Prijava ob prihodu na hrvaško

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

23. apr 2013 15:48

marjanaj je napisal/a:

Ob lanskem povratku iz dopusta so naju na hrvaški carini povprašali kje sva bivala in koliko sva plačala za bivanje. Pokazala sva račun. Zanimalo jih je koliko sva poleg tega še zapravila in če lahko poveva koliko stane pivo oziroma sladoled.Izprašali so vse.



marjanaj

Sem mislila, da se ne bom oglasila,pa evo me, ker res veliko laufam čez meje:

 

Pa kaj enga "piškotastga" policaja na meji briga, kolk si zapravla? WTF??? Kaj pa če grem na izlet in spim v avtu?? Namreč, been there, done that. Kok sem zapravla? Vso hrano sem nesla s sabo!  Anoreksik sem, pa nič ne jem in pijem vodo v javnih vodnjakih! Kaj ima carinik od tega, da dobi podatek, kolk sem zapravla? A so mogoče oni na meji zato, da izvajajo to statistiko?? 

 

Navadno je težko priti v državo, torej, pregledajo dokumente itd., Ko greš nazaj, po navadi sploh nikogar ne gledajo, največkrat te ustavijo cariniki na sosednji meji, torej pri vstopu. Naj se oni ukvarjajo s tabo! Kakšna blesavo blesava birokracija!! Če hočejo loviti Hrvate(domačine), ki ne plačujejo taks, naj lovijo nje, ne pa tiste, ki pridejo na dopust in nič hudega sluteč delajo biznis pri njih. Ne pa, da tujce/goste avtomatsko tretirajo kot kriminalca.  Kriminalci so tisti, ki ne plačujejo davkov, torej naj se spravijo nanje. Namesto da bi bil njihov odnos: Hvala, ker ste prišli k nam in nam delali biznis! Upamo, da nas kmalu spet obiščete. 

 

No, naju so brez razloga pregledovali, ko sva šla 2001 (tik pred 9/11) z madržarke z avtom v SLO (so hoteli videt, kok cigaret sva kupila, midva pa nekadilca). Pa je carinik šel gledat prtljago. Potem je bilo treba nazaj na Madžarsko, pri vstopu vse brez besed, letalo sva pa skoraj zamudila, ker so naju toliko časa "zasliševali". Pa sva hotela samo nazaj domov. Kaj sva delala? To vprašanje je kvečjemu pimerno ob vstopu v državo: Prihajate an biznis ali dopust? Na Madžarsko me iz tega razloga enostavno ne mika več.

 

Če me ob ob bližnjem prihodu v slovenijo cariniki sprašujejo kaj takega, jim bom dala zagotovo take odgovore.

ME bodo zaprli,ker sem spala pri prijateljih ali starših? 

 

 

Vanja

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

23. apr 2013 16:03

Hihihi, Vanja, moraš pa iti enkrat v Izrael. To je šele veselje - tam še bolj dolgo, kot traja, da prideš noter, traja, da prideš spet ven, in  ta "traja" se mirno lahko meri v urah (vsaj v mojem primeru se je, na poti domov).

No, resno, glede Hrvaške - mislim, da te carinik kot uradna oseba lahko vpraša, kje si bil in zahteva, da pokažeš račun. Ampak to, koliko si porabil po oštarijah in javnih hišah, pa če veš, koliko stane pivo v bifeju, ga, po mojem, prav nič ne briga.

Sonja

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

23. apr 2013 16:20

Limnol, verjela ali ne, bila v Izraelu. NI blo pol tolk hudo državo zapustit, ko je bilo Madžarsko. 

Povej mi še, kaj naredijo cariniki s temi podatiki? Razen da zadovljijo svojo radovednost? In se grejo neke mačote (hej jaz sem uradna oseba, pa se lahko izživljam nad tabo), ker doma jih otroci j*****, pa žena mu serje po piskru in starši, pa šefi, potem se spravljajo na nič hudega sluteče dopustnike, ki gredo nazaj v svojo državo. Da ne grem v preveč ekspliciten porn, se bom ustavla tukajle. Narišite si svojo sliko.  Ker, kolikor je meni znano, ni noben kriminal ne imeti računov s sabo. Jaz jih namreč ne zbiram, zadovoljni smo z elektronskimi. 

 

Kaj pa delajo cariniki, ko greš iz EU recimo v Švico ali na Madžarsko?? Po mojih izkušnjah, jih ni na vidiku. Kako škodo jim boš naredil s tem, da jih zapuštiš? Še ko greš iz Amerike ven (woo-hoo, policijska država!!) jih ni nikjer. Govorim za normalne primere, ne takrat, ko iščejo kakega kriminalca. Pa še takrat te ne sprašujejo, kolk stane eno pivo. 

 

Tale debata je moj nov argument dragemu, zakaj se mi ne da na Hrvaško na dopust. DO sedaj je bil samo ta, de traja eno celo večnost, da prideš od nas do Dubrovnika.

Vanja

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

23. apr 2013 17:01

Pojdi raje v Moskov - tam se ti vse to lahko zgodi na vhodu in izhodu.

In je tudi stvar taka, da ni posebej bistro pametovati z mejnimi organi - ker oni vedno zmagajo.

Vendelina jr.

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

23. apr 2013 17:02

mamaF je napisal/a:

Ojej, zdaj vidim, da je beseda "izkupiček", postavljena v rodilnik, v zadnjem stavku mojega posta, cenzurirana



Mojca

 

A to iskalec reagira na vse, kar se začne na "pič....."? Muriendome de risa

Vendelina jr.

Sashika  

član od: 29.3.2006

sporočila: 639

23. apr 2013 17:54

Joj, kar se tiče Moskve ali pa o treh letih potovanj v Srednjo Azijo raje ne bi.... poanta je, da se nima smisla bosti z mejnimi organi, ker oni VEDNO zmagajo... Enkrat so me v Moskvi spraševali, zakaj imam na fotografiji v potnem listu drugačno frizuro kot v resnici... in sem morala pokazati še ostale dokumente, ki sem jih (k sreči) imela s seboj, smo se kar prerekali, hvala bogu tekoče govorim rusko. 

Predlani (prvič sploh v življenju) so nas na mejnem prehodu Jelšane ustavili hrvaški policisti in nam popolnoma preiskali avto in torbe, prijatelju, ki je vozil, tudi žepe, poleg tega je moral z njimi v "hišico" in jim še nekaj odgovarjati. Stali smo eno uro in pol, nakar so nam zaželeli srečno vožnjo in se opravičili za sitnosti.... Zvečer so nam lokalci v Rovinju povedali, da so imeli racijo in iskali droge. Šli smo na morje za dva dni. 

Lani sva z dragim potovala po Balkanu en mesec, nikjer nič, prejšnji teden sva bila v Istri, naju niso niti ustavili, so samo pomahali, tako slovenski kot hrvaški policisti/cariniki.

Pač, nasmešek na obraz, jst se tolažim s tem, da so varnostni ukrepi (vsaj na letališčih) za našo varnost. 

Sicer pa v Rusiji vsaj na jutranjih letih ne bi smeli imeti problemov, kot posebno ponudbo namreč ponujajo rogljiček s pivom :)))

 

LP, 

 

Saša

 

 

Saša

Viva Meier  

član od: 20.12.2009

sporočila: 673

23. apr 2013 18:26

Ena miniaturna glede premetačin prtljažnikov - konec decembra smo se 4je naložili v avto in šli preko Varaždina v Budimpešto. Na hrvaško-madžarski meji smo bili že malo po četrti uri zjutraj v čisti temi. Policist pogleda dokumente in nas preusmeri h kolegu, ki naj bi pregledal prtljažnik. Cariniku nič jasno, kaj vraga Slovenci ob 4ih na meji, najprej je zasliševal in mi smo mu vestno zatrjevali, da ne bo našel nič pri nas. Pa se odloči, da bi le rad prekopaval. Odprli smo mu prtljažnik do vrha polnega tastarega Cliota iz katerega se je usulo vse od šivanke do helikopterja. 3 ženske ipak rabimo marsikaj za podaljašn silvestrski vikend + nekaj hrane...you do the maths. Model je poskušal nekaj iskat in ko se je na njega zrušila še ena potovalka nas je samo pisano pogledal, vrnil dokumente in dovolil odhod.

Viva Meier

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

23. apr 2013 18:38

Vanja,

sicer ne mislim nikogar zagovarjati, prav tako pa ne milsim pljuvati po nikomer, ki opravlja svoje delo. Tukaj lahko prebereš, kakšne so naloge hrvaške carinske službe, glej točke tam bolj spodaj, 16, 17 ipd. Kaj mi mislimo o njih, je sicer naša stvar, ampak ko gremo tja, smo pač tujci, gostje, če hočeš. Nikoli nisem razmišljala o tem, kaj počnejo s podatki, ki jih dobijo, in dokler je vse v mejah zdravega razuma in pooblastil, me pravzaprav niti ne zanima. V Franciji sem živela blizu belgijske meje in službeno sem se tam nekje enkrat na teden peljala čez - pazi, to je znotraj schengenskega območja - in vsake toliko so bile stare dobre carinske hišice obljudene s cariniki in policijo in so lepo opravljali kontrole in spraševali ljudi, kaj nosijo s seboj. Pritožuj se kolikor hočeš, to je njihovo delo. Carinski organi lahko tujca ustavijo tudi znotraj države, ne samo ne meji, in preverijo, kako je z zakonitostjo njegovega početja v njihovem resorju. Tako da - take it or leave it. Saj nikomur ni treba čez mejo.

Sonja

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

23. apr 2013 19:21

Vanja moja, tokrat pa malo prestrogo sodiš. Ne vem, več kot 30 let večkrat na leto hodimo v hrvaško IStro, in razen enkrat, ko mi je carinik rekel, zakaj cel karton mleka nosim s sabo, ko ga pa lahko doli kupim, nismo imeli neprijetnosti (mleko sem pa nosila zato, ker smo šli od doma za pet tednov in je tašča prosila, naj pač še to prinesem iz njene shrambe).

 

Ko bi vedela, kako se švercajo vsemogoči, tudi Slovenci, na Hrvaškem, bi ti bilo jasno, da tu in tam pa policija in carina le lahko kaj povprašajo. Okej, morda je tisti carinik iz firbca spraševal kaj kje koliko stane in je naslednjo minuto na to tudi pozabil. Ali pa je pač bil eden nastopačev, kakršne imaš po vseh službah po vsem svetu.

 

In, mimogrede, tudi v avtu ne smeš spati na turističnih območjih, kar takole, na cesti. Lahko da imaš srečo in te ne zasačijo, lahko pa imaš smolo in te zalotijo.

 

Pa saj tako je povsod, ne samo na teh mejah.

 

In kot je rekla Sashika, dokler prehoda meje v nekaterih srednje azijskih državah ne daš skozi, ti je to na hrvaški meji res lahko nekaj groznega.

 

No, Američani so pa tiči svoje vrste. Mojo prijateljico so iz vrste pri izstopu z ladje  v New Yorku odpeljali zato, ker jo je en ameriški policist 15 minut spraševal, zakaj je tri tedne prej preverjala preko este ali sme do meje z USA ali ne, in motilo ga je, da je bila v USA tudi že tri mesece prej. Kdo je torej komplikator?

 

mamamia

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

23. apr 2013 19:53

mamamia je napisal/a:

 

 

No, Američani so pa tiči svoje vrste. Mojo prijateljico so iz vrste pri izstopu z ladje  v New Yorku odpeljali zato, ker jo je en ameriški policist 15 minut spraševal, zakaj je tri tedne prej preverjala preko este ali sme do meje z USA ali ne, in motilo ga je, da je bila v USA tudi že tri mesece prej. Kdo je torej komplikator?

 



mamamia

 

Zdaj govoriš o VSTOPU v državo, ne izstopu. In pri vstopu je tudi meni to čisto normalno in če bi me Madžari zasliševali obakrat, ko sem vstopala, bi bila s tem čisto OK. Zasliševali so me ob obakrat ob izhodu in iskali cigarete! Pri vstopu me pa še povohali niso. 

 

Ne zdi se mi primerno, da bi šla na dopust za 3 tedne in mrzlično zbirala račune, ker bi jih mogoče morala pokazalt cariniku, ki je jezen, ker mu prejšnji večer ni hotu..... To meni ne gre v glavo. 

Excuse my language. 

Vanja

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti