Prijava ob prihodu na hrvaško

vanjatajnsek  

član od: 6.6.2005

sporočila: 1704

23. apr 2013 20:23

Kako že gre tisti tako simpatični stavek: "Da ne boš pregoru."  Si se pa res razjezila ;-)

Glej, naj ti povem iz prve roke - vprašanja se postavljajo zato, da se dobijo odgovori. Saj ne rabiš odgovorit, ampak tudi to je odgovor, mar ne. Ena od taktik je večkratno postavljanje istega vprašanja - ne, ni zaj**** gre pač za to, da vidiš, če ti potnik vedno enako odgovori. Če laže, se bo slej ko prej zapletel. Še več, enako vprašanje postaviš vozniku, pa potem sopotniku,.... skratka preverjaš resničnost navedb, preverjaš zgodbo. Saj ne veš s kom imaš opravka. Tip, ki ima "meglene" oči in bi ga večina imela za "barabo" ima morda v žepu par gramov, šarmanten gospod v mercedesu in s kravato ima par kil. Dandanes ni več pravil. Ne pozabljat, da s padcem carinske meje, trošarinska meja, če se lahko tako izrazim, ostane! Le-ta obstaja tudi med džavami EU in ne se čudit, če te carinik na Šentilju ali Karavankah sprašuje po cigaretih, alkoholu... Poleg tega ne poznaš ozadja - morda je bil kje izveden rop in se išče blago, sledi, informacije - "neumno" vprašanje in odgovor nanj lahko pripelje do tega, da izveš kje  je potnik kupil npr. cigarete, kdo mu jih je prodal, kdaj, kako .... zgodba se začne odvijat "nazaj" proti viru. In ne pozabit  na mednarodno sodelovanje služb.

No, da ne bom predolga.

Vsako vprašanje ima svoj namen. In ne,  če te carinik nekaj vpraša, to ne počne zato ker mu ni ....

http://zaspancki.si/

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

23. apr 2013 21:00

Vanja_v_ZDA je napisal/a:

mamamia je napisal/a:

 

 

No, Američani so pa tiči svoje vrste. Mojo prijateljico so iz vrste pri izstopu z ladje  v New Yorku odpeljali zato, ker jo je en ameriški policist 15 minut spraševal, zakaj je tri tedne prej preverjala preko este ali sme do meje z USA ali ne, in motilo ga je, da je bila v USA tudi že tri mesece prej. Kdo je torej komplikator?

 



mamamia

 

Zdaj govoriš o VSTOPU v državo, ne izstopu. In pri vstopu je tudi meni to čisto normalno in če bi me Madžari zasliševali obakrat, ko sem vstopala, bi bila s tem čisto OK. Zasliševali so me ob obakrat ob izhodu in iskali cigarete! Pri vstopu me pa še povohali niso. 

 

Ne zdi se mi primerno, da bi šla na dopust za 3 tedne in mrzlično zbirala račune, ker bi jih mogoče morala pokazalt cariniku, ki je jezen, ker mu prejšnji večer ni hotu..... To meni ne gre v glavo. 

Excuse my language. 



Vanja

 

Vanja, ne rabiš računov zbirat, še od nobenega jih niso zahtevali. MamaF je pa lepo napisala, kako se da dokazat, da si se prijavil in s tem opravil svoj del obveznosti. Samo za to gre. Nihče od nikogar nobenega drugega papirja ne potrebuje, ni treba računov za pivo hranit.

Da pa gledajo pri izhodu iz države - ja, ponekod tudi to. Tudi zaradi tega, ker imajo države med seboj dogovor, kaj se sme in kaj ne peljati preko. Tebi je to morda vse tuje, ker nisi bila priča švercu na določenih območjih.

Nam so te dni slovenski cariniki pregledali vse dokumente o avtu, pri izstopu in potem čez teden dni spet pri vstopu v državo, celo vozniško je zahteval, ne samo prometnega. Je že imel razlog. In tako se kak razlog vselej najde.

mamamia

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17786

23. apr 2013 21:23

Vanja_v_ZDA je napisal/a:
 

Kaj pa delajo cariniki, ko greš iz EU recimo v Švico ali na Madžarsko??

Vanja

Ko greš iz EU na Madžarsko prav nič, ker tam ni carinikov, Madžarska je od leta 2004 v EU.
rimljanka

Loni  

član od: 12.12.2001

sporočila: 7859

23. apr 2013 21:34

No, na srbsko hrvaški meji so nas hrvaški cariniki pri vstopu v državo dali na prafaktorje, razlog je bil banalen, sodelavec ni ustavil točno na tistem mestu, kjer je carinik mislil, da mora ustaviti.

Loni Makaroni

mamaF  

član od: 21.1.2008

sporočila: 3340

23. apr 2013 23:29

Vendelina jr. je napisal/a:

mamaF je napisal/a:

Ojej, zdaj vidim, da je beseda "izkupiček", postavljena v rodilnik, v zadnjem stavku mojega posta, cenzurirana



Mojca

 

A to iskalec reagira na vse, kar se začne na "pič....."? Muriendome de risa



Vendelina jr.

Ja, Vendelina, sem se skoraj "popiškila", ko se videla tiste zvezdice. Ma ja, veš kako je ... kaj pa če tole temo berejo mladoletni nedolžni otroci, pa bi jih štetje izku***** (LOL) hrvaških hotelirjev preveč razburilo

 

A vam povem še eno, tale bo zabavna, pa nihče se ne bo jezil, garant

 

Leta 1993, ko je bila večina hrvaške obale med turistično sezono prazna zaradi bojazni prev vojnimi razmerami, sva se s svojim sedanjim v.d. soprogom frišno zaljubljena odpravila na Lastovo. Predstavljate si ne morete, kako prazen je bil takrat Split, kjer sva čakala na trajekt, ni bilo niti golobov, niti smeti, niti elektrike. En tak žalosten zamorjen filing je bil, da je človeku kar pasalo čimprej sesti na ladjo in proč od tam (pa sicer obožujem to mesto).

V glavnem, prideva midva na Lastovo in niti ne toliko presenečena ugotoviva, da nobeden od dveh kampov tam ne obratuje. Pa sva šla najprej v oštarijo nekaj spit in pojest, se malo pogovorit z domačini in sva rekla, da imava namen kampirat, pa "ni kampa". Po nekaj rundah so nama rekli, naj "ne brineva" in greva kampirat, če sva se tako pač namenila, saj ne bova nikomur škode delala. POstavila sva šotor na mestu, kjer je bil nekoč kamp, uživala, vsako jutro odšla v edino trgovino po nekaj malega hrane, v kafič, tam debatirala s fanti, ki so jih mobilizirali v HV in so bili zadolženi za odstranjevanje min bivše JLA (imeli pa so starega Opel Kadetta brez tablic - samo kartonček z napisom HV na šipi, kot v kakšnem Kusturičinem filmu) - skratka, v pomanjkanju turistov je itak cel otok vedel, da midva tam "u žbunju" kampirava na črno. Celo neki kmet iz druge strani otoka naju je vprašal, če nama "ne smetajo" njegove koze, ki jih je za nekaj časa pripeljal na tisto stran. Itak, da nama "nisu smetale", je pa res, da so nama barabe požrle vsakodnevno "žetev" soli - ko sva v plastični krožniček vsako jutro zajela malo morske vode., da bi do večera izhlapela in bi imela midva lepo svojo sol za večerno pojedino.

V glavnem, dnevi polni sonca, ljubezni in odštekanih dogodivščin z Lastovci so počasi minevali, ko se je nekega dne končno zgodila ena sprememba

Leživa midva gola vsak na svoji skali, nekje sredi dneva je bilo, sonce ultra visoko, vročina taprava poletna, ko zaslišiva resen moški glas "Akhmmmm .... izvinite ... khmmmmm, molim vas". Jaz odprem svoje kratkovidne oči, sonce je itak bleščalo in prvo, kar sem zagledala, so bilo perfektno zloščeni črni čevlji in sive hlače, zalikane na rob. Potem nekako sfokusiram še naprej in pridem do toka s pištolo in brkatega obraza s policajsko kapo. Jao, pa kje se je zdaj policaj vzel tule "bogu iza nogu" na skalah ob morju?

Pa gospod policist sramežljivo pogleda v tla in pove, da je prišel po uradni dolžnosti. Da vsi vedo, da sva midva, "stranca" že skoraj tri tedne na otoku, pa da ni hudo tragičnega, ker kampirava "na črno", ker v tej državi itak nič ne štima pa še "mladim seveda tako bolj paše", je pa hudooo narobe, da se niti prijavila nisva. In naj mu zdaj pokaževa dokumente.

In midva začneva avtomatsko "tipati po žepih" in nato ugotoviva, da niti oblečena nisva in da je to vzrok, da gospod policist gleda vstran, medtem ko govori z nama

In sva odskakljala po tistih skalah do najinega tabora, se oblekla iz vljudnosti in mu prinesla potna lista.

NIč hudega se nama ni zgodilo, popisal naju je, rekel, da bova morala plačati turistično takso za še preostale dni do odhoda, da pa se mu smilijo najini starši, ki v bistvu verjetno sploh ne vedo kje sva! Kaj bi bilo, če bi se nama kaj zgodilo, pa živ bog ne bi vedel, da sva sploh tukaj!

No, kazni takrat ni bilo nobene, očetovske nasvete sva sprejela in danes se še zmeraj z veseljem nasmejiva spominom na tisto lastovsko poletje in policista, ki se je v popolni uniforni sredi največje vročine odpravil plezat po skalah "bogu iza nogu", da je k pameti spravil dva naga študenta

Mojca

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

23. apr 2013 23:38

Srčečce si, mamaF.

mamamia

naor  

član od: 4.3.2010

sporočila: 7767

24. apr 2013 3:51

Uf, imam rada takele zgodbice. Ipak su naši, htjeli ili ne.

 

naor

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

24. apr 2013 5:51

 

Kaj pa delajo cariniki, ko greš iz EU recimo v Švico ali na Madžarsko??



Vanja[/citat]

Tale z Madžarsko je vrhnska. Vanjič, tule nekaj za spoznavanje narave in družbe:

 

Madžarska je v EU in od leta 2007 naprej tudi v scengenskem pasu. Takisto sta v schengenkem pasu tudi Švica in Lichtenstein in zato tam ni carinikov in mejne policije. Da je stvar bolj zafrknjena, VB, članica EU ni v schengenskem pasu, zato so tam tudi policaji na meji.

So pa na mejni organi na meji schengenskega pasu in carina na zunanji meji EU.

Ko bo Hrvaška v EU, ne bo pa še v schengenskem pasu, bodo na meji s Slovenijo še vedno policaji.

Vendelina jr.

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

24. apr 2013 7:13

Uf, uf, vanja(tajnšek), to si tako strokovno napisala kot, da si policaj ali carinik ( edino zadnjega stavka ne razumem ............. to ne počne zato ker mu ni, ........ tega ne razumem, kaj mu ni )

MamaF, simpatična zgodbica.

Pa, drugač, policaji so tudi na meji med Švedsko in Dansko.

Pa še to: južno ameriške države kontrolirajo na izhodu potni list, iščejo štampiljko o vhodu v državo, da nisi kje prestopil mejo ilegalno.

 

ežoj

vanjatajnsek  

član od: 6.6.2005

sporočila: 1704

24. apr 2013 9:07

Kar se tiče vstopa v Švico - tam ni policistov, ker so v Schengenu, so pa še vedno cariniki, ker niso v EU. Se pravi ravno obratno, kot ima večina ostalih držav.

 

lp

http://zaspancki.si/

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti