Kako pripraviti krompir v pečici

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

21. maj 2014 1:07

FInta je v tem, da moraš imet tudi ta pravo sorto krompirja, ne spečejo se vse vrste enako dobro.

Jaz ga pečem samo na maslu in visoki temperaturi. Maslo ima "low smoke point", zato jedi, ki jih pečeš z maslom dobijo barvo hitreje kot če uporabiš olje. Krompirček dobi lepo barvo, notri je pa kremast. Malo ga posolim med pečenjem, potam pa dosolim še s kako bolj grobo soljo. 

 

Vanja

mamaF  

član od: 21.1.2008

sporočila: 3340

21. maj 2014 5:17

bannanna je napisal/a:

Za mehko sredico je nujno prej malo pokuhati krompir. Še vedno lahko skorjico hrustljavo zapečeš




Ni nujno, znotraj mehak je po pečenju brez dodatkov mlad krompirček kifeljčar (ali običajen mlad krompir), enako tudi tiste bolj "maslene" sorte krompirja, mi smo imeli letos enega takega, okroglasti gomlji, sredica bela, pečen pa je bil "mehak kot putrček" :)

Če krompir pečemo skupaj z mesom/ribami, se zaradi soka, ki se izceja iz mesa v bistvu delno "duši", zato deluje znotraj kuhan (in posledično mehak), zapečen je le po površini.
Če pa ga pečemo samega na maščobi, hrustljavo zakrkne iz vseh strani in če ga pečemo predolgo in celo z ventilacijo, se preveč osuši in zato daje občutek "suhosti".

hedonist je napisal/a:

Nič ga ni treba kuhati, pomembno je, da ga pečeš na nižji temp dovolj dolgo- na 175 do 180 cca 45 min potem dvigni na 220 za ene 10-15 min in nimaš kej falit. Zalivanje z vinom ni kul, po njem krompir otrdi/pleseni tko da to je to.

hedonist


Se strinjam tudi jaz.
Kislina nič ne pripomore k temu, da bi se krompir lepo zmehčal, kvečjemu "zakrkne" in ostane "steklen". Zato pa tudi joto kuhamo vedno tako, da se krompir in kislo zelje oz. repa kuhata v ločenih loncih in ju zmešamo šele, ko sta kuhana.

Pri pečenju krompirja skupaj s hobotnico, sipami itd. pa tudi pri nas malo belega vina dodamo na koncu, ko so vse glavne sestavine že zmehčane in pečene.
Se mi je že zgodilo, da sem pekla skupaj krompir, precej paradižnika in druge zelenjave, pa se krompir zaradi paradižnikove kisline sploh ni lepo spekel oz. zdušil, je ostal prav "stekleno trd".

Mojca

bannanna  

član od: 25.5.2006

sporočila: 5457

21. maj 2014 7:06

Ja to je kot v joti, ko ga je treba dodati kuhanega. Jaz imam raje vsaj malo kuhanega. Ali za v ponvico ali pa pečico. Ne sme pa biti tako kuhan, da razpada.

teta torta  

član od: 6.9.2005

sporočila: 1268

21. maj 2014 11:47

Lani na morju sem za 11 ljudi delala pečen krompir. Kolikor ga je šlo na pekač (obložen s peki papirjem), sem narezala na krhlje, posolila, pokapala s olivnim oljem in dodala nekaj vejic rožmarina (ki je rasel okoli hiše). Pekla sem ga približno 1 uro. Ker pa tega krompirja ne bi bilo dovolj, sem preostalega, prav tako narezanega na krhlje, skuhala v slani vodi in nato opekla na vročem olju v ponvi na štedilniku (pri nas doma smo krompir vedno pekli tako).

Oba sta bila slastna, a mladim (imeli smo 5 pubertenikov!) je bil bolj všeč tisti iz ponve. In ko smo se dogovarjali, kaj naj bo naslednji dan kot priloga, je bil vsesplošni vzklik: Krompir!, čeprav je znano, da mladi ljubijo predvsem testenine.

teta torta

johana  

član od: 5.3.2014

sporočila: 12640

21. maj 2014 12:05

Pozdravljeni,jaz pa pečem krompir vedno v pečici na 180st. in nič ga ne solim, pride lepo pečen,solim ga šele na krožniku, to sem videla v neki oddaji na tv,da se soli krompir ko je pečen.

mopsika

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti