Kulinarična klasifikacija rib

Trixi  

član od: 23.9.2003

sporočila: 15152

24. sep 2013 10:25

Tudi letos smo bili na Premudi, kjer so tri restavracije. Ponudbo morske hrane imajo bogato, ampak večina je zamrznjena, ker ni vsak dan dovolj ulova. Cene so visoke, ampak gostje so zadovoljni. Nam je natakar, ker smo bili stalni gostje na pijači lepo povedal, da si ne morejo privoščit , da ni ponudbe, zato imajo polne skrinje. In potem vidiš kakšne iz jaht, ki se mlaskajo z jastogom, škampi, ponujeni kot sveži... Ne vem, ne vem, a res ne občutijo razlike?

Jaz sem sicer jedla hobotnico v solati, saj je zanjo še boljše, da je zmrznjena in mi je bilo všeč, da je bila mlada. Ne tiste debele lovke, ki so jih kuhali v golažu in mi niso izgledale njami.

Sezona pravih jadranskih lignjev pa je šele pozimi. Zadnjič sem jih videla v Leclercu, pa je prodajalka rekla, da so zelo trdi za pripravo napram običajnim- gojenih na Kitajskem. Ne vem, tako redko vidim te prave jadranske lignje. Mi je prodajalec kart na Premudi naredil celo predavanje kako ločiš prave kalamare od gojenih...

Hedonist, tudi jaz sem glede rib in ostale morske hrane zelo zahtevna. Tudi jaz bi vsakokrat, ko gremo na izlet na morje domov nosila ribe in ostale dobrote, pa se mož drži za glavo. Da pa se peljem zgolj na nakup, bi pa morala poznat kakega ribiča... To sem si privoščila le letos na morju. Lepo sipo in morskega pajka sem dobila. Nekaj rib sem tudi zmrznila in ker so bile sveže, so bile tudi kasneje zelo dobre. Edino pri čiščenju je treba pazit, da se očisti vsa kri in drobovina, ki lahko pogreni in pokvari ribo.

In ker rada jem ribe, poskusim kupit kaj svežega. Zadnjič sem v Leclercu( bil je torek) napasla oči od ponudbe. Morski listi, ulov, jadranski lignji, škampi, tako nežni in sveži, da sem jih mogla kupit. Res sem bila presenečena. Mikali so mi listi, ampak za zamrzovalnik mi jih je bilo škoda. Za kapesante pa me je prodajalka, kamor ponavadi zahajam prepričala, da je bolje kupit zmznjene, ker so sveže dostikrat že delikatne. 

Kjer je volja, tam je pot. Trixi

Vrtejbenka  

član od: 15.2.2011

sporočila: 4004

24. sep 2013 11:36

Dragi kolega Hedonist :))..pa saj sem dopisala ,da kar naj bi bilo pod ledom.Ker ne poznamo delovanje teh hladilnih omar,smo razpredale,da se mogoče..beri me mogoče..nabira kakšna sokrenca pod ledom in to malo zadiši.Dočim pa,včeraj so bile ribe na prodajo vredno jih kupit,ne glede da je bil ponedeljek.Res lepe.Nismo pa morskega nič kupile,ker smo se vračale opolnoči.

Ribe kupujemo ali v Šparu,ali v Famili v Gorici..včasih pa  gre mož kakšno nedeljo do Villaggio del pescatore (15 minut vožnje ) zjutraj po frišne.Ali jih kupi od kakšnega ribiča,če ne pa imajo ribarnico ob morju,kjer ribiči oddajo ribe in jih tam kupiš.Včasih v nedeljo dopoldan čakaš v vrsti pred ribarnico.

Vrtejbenka

Vrtejbenka  

član od: 15.2.2011

sporočila: 4004

24. sep 2013 12:10

Aja Hedonist,še tole...kilogram jurčkov in pol gamsa?....ma dober trgovec si ti...

Vrtejbenka

babka1951  

član od: 22.8.2012

sporočila: 6950

24. sep 2013 12:59

Jaz se pa v tole debato, prav globoko ne bom spustila, še tiste čisto sveže, ki jih mož nalovi, potem pripravit ne znam. Bi bila prav vesela, če bi jih oddala in potem bila povabljena na kosilo. Moj ribič jih tako ne je, prisega samo na tiste iz konzerve

babka1951

zzak1977  

član od: 31.7.2009

sporočila: 2193

24. sep 2013 13:12

Hedonist, nekam dobro poznas urnik ribarnice v Elecrercu glede ma to da se po ribe vozis v Istro.

Commis débarrasseur

Issi  

član od: 5.9.2007

sporočila: 703

24. sep 2013 14:05

hedonist je napisal/a:

Mamamia še enkrat: osnovna trditev je bila - zamrznjena riba je boljša od sveže. Samo to in nič več. Brez analiziranja, pogojevanja in branja med vrsticami. In s tem se pač nikoli ampak res nikoli ne bom strinjal.

hedonist

 

Daj no Hedonist, sedaj se pa že prav smešiš.

Trditev je bila to, kar je v spodnejm citatu odebeljeno. Saj razumem, da je težko priznati svojo zmoto, sploh ko človek tako trmasto zapne, ampak tule je pač tudi arhiv in se da vsak trenutek prevetit, kaj kdo trdi.

Zapenjanje v polovico povedi, vzeto iz konteksta in ignoriranje druge polovice, ki ima bistven pomen na celotno poved, je -milo rečeno- otročje.

 

Vrtejbenka je napisal/a:

No,povprašam tu naše ribopoznavalce kaj oni menijo o zamrznjenih ribah.Ta mesec se Novi Gorici odpira nova deliktesna trgovina,kjer naj bi bil med drugim tudi velik izbor zamrzjenih rib,morskih sadežev in podobnih čudes.

Na njihovi spletni strani sem prebrala,da so njihove zamrznjene morske dobrote boljše kot sveže kupljene v ribarici.To pa zato,ker so že na ladji takoj sveže zamrznjene,dočim v ribarnici pa lahko dobimo par dni staro svežo ribo.

In sedaj?



Vrtejbenka

 

 



Issi

Sporočilo je spremenil(a) Issi dne 24. 2013 14:07

hedonist  

član od: 26.6.2008

sporočila: 5047

24. sep 2013 14:25

Zzak, ne boš verjell v Elecrerku nisem bil že kaksno leto. Urnik ribarnice je tak, kot štacune in ker sem bil nekoč dokaj reden kupec tam, sem si pač zapomnil kdaj so dobivali sveže pošiljke ( za ribe to ne morem trditi ) rib. Tako da je tvoje namigovanje brez veze.

Issi, napadaš in žališ brez veze. Nisem te še zasledil v kaksni debati o ribah zato je tvoj  zapis milo rečeno smešen.

hedonist

Issi  

član od: 5.9.2007

sporočila: 703

24. sep 2013 14:51

Očitno si iznašel novo pojmovanje napada in žalitve, ker tistega klasičnega napada v mojem zapisu ni. Niti žalitev. So samo predočena dejstva. In to, v koliko debatah se oglašam, pač presneto malo pove o meni, mojem znanju ali kompetencah.  

 Ali se držiš tistega "napad je najboljša obramba"? 

Kakorkoli, uživaj v svojem prepričanju v lastni prav, pa četudi je popačen, ker močno sumim da dejansko vidiš, ampak nočeš videti. Tudi prav.

 

Zadnjič sem prebrala prav simpatičnen nasvet: Ne prepiraj se z bedaki, ker te premagajo z izkušnjami. Kdo ve, morda ga pa kdaj uporabim... 

 

Issi

Trixi  

član od: 23.9.2003

sporočila: 15152

24. sep 2013 14:54

Babka, jaz znam dobro pripravit ribe. Bom morala priti na obisk in ti jih speči ali pa te povabiti

Kjer je volja, tam je pot. Trixi

hedonist  

član od: 26.6.2008

sporočila: 5047

24. sep 2013 15:09

Issi, tako kot jaz ne vem nič o tvojih kompetencah ne veš ti o mojih . Ergo ? Označila si me za otročjega, osmešenega in s popačenimi prepričanjem. In v isti sapi trdiš , da ne žališ . Sem ti morda jaz napisal kaj takega ? Sem te kako drugače dregnil ? In če so ti všec pregovori potem še eden: za goske ni seno !

hedonist

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?gobica1402
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti