Vino iz praška

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

27. maj 2013 21:15

Glede na ceno grozdnega soka in vina pri nas verjetno tak prostop res odpade.

Sonja

janko1  

član od: 3.11.2010

sporočila: 468

27. maj 2013 21:17

Menda so čez lužo naredili tudi vodo v prahu.

janko1

Gvava  

član od: 24.12.2007

sporočila: 7

27. maj 2013 21:25

Tako kot sta napisali vesnuska in nola, ne iščem recepta za vino iz praška. Bolj me skrbi da mi ne bi kdaj kdo podtaknil kakšno umetno vino. Zakaj sem sploh odprl to temo iz zakaj to raziskujem... ...ker sem slišal, da je danes  mogoče vino ponarediti iz praška in to tako kvalitetno, da ga je praktično nemogoče razlikovati od pravega vina. In zakaj se nebi v vinorodni Sloveniji našel nekdo, ki bi to počel??? Danes itak vse strmi k čim večjemu dobičku na lahek način. če je tako kot pravijo nekateri, potem za vino iz praška ne potrebuješ velike kleti, sodov, ni potrebno ničesar pretakati, ni potrebno skrbeti za vino, se pravi nobenega kletarjenja + ne potrebuješ vinograda, ne rabiš trte obrezovat, ni potrebno trgati in stiskati grozdja... na koncu je pa še zaslužek večji! Zakaj se potem ne bi našel nekdo, ki bi hotel na tak način zaslužit??

In ja spoštujem slovenske vinogradnike in vinarje, obožujem slovensko vino in dobro vino sem tudi pripravljen dobro plačat. Me pa skrbijo pričevanja ljudi, med njimi tud živilskih tehnologov, o ponarejenih vinih iz praška. trenutno imam doma neko rdeče vino v rostfrei sodu. to vino smo zadnjič pozabili v vrču v kuhinji približno 3 dni in izlužila se je zelo čudna usedlina, ki ni vinski kamen! Potem, ko sem šel naslednjič natočit vino, ga sploh nisem mogel, ker je bila pipa na sodu zamašena, ko sem malo podrezal sem, iz pipice potegnil kot nekakšen žvečilni gumi, spominjalo me je na cepilno smolo. Kaj je na dno soda ne vem, ker je še na pol poln in zalit z oljem. Ampak ko sem natakal vino, ni bilo videti nobene usedline in ničesar.

 

tako da ne me napačno razumet, se tudi sam zavzemam za pristno slovensko kapljico, zato bi pa tudi rad raziskal, kaj se sedaj dogaja, z vinom, ki ga imam doma. Je pa to vino drugače zelo dobro če je sploh vino ja? :-S  naj bi pa bila to modra frankinja.

 

Hvala vsem, ki ste dodali svoj komentar, mogoče pa skupaj kaj odkrijemo. Ce pa ne, bom pa še toliko bolj vesel.

 

Lep pozdrav!

Gvava

dari  

član od: 21.8.2004

sporočila: 1521

27. maj 2013 21:30

Zanimiva tema.Kajti pred kakimi tremi leti sem bila na obisku pri kolegici in tam je bila tudi ena starejša gospa.Pa je beseda nanesla na vino in je ona razlagala, kako jim je zmanjkalo vina a imeli so stare stranke in so potem naredili vino.Mene je to tako presenetilo,da nisem imela besed.Zato tudi nisem točno vprašala kako in kaj, ker enostavno nisem mogla verjet.Sem mislila,da si izmišljuje a izgleda, da se to res dogaja.

dari

666  

član od: 14.7.2005

sporočila: 686

27. maj 2013 21:37

Joan je napisal/a:

Teta "čez lužo" je kupovala grozdni sok v 5-10 litrskih kanistrih in potem dodala nek prašek in v kakšnem tednu je nastalo nekakšno domače vino. Podrobnosti pa ne poznam, mi je bilo takrat vse to tuje, vem pa, da so domače vino delali zaradi (pre)visoke cene "trgovinskega".

Ta "prašek" se imenuje kvas 

hedonist  

član od: 26.6.2008

sporočila: 5047

28. maj 2013 9:33

Da ti nekdo podtakne vino iz praška se izogneš tako, da imaš stalega dobavitelja, ki mu lahko povsem zaupaš. Sam tako delam, imam nekaj vinogradnikov za rdeče , nekaj za belo in vina nikoli ne kupujem v trgovini. Se pa tudi meni postavlja vprašanje, zakj bi nekdo delal umetno vino, ko pa ga je pri nas toliko, da ga pridelovalci ne morejo prodati in temu primerne so tudi cene, zelo nizke. Glede usedline, si vprašal dobavitelja, kaj bi to bilo ? Kakor koli , upam da boš zadevi prišel do dna in vedno pil samo čisto in dobro vino :)

hedonist

matjaž  

član od: 13.1.2002

sporočila: 1059

30. maj 2013 11:13

Joj ne si beliti glave, kako te bo kdo ''nategnu'' s pravim ali ponarejenim vinom. 

Pravi vinogradnik, ljubitelj ne pa zaslužkar, te bo z veseljem odpeljal v vinsko klet in ti pokazal, kje to vino počiva. Ti ga za pokušino natočil en bokal in pa še zraven kaj narezal, da bo vince lepše steklo po grlu. Nakoncu ti bo še povedal, če te po potitem bokalu vina boli glava, ti ga ni treba kupiti. 

Kdor bi se rad prepričal, naj le pride napokušino. Pri vsakem pretoku vina, gre nekaj veder v nič, tako da se tudi kak ''štefan'' ne bo poznal. Pa na zdravje in ne se bat

Matjaž

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

malo za hecsijasaja
Kaj jutri za kosilo?johana
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti