Kulinarična klasifikacija rib

naor  

član od: 4.3.2010

sporočila: 7767

23. sep 2013 9:29

Hedonist, ti si perfekcionist, ti spadaš v posebno kategorijo. Če greš po ribe v Istro, potem vemo, da si za užitek pripravljen narediti res veliko. In kapo dol.

Ker je tema postala že kar malo preveč resna za moj okus, sem se odločila, da se malo pohecam, čeprav tudi resno mislim obenem. Ežoj ribe je redno, kupi jih ne vem kje, a vseeno so v redu, ker je še vedno živ in zdrav, možgani mu delajo odlično (fosfor), to pa je tudi vse. Da bi se pa zdaj nategovali, kaj je boljše, kje je boljše, se mi zdi brez veze. Vsak po svoje. Spoštujmo različnost, spoštujmo drug drugega! In uživajmo življenje!

 

naor

Johanna  

član od: 14.5.2013

sporočila: 377

23. sep 2013 9:30

Naor, 

Johanna

Trixi  

član od: 23.9.2003

sporočila: 15152

23. sep 2013 12:40

Hedonist, ali veš, da so pred kratkim odprili restavracijo Hedonist na Trubarjevi ulici v Ljubljani in nudijo vsak dan za kosila morsko jed? Ocenjena je zelo dobro. Imaš ti prste vmes? 

Kjer je volja, tam je pot. Trixi

rebecca  

član od: 19.3.2002

sporočila: 2739

23. sep 2013 13:39

hvala za namig - jedilnik se lepo bere.

"Stressed is desserts spelled backwards!"

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

23. sep 2013 22:25

Vrtejbenka je napisal/a:

No,povprašam tu naše ribopoznavalce kaj oni menijo o zamrznjenih ribah.Ta mesec se Novi Gorici odpira nova deliktesna trgovina,kjer naj bi bil med drugim tudi velik izbor zamrzjenih rib,morskih sadežev in podobnih čudes.

Na njihovi spletni strani sem prebrala,da so njihove zamrznjene morske dobrote boljše kot sveže kupljene v ribarici.To pa zato,ker so že na ladji takoj sveže zamrznjene,dočim v ribarnici pa lahko dobimo par dni staro svežo ribo.

In sedaj?



Vrtejbenka

To je bilo vprašanje, potem se začne debata. Linki, ki jih je prilimal kolega zzak so mi znani že dalj časa ( morda se bo kdo spomnil, nekaj sem nekje omenil  v tem smislu ). Stvar je preprosto v tem, da sem jaz zelo nezaupljiv in ničesar ne verjamem kar tako, na lepe oči. Če so te ribe tako dobre, kje pa so, zakaj jih skruivajo? Ne verjamem, da te ribe ne bi ponudili veletrgovci ( špar, merkator, hofer........... ), kajti, tisto zmrznjeno kaj ponujajo ni ničemur podobno ( vsaj za mene ), kupite katerokoli zmrznjeno ribo in poskusite, še najlepše kupite zmrznjenega osliča in, za primerjavo, frišnega, in se sami boste prepričali. Že dolgo sploh več ne kupujem zmrznjenih rib. Po moje, meso ribe je preveč nežno, in ( kljub zatrjevanju da ni tako ) ledeni kristali uničijo celične opne, kar ima za posledico izgubo vode iz ribe, s tem spremembo texture in okusa ( pa ne na bolje ).

Torej Vrtejbenka, sedaj se nič ne spremeni, sedaj imamo kapitalizem in gre samo za denar, treba je ljudi prevarit.............uf pustimo. Torej, sedaj po moje, pridružil bi se  mnenjem kolega hedonistu: zmrznjene ribe ( po moje ) ne morejo biti niti blizu po kvaliteti ribam iz ribarnice pa naj bodo le te še dva dni stare.

Ko sem odšel od doma, sem znal scvret le jajce in čisto nič drugega. Prva stvar, ki sem se je naučil je bilo scvret srdelice ( in jetrca ). Od takrat je precej vode poteklo niz Savo, kulinarične spretnosti su se povečevale, poizkusil nešteto receptov in pošinil modrost ( dostojno pravljice ): riba, moka, olje in vino, kakšna kaplica limone, kašna oliva in čisto nič drugega.

Pa še to: Jaz imam najrajši srdele in skuše, ribe ki so menda najbolj občutljive. Kakšna bela riba komot stoji kak dan in, kar tako na lepe oči, ne verjamem da je kdo loči. Ravno tako ne verjamem na lepe očke da kdo kar tako loči " divjaka " od gojene ribe............ morda res lahko, le da jaz tega kar tako ne bom verjel. Torej srdela ali skuša morajo bit res sveži, za bele ribe je tako/ tako. RResda, jaz imam rad tudi vse drobne ribe in jih pogosto tudi kupim. Kot je naor zapisala, so tudi s zdravstveneg stališča boljše, ker so na začetku prehranjevalne verige, in se v njih še ne kopičijo........... karkoli se že kopiči.

Še bi imel kaj napisati o cenah rib, pa ne bom ( se mi ne ljubi ), le še to, da jaz živim v realnem času, ki je za mene tak, da so denarni prihodki omejeni, kar pomeni, da si za en nakup ribe nekje v Istri od ribiča ne morem privoščit, da zapravim " mesečni  fond za ribe ".

uf, sedaj se mi res ne ljubi več

ežoj

hedonist  

član od: 26.6.2008

sporočila: 5047

23. sep 2013 22:32

No ,pod tale tekst se pa podpišem tudi jaz :) Pa saj nisem niti dvomil vate Kolega Ežoj :) 

hedonist

Vrtejbenka  

član od: 15.2.2011

sporočila: 4004

24. sep 2013 9:14

Hvala vsem za odgovore,sploh tebi Ežoj..me je pač samo zanimalo kaj je na tem,kar oglašujejo.Kupujemo pa itak samo sveže ribe v ribarnici,najraje imamo pa sardele,čeprav je tudi drug "ulov"na krožniku.

Ravno včeraj smo si tri prijateljice prvoščile en dan v naši prestolnici.Same,brez mož.Vzele dopust in ogledi..no,saj veste kje..po trgovinah.Žal ni šlo po planu,bomo drugič ostalo predelale.Seveda ne moremo mimo Leclerca..ogled ribarnice..za nas Goričane odličen izbor,na uč lepe,sveže ribe..je pa res tako kot je omenil že kolega Hedonist,vonj se je zaznal že veliko pred ribarnico.Po debati nas treh malih amaterk,vonj najbrž ni od rib,pač pa od ledu,oziroma kar je pod njim...naše skromno mnenje.Dočim pa nas Leclerc vedno prevzame nad izborom..tako ,da ni čudno da ogledi niso šli po planu..

Vrtejbenka

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

24. sep 2013 9:31

Kolikor sem jaz razbrala, nihče ne dvomi, da so sveže ribe boljše od zamrznjenih. Šlo je le zato, da so pravilno zamrznjene ribe še vedno boljše od tistih, ki jih zamrznemo sami, ali nam v ribarnici podtaknejo take, ki se po ledu valjajo nekaj dni.

 

Tako sem jaz povzela debato.

mamamia

hedonist  

član od: 26.6.2008

sporočila: 5047

24. sep 2013 9:39

Draga Vrtejbenka ne morem , da se ne bi oglasil :) Led pač ne more smrdeti, saj vemo da je iz vode ta pa je braz barve , vonja in okusa. Nisi napisala , če ste kaj kupile in potem tisto tudi skuhale/spekle in kako ste bile zadovoljne. Ta podatek bi bil kronski sploh ker mislim, da ob ponedeljekih nimajo dobave svežih rib :)

 

Res pa je tudi, da je vse skupaj stvar okusa in osebnih kriterijev. Za ilustracijo naj povem, da sem preprejpnji vikend pekel ribe na Koroškem, pri enih prijateljih ki imajo planinski dom. Imel sem nekaj svežih rib (ciplje, plavice, igle ) in ker sem vedel, da bo jedcev veliko sem počistil še zalogo iz skrinje , ene dve kile sardel ki so mi enkrat ostale. No in presenetljivo: ravno te so jim šle najbolj v slast. Meni se je pa skoraj želodec obračal , ko sem jih frigal, so mele grozno močan duh. Je pa res, da v tem koncu pridejo malokdaj do rib nasploh, sardelice so pa za njih itak domala prvovrstna delikatesa. In nad pojedino so bili izjemno zadovoljni ter se mi oddolžili z par kilami jurčkov in polovico gamsa.

hedonist

hedonist  

član od: 26.6.2008

sporočila: 5047

24. sep 2013 9:42

Mamamia še enkrat: osnovna trditev je bila - zamrznjena riba je boljša od sveže. Samo to in nič več. Brez analiziranja, pogojevanja in branja med vrsticami. In s tem se pač nikoli ampak res nikoli ne bom strinjal.

hedonist

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti