Potica, 'ferari mašina', razočarana

teja-kit.  

član od: 11.8.2006

sporočila: 183

tema odprta - 12. maj 2013 22:04 | ogledi: 5.998 | odgovori: 21

Dober večer!

 

Ne vem, če bo naslov foruma ravno pravšnji, ampak upam, da vseeno kdo (z dobro idejo) pokuka sem;

 

Gre namreč za to, da sem danes spet čisto 'žalostna'. Nisem ravno 'od včeraj', kar se kulinarike tiče, pečem in kuham že približno 25 let in mi kar gre, le potice me 'ne marajo'. Zdaj pa ne vem več, ali sem samo tako smotana, ali pa pač res ni vse in vsak za vse.

 

Je pa stvar taka, da sem (vesela) lastnica 'hude' mašince (ne vem, če je primerno jo omenjati kar z imenom, da ji ne delam krivice), ki sicer krasno miksa, stepa in vse kar je tovrstnih opravkov, le kvašeno testo ne gre in ne gre. Sem delala v zadnjem času potice po štirih različnih receptih, pa nikakor ne dobim tiste 'finoče'. Saj se da pojest in nič ne vržemo stran, samo res ni to to. Pa se sprašujem, ali res ne znam najti pravega recepta, ali bi bilo res dobro poskusiti 'po starem'. Zoprno je to, ker res nimam izkušenj ravno na tem področju (poticah), saj so moja specialiteta bolj torte in druga peciva, potice pa sem prepuščala babicam, dokler so še bile. Žal se nisem prej zanimala za njihove tovrstne trike in skrivnosti, zdaj pa v resnici nimam koga, pri komer bi se to učila. Preberem milijon in en nasvet, probavam, pa me je strah, da me bo minilo, ker sem potem čisto razočarana.

 

Torej, zanima me: tiste/tisti, ki imate katero od teh naprav, ali delate tovrstna testa (tudi za kruh) z njihovo pomočjo in če lahko primerjate rezultat istega/enakega recepta s pomočjo mašine ali brez.

 

Pa mogoče še: kater recept (za potico) se vam na tak način najbolj obnese?

 

Hvala,

 

 

T.

teja-kit.

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

12. maj 2013 22:14

Za testo se meni najbolje obnese Goljatov recept, mislim, da ga je v svojem receptu za potico zapisala Loni (vtipkaj v iskalnik potica po Goljatu in ga boš dobila, tam ga tudi jaz vsakič na novo najdem).

Pravzaprav ni nobene skrivnosti - ne vem, zakaj ti ne uspe. Testo za potice delam v bolj malih količinah, po pol kile moke vzamem, in ga z ročnim mešalnikom s kavlji brez težav naredim. Pride mehko, sočno, voljno.... Je pa res, da moraš dobiti malo občutka za tekočino, ker je treba dati mleka enkrat malo več, drugič malenkost manj, pač odvisno, kakšna je moka. Pa na rum in malenkost soli ne pozabi (vse, kar je sladko, mora biti tudi malenkost slano, da okus ni preveč prazen). Gotovo je, ko ti pri gnetenju odstopi od sten posode.

Kaj pa, če ni problem v gnetenju, ampak enostavno potico predolgo pečeš, da se ti preveč izsuši? Tudi to je namreč mogoče.

Sonja

gogad  

član od: 28.4.2004

sporočila: 3697

12. maj 2013 23:23

Tašča da v potico 3 maščobe..maslo ,olje in margarino..zraven kvasa pride še pecilni....in ima enkratno potičko...dela vse ročno..pri 8o letih...ko me je učila sva delale v strojčki na kavlje..je prišla isto...

lp goga

bannanna  

član od: 25.5.2006

sporočila: 5457

13. maj 2013 2:16

Tudi jaz navijam za potico, ki jo je prispevala Loni. Zaenkrat delam z Mum-om. 

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

13. maj 2013 5:09

Sem pogledala stare forume in vidim, da imaš kitchen aid mašino.

Če je jaz ne bi imela, potice gotovo ne bi pekla in doma pripravljenega kruha tudi ne. Še za paljeno testo za princeske sem jo uporabljala. Lonino potico delam zato, ker je tako enostavna, da ne more biti bolj, dodam pa sol in to v testo in v nadev.

Kadar kdo krivi mašino, ker pač nečesa ne znajo narediti, se spomnim na izrek, ki pravi, da ne dolži zrcala, če imaš grd obraz.

 



Vanja

Sporočilo je spremenil(a) Vanja_v_ZDA dne 13. 2013 05:29

Cila  

član od: 5.10.2006

sporočila: 3768

13. maj 2013 5:52

Lahko je vzrok v premehkem testu, to se nevajenim rokam rado pripeti.  Razmerje tekočine in moke je lepo opisano v Loninem receptu. Moje železno razmerje je:   3 dl tekočin (skupaj mleko, jajca, rum in kar je še tekočega) na 60 dag moke.  Ko so znanke, ki so imele težave s poticami in krofi,  zagledale to testo, se je vsem zdelo pretrdo, je pa ravno pravšnje. 

Seveda je testo lahko tudi mehkejše, okusa bo prav tako dobrega, ampak potem mora biti nadev ustrezno lažji in dobimo "šarkelj-potico". 

Cila

mamaF  

član od: 21.1.2008

sporočila: 3340

13. maj 2013 12:50

Jaz potice sicer ne pečem, jo pa redno moja tašča. Vsakič sproba kak drug recept (no, ja neke velike razlike med njimi resda ni) in njeno testo je vedno mehko in voljno.

Gnete na roke.

Tudi jaz vse kvašeno testo gnetem ročno, si ravno ne predstavljam, da bi zato potrebovala "mašino", tako sem pač navajena. Poleg tega se mi zdi, da je pri kvašenem testu veliko odvisno od občutka, ena moka je bolj "mokra", druga bolj "suha", od tega je odvisna količina tekočine itd. in morda je problem, tudi če sicer dosledno upoštevaš recept, da brez dotika z rokami nekako ne občutiš strukture (mehkobe, voljnosti) testa.
Ne vem ... tako je pač moje mnenje, sama kruh in podobno rada in redno pečem prav zaradi tega, ker mi je všeč ročno obdelovati testo, že ko ga na hitro premešam s kuhalnico, dobim nek občutek ali je tekočine preveč ali ravno prav, potem pač dodajam moko, če je premokro in tako dalje. Gnetenje je pa sploh posebno veselje, vsaj zame

 

Teja-kit., pa poskusi kdaj testo po tvojem receptu zamešati in zamesiti ročno, mogoče bo pa kakšna razlika

Mojca

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

13. maj 2013 13:21

Odkar delam testo za potico v kruhomatu, še meni uspe.  Razmerje tekočina:moka je kot pri Cili, nobenega bekjaka ne dam v testo, uporabim boni moko, maščobo dodam ...

mamamia

anja  

član od: 2.9.2001

sporočila: 1431

13. maj 2013 13:56

Jaz tudi delam testo na roke Pravijo da testo potrebuje energijo ki iz roke pride v testo....potem pa vedno uspe

ANJA

Katarina80  

član od: 16.4.2012

sporočila: 66

15. maj 2013 12:54

Kaj pa če sklenete kompromis in najprej zagnetete v mašini, da se sestavine povežejo, potem pa še na roke  ?

,

Katarina80

bannanna  

član od: 25.5.2006

sporočila: 5457

16. maj 2013 1:14

Mislim da nobene energije od rok ne rabi. Ker to bi potem pomenlo, da je moje kvašeno zanič. Testa se dotaknem ponavadi, ko mašina poveže skupaj testo, da preverim če je dovolj vode, to je pa čisto dovolj za dobro kvašeno testo. Če ti ne rata, je razlog kje drugje. Mora pa biti na dolgo in dobro pregneteno, da se gluten raztegne. 

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti