Rojstni dan in dieta

MAPER  

član od: 17.9.2007

sporočila: 83

tema odprta - 25. maj 2013 19:58 | ogledi: 6.053 | odgovori: 9

Zdravo! Oglašam se vam, ker imam problem, pa ga ne vem rešiti. Ker več glav več ve, prosim za pomoč. Hčerka bo naslednjo soboto praznovala rojstni dan. Povabila je prijateljice, a kot vedno se zatakne pri hrani. Hči ima namreč alergije na pšenico, gluten, kamut, piro, mleko in vse mlečne izdelke. Ampak na to smo se navadili, tako da s kuho nimamo problema. A problem nastane, ker ena prijateljica ne je mesa. Tako moram upoštevati in izpustiti pri hrani vse izdelke, ki jih ne sme uživati hči in še meso. Zdaj pa ne vem, kaj naj postrežem puncam za glavno jed? Brskala sem že po forumih, pa "nič pametnega" nisem našla. Rada pa bi, da bi vsaj nekaj lahko jedle vse. Ponavadi so jedle pico, tople sendviče, pica mufine, kanapeje, zdaj pa nimam idej!

 Že vnaprej hvala in lep pozdrav!

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

25. maj 2013 20:35

Jaz se pač ne bi obremenjevala s tem. Zaradi ene vegetarijanke ni treba vseh siliti s tofujem, pač pripravi nekaj malega brezmesne hrane. Saj tudi druge ne bodo samo obirale bedrc, ali pač? Nikar se ne postavljaj na glavo zaradi tega, pač punca ne bo jedla mesa, ampak kaj drugega, kar bo na mizi.

Sonja

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

25. maj 2013 21:45

Naredi je toaste le s kečapom in sirom, kakšno zelenjavno zadevo - bučke, papriko, čebulo, korenje, grašek --- vse to prepečeš na olivnem olju in začiniš, lahko se je tudi hladno;  izdolbi kumaro ali bučko in jo nadevaj s skuto, ki jo premešaš z zelišči; to lahko navsezadnej jedo tudi ostali; paradižnik izdolbi in ga nadevaj s kuskusom,ki ga zmešaš z razno zelenjavo;

Če pa punca tega ne bo jedla, si je pa potem sama kriva. Zaradi enega se prilagajat vsem? Nak.

Aja, pa  kakšno sirovo ploščo lahko prirpaviš za vegetarijanko.

Ali raznobarvne paprike korenje, bučke, kumare narežeš na paličice in zraven narediš kakpno omakco, da zelenjavo v to namakajo in jedo.

 

Tako da se prilagodi večini, za tole eno pa pripravi kaj od naštetega.

mamamia

mišzmoke  

član od: 28.8.2010

sporočila: 4526

25. maj 2013 22:34

Za skupno jed, ob vseh omejitvah, mi pride na misel polenta.

Skuhano polento  zvrneš na pekač od pečice, premažeš s paradižnikovo omako, obložiš z rezinami pečenih jajčevcev in bučk, z olivami, morda s še kakšno zelenjavo, ki se je spomniš, pečeš 10, 15 minut, posuješ s svežo baziliko, mesojedemu delu družbe ob serviranju daš na vročo polento še rezime pršuta.

lp

mzm

tulka  

član od: 9.8.2008

sporočila: 2960

25. maj 2013 23:25

Maper, kaj pa riževi zvitki (iz riževega papirja) z vegi nadevom?

Ali ribe je?

Na misel mi pridejo še ajdove (ali iz brezglutenske) palačinke z različnimi slanimi nadevi.

Polentin narastek je tudi lahko krasen, lahko ga narediš a la lazanja, z raznimi plastmi zelenjave ter tankimi plastmi polente. Z mandljevo smetano pride preverjeno dober.

Potem je še veliko variant testenin - vzameš koruzne testenine in potem je možnosti za prelive res veliko (če nimaš idej, jih lahko nekaj napišem). 

Zadnjič sem v kitajski restavraciji ob enakih omejitvah, kot jih opisuješ, dobila riževe rezance z v voku prepraženo pomladansko zelenjavo, bilo je odlično!

Veganski narastek lahko narediš tudi s proseno kašo, sploh ni slab. Včasih naredim proseno kašo z zelenjavnim curryem (spet mandljeva smetana) in je všeč vsem v družini.

tulka

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

26. maj 2013 8:10

In zakaj na silo prilagajati jedilnik eni, ki ne je mesa? Ker, konec koncev, zakaj pa se ostale morajo prilagoditi, tudi, če bi rade jedle meso? Za moj okus je to vsaj toliko nasilno kot, da bi pričakovale od nje, da je meso.

Nardi tako, da bo za večino (žže tako imaš omejitve, ki so posledica alergij), njej pa nekaj takega, da bo tudi ona imela ob ostalem, kar bo nemesno, kaj na krožniku. Vser, kar si naštela zgoraj, da si naredila običajno, lahko narediš, dodaš le nekaj kanapejev, kakšno pico, ....ki je brez mesa.

rimljanka

Lisa  

član od: 13.1.2005

sporočila: 1812

26. maj 2013 9:43

napisala si :

" Ponavadi so jedle pico, tople sendviče, pica mufine, kanapeje, zdaj pa nimam idej!"

- naredi vse to, del brez mesa in bo OK.  Zadevo obvladaš (če to sicer pripravljaš) in je nepotrebno komplicirati. Sendvič ni nujno s salamo - s sirom in okusnim namazom je super,kanape z zelenjavnim namazom, svežim paradižnikom, mocarelo.....je ravno tako dober, pica margerita je itak vege, mafini so lahko zelenjavni in/ali sirovi.

Pravi vegetarijanec ne razmišlja kaj jesti namesto zrezka. Dokler ima v glavi zrezek in išče substitut, je šele komplikator.

Lisa

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

27. maj 2013 6:34

Koliko so pa punce stare? Ker, če so punce stare 10 in več let )bi rekla, da so, ker tisto o "jaz ne jem mesa" pride kasneje , ne v prvem desetletju), potem ne vidim razloga, da se ne bi hči malo angažirala s tabo pri sestavljanju jedilnika. In naj lepo vpraša tisto, ki ne je mesa, kaj bi pa ona jedla.

Vendelina jr.

trac  

član od: 12.11.2010

sporočila: 568

27. maj 2013 11:17

 

Zelenjavni rižev narastek, zapečena ajdova kaša, ajdovi štruklji z zelenjavnim nadevom...

In če le ena ne je mesa, lahko vse tisto kar si naštela (pica, topli sendviči, kanapeji...) narediš malo z mesom in malo brez, pa naj potem vsaka vzame kar ji paše.

trac

tinca  

član od: 3.9.2001

sporočila: 907

29. maj 2013 8:55

Jaz ti pa predlagam riževo solato s tunino. SKuhaš dolgozrnat riž, potem pa lahko notri daš vse kar ti pade na pamet (in je v vašem jedilniku dovoljeno). Otroci imajo radi tunino, tako da naj bo to ena od sestavin, pa dodaj jo na koncu, prej pa odvzemi skledico solate stran za deklico, ki ne je mesa. Notri zelo paše koruza iz konzerve, na rezine narezane izkoščičene črne olive, vse tri barve paprike, kumarice ali sveže kumare, popečene bučke, šampinjoni v kisu ali popečeni ozroma vse, česar se spomniš. Dresing lahko narediš spet iz dovoljenih stvari - morda rastlinska majoneza, domač kečap ali kaj podobnega, malo gorčice, oljčno olje, malo kisa - naj bo sočno. Včasih celo kak otrok, ki ne je mesa čudežno ugotovi, da to je pa dobro. Če tunina ne gre skozi, morda na kocke narezano popečeno piščančje meso ali šunka. Dobri so tudi toasti z namazom iz tunine in zelenjave (za ostale z dodatkom sira in jajc), ki jh popečeš v pečici. Ali namesto toasta daš na rezine narezano polento.

Vsak dan eno kastrolco smeha vam želi Tinca

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti