cene ...tokrat mineralna voda

lucka52  

član od: 13.7.2007

sporočila: 1939

tema odprta - 14. avg 2013 16:16 | ogledi: 10.889 | odgovori: 24

Če se kdo spozna na  prosto oblikovanje cen v gostinstvu in tudi sicer, naj me prosim malo razsvetli:

Danes sem bila po sili razmer na kosilu v eni vaški  gostilni, povprečni, taki,  v kateri se ustavite, če ste na poti, kar smo mi tudi bili.Hrana tudi  povprečna, ne dobra ne slaba. Vino.... hm, grozdja ni videlo ravno dosti.

Ker sem račun plačala jaz, sem pogledala na cene hrane, v mejah normale, tudi to ni bilo nič posebnega.

Ustavi se pri Radenski. V trgovini stane 1 liter povprečno 0,45 evra.

Mi smo  za liter  plačali 4,5  torej več kot 10 x več. Verjetno kar 11  x in  več, domnevam da dobavitelju plačajo manj. Poleg tega je natakar prinesel steklenico odprto...nisem komentirala, ker nisem prepirljive sorte, marsikdo  verjetno bi.

 

Kako je torej s cenami, so meje, jih ni...da se največ in najlaže zasluži pri pijači, to mi je jasno, kljub temu pa se mi zdi količnik 1:10 in več le malce pretiran.

 

P.s.. oni dan sem na našem koncu plačala za 2 dcl mineralne vode 3 evre. Liter prodajajo  torej  po 15 evrov. Bila pa je  je pa to  čisto  navadna slaščičarna v centru mesta, daleč od hotela s 5 zvezdicami ...

Razsvetlite me prosim.... kako je s cenami, očitno nisem kaj dosti na tekočem.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

lp Lučka

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

14. avg 2013 16:25

Lučka, pozabila si eno malenkost: mi sedaj imamo kapitalizem, najbolj lopovski sistem od začetka zgodovine planeta. Vsak postavi ceno kakršno hoče " nevidna roka trga " ( prosto po Adam Smith ), bo stvar uredila in na koncu bo cena vode " taprava ". Ta čas, dokler tista roka ne uredi zadeve, vodo ali plačaj, ali nehaj kupovat.

ežoj

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

14. avg 2013 16:29

Odvisno, a dobiš na mizo mineralno vodo v 0,25 ali 0,5 l steklenički, v eni gostilni in piceriji pri nas je prva 1,30, druga 1,80. Coca Cola (0,25l) je 1,60. Sem šla pogledat na cenik. Če že, pijem navadno vodo iz pipe, načeloma v gostilni nikoli ne naročam mineralne vode. No, običajno pijem radler ali pivo, ali kozarec vina, če je jed takšna.

Se strinjam, da je voda draga, ampak, najbrž je v enaki embalaži tudi v tgovini enako.

 

rimljanka

irena66  

član od: 22.4.2009

sporočila: 747

14. avg 2013 17:17

Ja tako je to.

Poznam kalkulacije cen ki naj bi jih gostinci uporabljali za izračun končne cene.

 

Ne morete si misliti kaj vse je treba zraven vkalkulirati, da prideš do končne cene,

in pokriješ vse stroške.

Čeprav se tudi meni glede na cene v trgovini zdi pijača v gostilni zelo draga.

 

irena

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

14. avg 2013 17:39

Nekaj izhodišč za razsvetlitev:

- Cena pijače je odvisna od tega, od katerega distributorja gostinec kupuje. Po navadi  gostinci kupujejol če se le da (če je distribucijski center) od samega proizvjalaca pijač. Ta potem izračuna svojo ceno, ampak je zaradi veliko transportnih stroškov in velike amortizacije vozil marža takega distributorja podobna kot pri trgovcu.

- V restavraciji, ki da kaj nase, dobiš mineralno vodov v steklenički. Medtem ko jo v hipermarketu po navadi kupuješ v plastenki.  V ceni stekleničke je cena izdelave in čiščenja steklenice in transport nazaj v polnilnico. Strošek proizvodnje plastenke z zamaškom je kakih 15 centov, stekleničke so pa od 1,1 EUR navzgor

- Kar pomeni, da je mineralna voda, že ko pride do gostinčevih vrat, za najmanj evro dražja od tistega, kar se plača v hipermarketu. Potem je pa tu še ves strošek gostinstva in nanese.

Upam, da je kaj pomagalo pri razumevanju.

Vendelina jr.

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

14. avg 2013 17:50

Načeloma velja pravilo (v kapitalizmu na moji strani Atlantika), da sta hrana in pijača v restavracijah 3x cena surovin, ki jih plača gostičničar. Na računu se posebej zaračuna davek (cirka7%), vsem je tudi jasno, da se doda napitnina natakarju. Ta škrti dajo 10%, normalno je 15% do 20%, odvisno od postrežbe same. ČE hrana ni dobra, jo vrneš in natakar pri tem nima nič, torej se mu še vedno pusti poštena napitnina.

Samo to seveda ni pogoj za uspešen obstoj restavracij. Sem spada vse od lokacije, okusnosti, čistoče do osebja...

Seveda se razmerje poruši, ko greš v zelo nobel restavracije, kjer so marže nekoliko višje, ti pa potem tudi prodajajo "designer" vodo (ala VOSS), še dražja vina in dosti bolj so picajzlasti, kar se tiče same kvalitete osnovnih surovin, ki jih kupujejo. Če dodaš temu še svetovno znanega kuharja, je tako, kot če greš kupit Chanel torbico, ko veš, da zaradi marke izdelek debelo preplačaš.

Opazila sem, da je v rodni Sloveniji vse ravnotežje porušeno. Eh, mogoče ne, če hočeš samo na kavo v kak kafič.  Popolnoma enaki izdelki imajo pri vas isto številko cene, kot pri nas plus ene 10 do %15, s tem, da je pri nas v dolarjih in pri vas v Evrih. Če primerjam povprečne plače, sploh takoj dobim glavobol.

Da še malo zasmetim in si oljašam dušo, tale resnična štorija: Ker sem si ne tako dolgo nazaj nabavila smart phone, se je moj dragi odločil, da nama bo ob izletu v SLO nabavil paket za pogovore v EU pri najini mobilni firmi. Po tem, ko je prebral droben tisk (on to redno počne), se je odločil za nakup. Tik preden je pritisnil KUPIM, mu je nekaj reklo,da naj preveri, če je Slovenija sploh na seznamu EU držav. Pravzaprav niti on niti jaz nisva bila presenečena. Vse države, tudi Albanija in Bosna so bile na seznamu evropskih držav, samo Slovenija ne. Medtem ko so se mobilne firme vseh drugih držav lahko zmenile za neko pogodbo, so Slovenci (kot vedno) zahtevali večji delež profita, kot vsi ostali. Na tak način so prikrajšani za dohodek, za katerega jim ni treba čisto nič storiti. Pa to ni edina storitev. Medtem, ko so klici iz USA v Avstrijo stali po nekaj penijev na minuto, stanejo v Slovenijo tudi 5 do 10x več. Paketa za "ostale države", ki je bil 2x dražji on EU paketa, nisva hotela kupiti. 

 

Vanja

hedonist  

član od: 26.6.2008

sporočila: 5047

14. avg 2013 18:31

In kaj boš rekel na to Ežoj ? :)

hedonist

kozamurnik

sporočila: 2311

15. avg 2013 5:35

irena66 je napisal/a:

Ja tako je to.

Poznam kalkulacije cen ki naj bi jih gostinci uporabljali za izračun končne cene.

 

Ne morete si misliti kaj vse je treba zraven vkalkulirati, da prideš do končne cene,

in pokriješ vse stroške.

Čeprav se tudi meni glede na cene v trgovini zdi pijača v gostilni zelo draga.

 



irena

 

Tule razlage o stroških  kaj dosti ne pomagajo. Dajmo, recimo bobu bob. Cene gazirane  vode  so oderuške in pika!

 

V  neki  oštariji blizu nas je dnevno kosilo 7  evrov, liter  gazirane  vode pa 3,5 !  Cena kosila je izobešena zunaj, cena vode pa ne. Jasno da ne.

 

murnik

zzak1977  

član od: 31.7.2009

sporočila: 2193

15. avg 2013 8:35

Sicer ne pijem gazirane vode, ampak če že naročim v gostilni brezalkoholno pijačo, vem da jo plačam okoli 2€. Tako se mi res ne zdi 0,70€ za dva deci Radenske veliko. Cena v trgovini za plastenko ni dosti manjša kot za ostale osvežilne pijače.

Kot je Ežoj omenil kapitalizem, ravno ta ti poleg vseh slabih stvari, ki jih stalno repetira tu gor, omogoča svobodno izbiro. Slovenija ima največ trgovskih centrov na število prebivalcev, tako da ima tak profil ljudi, ki vas moti cena Radenske in si vzamejo celo čas, da o tem jamrajo po forumih, možnost nakupa litra in pol vode za 0,15€. Kje spiješ, kaj spiješ za ceno je pa odločitev posameznika.

Poleg vsega kar je napisala vendelina, bi vas vprašal, kakšen bi bil vaš finančni načrt, da bi pokrili vsaj 1500€ bruto plače natakarja, katerih je več in ponavadi tudi izmen. Da ne omenjam najemnine lokala. 

Commis débarrasseur

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

15. avg 2013 9:11

Neprimerno je lucki52 podtikati, da jamra po forumih. Svobodno pravico pa ima vprašati, kako je s tem pri nas, kajne? Je povsem lepo povedala, kako je s tem pri njih, pa kakšno izkušnjo ima s tem pri nas. Prosi za informacije o cenah mineralne vode po lokalih, le in samo to. In dobila je prav malo podatkov o tem.

Sama pa sodim v profil ljudi, ki pije vodo iz vodovoda, večinoma.

 

 

rimljanka

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

15. avg 2013 9:27

Zzak, a nam lahko zaupaš, kako se ubraiš pred vsemi potencialnimi kandidati, ki zanesljivo v dolgih vrstah stojijo pred tvojimi vrati, ker bi hoteli delati v tvoji gostilni?

Poprečna bruto plača v gostinski dejavnosti na področju strežbe je bila v letu 2011 951 € (lahko vsak najde na spletnih straneh Statističnega urada). Če tu malo med vrsticami potegnemo ven poprečnega natakarja v slovenskem bifeju ali poprečni vaški gostilni, bo to prej manj kot več (in sploh bo to letos manj kot je bilo leta 2011). Če k tej bruto plači prištejemo še stroške delodajalca, dobimo bruto bruto, ki je še vedno sanjsko daleč od 1500 €.

Pa vseeno - tudi za 1000 € plusa, iz katerega plačuješ zaposlene, je še vedno treba prodati zeloooooo veliko vode. Da res ne omenjamo najemnin lokalov, ki so pri nas žal še vedno noro visoke.

 

Sonja

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti