Kulinarična klasifikacija rib

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

18. avg 2013 17:35

mišzmoke je napisal/a:

limnol je napisal/a:

 Španci, recimo, so modro ugotovili, da se tudi postrvi veliko hitreje debelijo ob hrani za losose (lososi in postvi so tako ali tako bližnja žlahta) in zdaj po Iberskem polotoku veselo prodajajo postrvi z oranžno rožnatim mesom. Pa verjetno tudi še kje drugje, mene je ta izkušnja pač kot strela z jasnega prvič doletela v Aragoniji.

Sonja

Itallijani to prodajajo pod imenom trota salmonata že vsaj deset let, raje več, posledično tudi naše obmejne ribarnice, no, tista, ki je obstala

lp



mzm

 

Tudi pri nas prodajajo postrvi z rožnato barvo pod imenom "rainbow trout", je pa lahko kot losos, divji ali pa gojen.  http://en.wikipedia.org/wiki/Rainbow_trout

 

 P.S: Meni so takele dorbodušne diskusije čist simpatične.

 



Vanja

Sporočilo je spremenil(a) Vanja_v_ZDA dne 18. 2013 17:37

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

18. avg 2013 18:06

[citat=--Vanja_v_ZDA--]

[citat=--rimljanka--]

Deklaracije za naše sveže ali zmrznjene gojene losose imajo dosledno napisano, da je ena od sestavin umetno barvilo.     

Sporočilo je spremenil(a) Vanja_v_ZDA dne 18. 2013 16:25[/citat]

 

Ja, dodajajo jim kantaksantin - to je točno tisti karotenoid, ki sicer barva rakce in rdeče alge in ga nasploh najdeš v naravi, kolikor hočeš. Če dodajajo v hrano sintetičnega, morajo to seveda deklarirati. Malo več ali malo manj kake resne škode ne naredi, saj sam po sebi ni škodljiv, le ribe so še malo boj živo oranžnordeče; zakaj je treba meso barvati, je pa drugo vprašanje, očitno kupci to hočejo.

Sonja

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

18. avg 2013 18:21

Limnol, po moje ga barvajo zaradi razpoznavnosti. Kot rečeno, mene barvilo ne moti.

 

Vanja

hedonist  

član od: 26.6.2008

sporočila: 5047

18. avg 2013 18:35

Limnol, a se' sploh zavedaš,k da pišeš bedarije ?

hedonist

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

18. avg 2013 18:36

Na primer?

Sonja

hedonist  

član od: 26.6.2008

sporočila: 5047

19. avg 2013 8:59

Tista o črvivih ribah je že ena hujših , a imaš morda za tako trditev oprijemljive podatke ali pišeš kar tako na počez ? Pa o barvanju ribjega mesa iz ribogojnic ? Kljub tvojemu namigovanju o tem, da so gojene ribe boljše kot divje bom sam še vedno jedel divje in ja, prepoznam okus med divjo in gojeno. Kot je napisala Nola , ne po prvem grižljaju po ene tretjem pa že. In seveda se gojena skrije pred divjakom, pa pišite kar hočete In zato gojenih rib ne kupujem.

hedonist

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

19. avg 2013 10:03

Hedonist,

zdaj se pa malo pomiri. Predvsem bi bilo dobro, da bi najprej sploh prebral, nad čemer se zako zelo zgražaš (bi bilo malo manj bedasto), pa da ne proglašaš za bedarije nekaj samo iz razloga, ker ti stvari pač ne veš ali je ne poznaš.

1) da so paraziti v morskih ribah, je dejstvo, da so tudi v Jadranskih, pa prav tako. Malo se sprehodi po literaturi, lahko tudi po spletnih ribiških spletnih straneh, če te je volja, če si zelo natančen, povprašaj na Inštitutu za oceanografijo in ribištvo v Splitu, pri sanitarnih inšpekcijah, beri članke v poljudnih in navadnih dnevnih časopisih..... pred par leti so v Šibeniku imeli celo smrtni primer zaradi okužbe  z morsko hrano (mislim, da je šlo za sipo ali hobotnico, nisem prepričana - je pa ta primer res drastičen in izjema, nikakor pravilo). Hrvaške skuše so v precejšnji meri okužene s črvički (Anisakis sp.), zaradi katerih so še ne tako zelo dolgo veterinarski inšpektorji prepovedali družbi s Krka izvoz plave ribe v EU (prepoved ni veljala za hrvaško tržišče..... pa dober tek). To ne pomeni, da zdaj vsevprek v vseh ribah z Jadrana mrgoli črvov - večinoma ne, lahko pa tudi. Pri gojenih ribah pa parazitov preprosto ne moreš preprečiti brez dodatkov farmacevtskih sredstev. Tule imaš en lep pregled: http://om.ciheam.org/om/pdf/a86/00801064.pdf

2) Evropska komisija omejuje dodatek kantaksantina v hrani za ribe na 80 mg/kg peletov (pa verjetno ne bi omejevali nečesa, česar nihče ne bi niti poskušal podtakniti ribam, a ne?). To je barvilo, ki je, kot sem napisala, v naravi v morju v rdečih algah in rakcih, ki jih na veliko prešajo v pelete,se pa lahko dodaja peletom tudi sintetičen in to izključno z namenom, da se obarva meso rib, ki jih uživajo. Z njimi hranijo salmonide (losose, postrvi). Bojda se na tako meso "potrošniki bolje odzivajo". Četudi ti ni všeč, je to še vedno dejstvo. 

3) Pokaži, kje v mojem pisanju si prebral, da so gojene ribe boljše od divjih. Pojma nimam, od kod ti je to šinilo skozi možgane. Vseeno je pa uživati gojene ribe bolje kot pa nobenih. Za tem trdno stojim.

4) Eno figo mi je mar, kaj ti ješ.

 



Sonja

Sporočilo je spremenil(a) limnol dne 19. 2013 10:54

Lijana  

član od: 6.12.2002

sporočila: 1603

19. avg 2013 10:29

Losose barvajo. Pred kratkim sem gledala eno francosko oddajo o prehrani in kaj vse z njo pojemo. Ena od tem je bila gojenje lososov v največji norveški ribogojnici. Imajo barvno lestvico za barvo mesa od lososov ( me je spominjalo na izbiro barve za fasado), ker imajo v različnih državah drugačne zahteve glede intezitete barve mesa. Tako določijo, koliko barvila jim dodajo v hrano.

Lijana

Vrtejbenka  

član od: 15.2.2011

sporočila: 4004

19. avg 2013 12:46

Ma,pri nas pa je glavna kvalifikacija cena..žal.Vedno pogledamo reklame,ker ali so pri enem sosedu ,če ne pri drugem kakšne ribe v akciji.Da bi pa striktno ločila po okusu,pa tudi tega žal ne zaznavam.Mislim da je priprava tu odločilna.Nekdo lahko iz gojene ribe naredi boljšo jed,kot drugi iz divje ribe(npr.moj mož )

Ni pa vedno cena pogojena z kvaliteto.Klapavice so poceni v primerjavi z drugimi morskimi sadeži..narediš pa čisto prave specialitete iz njih...samo malo več časa potrebuješ....recimo ko jih očistiš en par kg ..nenadomestljiv pogled in  veselje pri mizi mojih jedcev.

Se pa tu popolnoma strinjam z Nolo..nam so sardine,sardoni še vedno 1 klasa..na več načinov.

Vrtejbenka

hedonist  

član od: 26.6.2008

sporočila: 5047

19. avg 2013 14:34

Limnol se zavedaš, da me močno žališ ? 

Pričakujem, da bo Moderator2 izrekel kakšen opomin .

hedonist

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti