:30

Še nekaj bi rad dodal, če sem že zagrizel v temo.

SPAR za določeno vrednost nakupa podarja nalepke in za določeno število nalepk omogoča nakup posode s popustom. Sicer ni šans.

Cerkev razdeljuje listke za udeležbo na mašah (vsaj tako sem razbral iz prejšnjih postov) in listki omogočajo prejem zakramentov. Sicer ni šans.

Vsaka podobnost je zgolj slučajna. Le kdo se je učil od koga?

Da ne bo pomote. Spoštujem vernike, Cerkve kot institucije pač ne.

booris

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti