Peticija za vodo

Robida  

član od: 4.7.2004

sporočila: 780

tema odprta - 27. mar 2013 8:10 | ogledi: 4.796 | odgovori: 2

Pozdravljeni,

prilagam link do peticije za vodo, ob tem vas vabim, da se podpišete. Menim, da je voda neodtujljiva pravica vsakogar.

http://www.change.org/petitions/slovensko-ljudstvo-

 

 

robida

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

27. mar 2013 12:25

Vse vas, ki ste bolje obveščeni kot jaz ( ker bi rada prihranila nekaj časa, kar naravnost priznam), bi  prosila, da mi navedete člene Zakona o vodah, ki so sporni, da jih preučim in vidim, kaj bom podpisovala.

Hvala in lep pozdrav!

cervus

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

27. mar 2013 18:36

Elči, imaš čisto prav.

Oziroma, da bom bolj natačna, tekst peticije, ki je v prvem postu je primer tega, kako nekdo nekaj napiše in takoj nato kar objavi na spletu. Pa bi bilo mnogo bolje, da bi tole svojo bolečino poslal, kaj pa vem, v kakšna pisma bralcev. Bom to argumentirala. V nadaljevanju pa prilagam bolj informativen link, ki se ga pa, splača podpisati.

Tekst  predlagane peticije je namreč slab. Zanič.

Najprej nagovarja s peticijo Ustavno sodišče. Za začetek, Ustavnega sodišča se NE nagovarja s peticijo, temveč s pobodo za ustavno presojo. Za to, da se začne z ustavno presojo (če je nekaj sladno ali ne z ustavo), morata biti izpolnjena dva pogoja in sicer

- mora obstajati zakonski/podzakonski akt, ki naj bi bil podvržen ustavni presoji

- predlagatelj mora imeti aktivno pravno legitimacijo (če ne gre za parlament, ki lahko tako presojo vedno zahteva, ker je tako že zakonsko določeno) za to, da lahko zahteva ustavno presojo. To zadnje pomeni, da mora imeti izkazan utemeljen pravni interes za neko zadevo. Npr. jaz se lahko salamensko razburjam zaradi mariborskih radarjev, ampak zgolj zaradi tega še nimam izkazane aktivne pravne legitimacije (že zato ne, ker nisem občanka Maribora)

In seveda, v vsakem predlogu za ustavno presojo mora pisati, kateri členi se spodbijajo, ne kar takole počez in povprek z literarnim patosom.

V omenjenem primeru se peticija sklicuje na Zakon o vodah. Evo ga http://zakonodaja.gov.si/rpsi/r04/predpis_ZAKO1244.htm

Kot vidite, temeljni zakon je bil sprejet leta 2002. Od takrat so se dogajale redakcijske dopolnitve, zadnja je bila od lani, ki je v slovenski pravni red uvedla nekaj EU direkti s področja varstva voda, ki so v veljavi od 2007  in 2008 naprej.

Ne rečem, da v Zakonu o vodah ni člena, ki bi morda zaslužil ustavno presojo. Ampak potem naj pa tisti, ki tako meni, zadevo, za začetek prebere in to tudi ubesedi. In naj, za začetek tudi prbere, kako se pelje postopek pred ustavnim sodiščem.

Tole, kar je tule je eno sračje gnezdo. Drugače se temu ne da reči. Razen, če je bil namen tega, da se malo zrajca ljudi in potem v nadaljevanju (ko se dobi duhamorna razlaga, zakaj se s peticijo ne hodi na US), ko bi predlagatgelji dobili hudo dvojko/ostav...prilepi na vlak vsakršnega upora proti vsemu, čeprav ni jasno zakaj, ampak glavno, da se nekaj p***i. Ker se tudi taki modeli precej pojavljajo, stranski učinek protestnega vala zadnjih mesecev.

In kar je hujša težava - zaradi takih sračjih gnezd, kot je tole, se povečuje verjetnost, da bi kdo zamešal ali prezrl nečesa, kar je pa res pomembno in kar omenjeni tekst sploh ne nagovarja - to pa je upravičen strah, da bi se vzpostavila praksa, pri katerem bi tudi koncesije nad vonimi viri postale  predmet pravil notranjega trga. Ta pravila, ki omogočajo popolno svobodo pri trgovanju z odbrinami, imajo seveda v sebi past, da bi močni igralci trgovali tudi z nečem tako pomembnim, kot so vode. Ker, da smo si na jasnem, naslednja najbolj iskana strateška surovina bo voda. Pa redka tudi, še bolj kot nafta.

Na temelju tega so na Irskem spisali tekst peticije in sedaj se ta tekst v fomratu Evropske državljanjske iniciative (od leta 2003 naprej namreč lahko državljani EU predlagajo vsebino direktive in temu se reče ECTI)  podpisuje. In, da se razumemo, TO je pa treba podpisati. Tekst je kvaliteten in se dotika relevatnih tem.

Dostop do peticije imate tule: http://water.tttp.eu/node/45/

Potrebno je dobiti veliko podpisov in iz vsake države minimalno kvoto podpisov, če hočemo, da stvar uspe. Iz Slovenije mora biti vsaj 6000 podpisov:

http://ec.europa.eu/citizens-initiative/public/si

 

Tako, da če že kaj podpisujete, podpistuje kvalitetne zadeve.

 

 

 

Vendelina jr.

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti