Katera posoda

metki  

član od: 9.2.2013

sporočila: 3

tema odprta - 13. maj 2013 11:00 | ogledi: 7.614 | odgovori: 28

Pozdravljeni,

ker začenjam svojo pot v svojem gospodinjstvu, bi Vas rada povprašala za nasvet, katero posodo naj si kupim, da bo kuhanje v veselje. Trenutno imam namreč neko "zastonj dobiš zraven še posodo", v kateri pa se ne da skuhat prav nič konkretnega.

Od doma sem navajena kuhanja z AMC posodo; navajena sem kuhanja z zelo malo maščobe in rada kuham. AMC mi je všeč in bi ga z veseljem imela v svojem gospodinjstvu, a mi je trenutno cenovno težko dosegljiv. Pred časom smo imeli doma tudi Silitovo posodo, ki pa je sploh nismo uporabljali, saj se je vse prismodilo, tako da ne pride v upoštev.

Rada bi kupila dobro posodo (verjetno iz nerjavečega jekla) z debelim dnom in za indukcijo, ki bi zdržala tudi 20 let ali več. Katero posodo mi priporočate in mogoče kakšno konkretno trgovino, kjer se da posode prijeti v roke?

Hvala.

metki

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

13. maj 2013 11:21

metki je napisal/a:

 Trenutno imam namreč neko "zastonj dobiš zraven še posodo", v kateri pa se ne da skuhat prav nič konkretnega.

No ja..... 

rimljanka

jesen  

član od: 5.10.2004

sporočila: 410

13. maj 2013 11:33

Bi rekla,da se v vsaki posodi ,da skuhat,samo če imaš kaj.Verjetno imaš indukcijo,če prav razumem ,tako,da glej v tej smeri.Jaz osebno imam čisto navadno posodo z debelješim dnom,pa verjetno že res kar več kot 20 let.

jesen

bannanna  

član od: 25.5.2006

sporočila: 5457

13. maj 2013 11:35

Ce isces rostfrei ti tezko pomagam ker je sama ne uporabim za kaj drugega kot vretje vode in kuhanje spagetoV in pudingov. Ne kupuj setov ampak posamezne posode. Jaz vecino stvari skuham v litozelezni emajlirani, popecem pa stvari v debeli s teflonom. za spagete je cisto dovolj ta posoda ki jo imas. Raje investiraj vec v eno samo posodo kakor v cel set. 

 

metki  

član od: 9.2.2013

sporočila: 3

13. maj 2013 11:43

Ta posoda, ki jo imam, je res začasna plehnata posoda s krivim dnom in lahko samo kake makarone v njej skuham, pa še to "pleše" po štedilniku, da o kakem praženju čebule ne govorim. Teflon mi ni kaj preveč všečen, prej kakšna keramična ponev (katere so ok-delimano, bialetti...?) kot dopolnitev. metki

Robida  

član od: 4.7.2004

sporočila: 780

13. maj 2013 12:38

Le creuset, je malo draga, ampak dobra...in lepa

robida

Loni  

član od: 12.12.2001

sporočila: 7859

13. maj 2013 12:58

Za vretje vode (četudi je pri hiši indukcija), je še vedno najcenejši "wasserkocher", je bilo objavljeno v novicah zveze potrošnikov že pred ulala časa. Drugače pa kupuj posodo za posodo, pa toliko, kolikor je res rabiš. Sama sem takrat za začetek kupila dve posodi za indukcijo kar v Ikei, verjeli ali ne, 4 leta pozneje sta še vedno kot novi. Všeč mi je tudi serija Biva, ki je tudi cenovno ugodna, to imam iz Merkurja. Edino za ekonom lonec sem dala malo več. AMC me pa ni uspel prepričati, še nisem ugotovila, kaj naj bi bilo tisto, ki dotično posodo dela toliko dražjo. Mama ima neko posode ene druge firmo za 3krat manj denarja, pa se v njej čisto nič drugače ne kuha kot v AMC. 

Loni Makaroni

bannanna  

član od: 25.5.2006

sporočila: 5457

13. maj 2013 13:34

Jaz imam tudi ikea rostfraj posodo: kozici na dolgih rocajih, dobre izdelave in vsestranski. Najboljsi so mi dolgi rocaji da se ne opeces ;)

potem imam dve litozelezni emajlirani (za 6 oseb in 3). V njiju bolj kot ne kuham zrezke, rizote, enoloncnice, golaze, cvrem, pecem v pecici, specem tudi biskvit :)

v teflonski posodi prazim zelenjavo in meso, pecem jajca, hrenovke ipD. Naroceno imam pa litozelezno brez premaza, in tvegam kako se bo obnesla. Teflon bi rada zamenjala. 

 Imam se nekaj vecjih npr za kuhanje zelenjave, vendar so res redko v uporabi. To je tudi lahko pocenska. Moras prestudirati kaj vecinoma kuhas. Ce to ni samo kuhanje in obsega tudi prazenje, potem ne vem zakaj bi imela rostfrei. Oz jaz ne vidim niti ene prednosti razen v tezi. 

bannanna  

član od: 25.5.2006

sporočila: 5457

13. maj 2013 13:36

Aja ekonom lonca nimam svojega ler so za indukcijo predragi glede na to da ga ne rabim dosti. Sem si pa za foro sposodila maminega pocenskega ki ni za indukcijo in dela!! Juhuhu

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

13. maj 2013 14:30

Če v strahu pred teflonom bežiš h keramičnim posodam s premazi proti prijemanju, potem se pač sprijazni, da boš z enako verjetnostjo namesto nevidnih delčkov koščkov teflona s hrano požirala nevidne anorganske nanodelce, ki so enako ali še bolj škodljivi za zdravje. Vendar je izbira seveda tvoja.

Drugače pa se mi zdi, da so ti punce napisale že prav vse, kar moraš vzeti na znanje: tudi jaz svetujem, da kupuješ posode eno po eno, takrat in tako, kot se pokaže potreba (tako ti ne bodo jemale prostora v omari nepotrebne stvari, ki se ponavadi vedno znajdejo v kompletih). Za špagete in krompir ali fižol  kuhat je dober tudi najbolj navaden lonec, ponev raje vzami malo večjo kot premajhno (pomisli na kako bolj dolgo ribo, ta rada pogleda preko ponve), pri cedilu poglej, da bo res imelo dovolj lukenj, da se ne bo voda nabirala ravno na dnu, odsvetujem plastične ročaje, ker se takih posod ne da postaviti v pečico.....

Drugače pa imajo dobro izbiro posode v Rutarju.

Sonja

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecNikita
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti