Čebula in česen

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

22. jun 2013 0:22

McNena je napisal/a:

 Temu užitku se prepuščam ob večerih, večinoma pa ob vikendih. Ta užitek je res neprecenljiv. Bom poizkusila še z mlekom, če bo delovalo.

 


McNena

McNena, kaj pa tvoj dragi pravi?  

 

Tudi pri nas imamo radi hrano, močno odišavljeno s česnom, samo svežega komaj kdaj jemo. Meni se zdi, da si okusa po česnu zlepa ne morem znebiti, surove čebule pa od nekdaj nisem marala. Ne pomaga mi ne čiščenje zob, ne pepermintke, žvečilni je OK za kratek čas.

Polivko za solato delam sproti in s česnom v prahu, še raje z žlico drobno nasekljane šalotke. Če mi ostane kaj zelene čebule, jo dragi poje na kruhu, na katerega nakaplja bučno olje in posipa s soljo. Da se pritožujem, kako smrdi, je menda jasno.  Če v kaki restavraciji slučajno naročim hamburger, je obvezno brez sveže čebule, doma pripravljene pa obložim s praženo čebulo.

V glavnem, nimam drugega nasveta kot da se ti dve zadevi jesta temperaturno obdelani. 

 



Vanja

Sporočilo je spremenil(a) Vanja_v_ZDA dne 22. 2013 00:23

vikica  

član od: 25.4.2009

sporočila: 560

22. jun 2013 7:32

Čebula in česen sta krasni vrtnini. Rada imam predvsem čebulo, mlado, tanko narezano, malo posoljeno in pokapljano z bučnim oljem, nekaj zelhanega zraven, svež koruzni kruh  in vrček hladnega piva. Lahko tudi brezalkoholnega.Ne vem kaj to pomeni, da imam že navse zgodaj takšne želje, verjetno vpliva ta neznosna vročina? 

Zadah je problem, toda skoraj vsaka prijetna stvar ima kakšne neprijetne posledice.

vikica

začetnik  

član od: 14.3.2005

sporočila: 113

24. jun 2013 13:13

Mislim, da bi se vse te tegobe znale rešiti, če bi "premaknili" obstoječe mnenje. Torej, da bi rekli:

Dišiš po česnu ali Dišišš po čebuli . In ne bi bilo nobenega problema

začetnik

kara  

član od: 26.11.2005

sporočila: 725

24. jun 2013 14:06

Tisti, ki radi jemo in cenimo dobro hrano, prav gotovo jemo svežo čebulo in česen. Kako pa naj bi jedli npr. zaseko brez čebule ali česna? Pa jedi na žaru itd. itd.

No, kar se vonjav tiče, raje ju jem zjutraj, ker če jih jem pred spanjem, se naslednje jutro, ko se zbudim, gabim sama sebi. Obupno, res! Skoraj ničesar ni, kar bi pomagalo, vendar me to seveda  ne odvrne od teh dveh okusnih vrtnin. Čez dan se še poje kaj drugega, pa ni tako hudo. Mora pa biti dan, ko ne greš nikamor, ker kakšno lubčkanje ne pride v poštev.

Tole z mlekom mi je nova in zanimiva ideja, poskusim vsekakor. No, pa za baziliko sem slišala včeraj v enem filmu, da je dobra za zadah. Še vedno pa mislim, da tudi kadilcem in alkoholikom smrdi iz ust in koža, pa se vznemirjajo preveč, kajne?

kara

JanisJoplin  

član od: 20.1.2011

sporočila: 1953

24. jun 2013 15:20

Tudi jaz sem ljubiteljica surovega česna in čebule in prav tako kot drugi, tako hrano jem takrat, ko vem, da mi ne bo treba "med ljudi".

Probleme z  pa rešim tako, da tako hrano jeva oba

Zelena solata mi je s svežim česnom najboljša, tisti v prahu, sploh ne vem, po čem ima okus, ampak po česnu zagotovo ne. Tudi v hamburgerju mora obvezno biti čebula, pa na krompirjevi solati tudi.

Sem pa tudi jaz opazila, da imam, če jem svežo čebulo zvečer, zjutraj res grozen okus (pa verjetno tudi zadah).

Vsekakor pa se tem užitkom ne bom odpovedala. Še najbolj mi je všeč začetnikov predlog - "dišiš po česnu in/ali čebuli"



JJ

Sporočilo je spremenil(a) JanisJoplin dne 24. 2013 15:21

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

24. jun 2013 15:52

 

Pa smo tam: O okusih se ne da prerekat. Enim je surova čebula tako močnega okusa, da prevlada vse, kar naj bi sicer "oplemenitila". To je tko kot tista, da ni kosila brez rezančne župe. 

Krompirjeva solata se krasno naredi brez čebule, samo v smeri francoske moraš, a ne? Pa ni treba, da plava v majonezi. (nisem ljubiteljica tradicionalne krompirjeve solate). Tudi paradižnikova je čisto OK samo z malo šalotke. Še boljša je paradižnikova z malo mozzarele in bazilike...nič ne pogrešaš čebule. 

Moj problem je tudi, da se mi po česnu v čevapčičih ali stephanie pečenki, spahuje. In to obupno, tako da niti šilček viskija ne pomaga, dveh pa nisem probala. Sem ugotovila (potrdila) včeraj, ko sem delala francoski terrine in dodala malo več česna. Jasno, da ima iste težave moja druga polovica. Zdaj ne vem, a naj dodam rahlo prepražen česen ali samo česen v prahu? Any ideas? Hvala.



Vanja

Sporočilo je spremenil(a) Vanja_v_ZDA dne 24. 2013 15:53

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti