Pepelkina torta

tej_a  

član od: 10.10.2005

sporočila: 362

tema odprta - 20. jul 2013 13:58 | ogledi: 6.998 | odgovori: 3

Delala bom tole torto http://www.kulinarika.net/recepti/2087/sladice/pepelkin

ampak jaz ne bi naredila kot torto ampak kot pecivo v večjem pekaču. Z isto količino kot je navedena sem že delala v pekaču velikoti 36 cm x 22 cm in je prišlo visoko. Sedaj pa bi rada naredila tako da bi prišlo nizko, da se lahko drži v roki. V kako velikem pakaču naj potem naredim? Seveda zopet ne sme biti prenizko mora se videti temni in svetli prehod. Če naredim v pekaču iz pečice v velikosti 39 x 30 cm iz iste količine mase se verjetno ne bodo videli ti presledki med svetlim in temnim? Ali naj podvojim maso in naredim potem v tem  velikem pekaču? Prosim za nasvet. Pecivo mora biti lepo in se mora držati v roki.

tej_a

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

20. jul 2013 15:19

Takole naredi: izračunaj, kolikokrat več je 39x30 od 36x22, potem se pa odloči. Če boš vzela dvojno maso, bo seveda spet previsoko. Če boš vzela enojno, boš točno vedela, ali je toliko nižje, kot si predstavljaš, ali ne. Potem pa tehtaj, na koliko jajc moraš preračunati recept, da bo točno takšno, kot kot si predstavljaš, da mora biti za vaše roke.

Sonja

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

24. jul 2013 9:31

tej_a je napisal/a:

 Pecivo mora biti lepo in se mora držati v roki.

 

tej_a

Kakorkoli obračam, da bi se tale torta "lepo držala v roki", pomeni, da bi jo morala narediti na format minjončkov in potem imeti grif pri prenašanju tega v papirnate skledice. Ampak tega manevra se še splača lotiti v primeru, da so bistveno nižje temperature in da imaš vseeno kakšen hladilen element v bližini. Ker pri temperaturah, ki so ta mesec, je večja verjetnst, da kremaste zadeve delujo pocasto. Oziroma delujejo ob pogoju, da so ves čas v hladilniku in da se jih hladne takoj servira. In to s krožnikom in desertnimi vilicami. Za držanje v roki pa ta zadeva v tem mesecu ni. Če nič drugega, ima vsak dodatno tveganje, da se bo popacal z razmehčano kremo.

Neodvisno od letnega časa je pa osnovno znanje matematike zelo uporabno.

Vendelina jr.

Vesnuska  

član od: 1.1.2011

sporočila: 944

24. jul 2013 9:45

Ta krema je ena bolj mehkih, po mojem ji ne bi škodila kaka vrečka želatine. V nobenem primeru ne bo toliko čvrsto, da bi lahko držalo v roki, sploh v tej vročini. Izberi raje kaj takega, kar bolje prenaša vročino. Še bolje pa bo, če se odločiš, da sladico porcijsko serviraš. Ker verjemi, v vročini ima vsah raje košček dobro ohlajene kremaste sladice, kot pa nekaj kar se je 5 ur grelo na krožniku.

Vesnuska

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti