Domač pralni prašek

pirnica  

član od: 21.3.2011

sporočila: 689

29. mar 2013 6:29

Ko že Vanja omenja količino praška: Miele prašek za pranje belega perila ima tako majhno dozirno posodico priloženo, da sem šele takrat ugotovila, kako prevelike količine (po navodilih na embalaži) detergentov dodajamo v pralni stroj. Zdaj, ko upoštevam te majhne količine, perilo ali pralni stroj nikoli več nima tistega zatohlega vonja, ki se je občasno pojavljal. Res pa je tudi, da pri teh skrajšanih programih (15 do 40 minut) res dajem majhne količine perila, 2 do 3 kg, kot je v navodilih, čeprav je stroj sicer predviden za 7 kg.

pirnica

rebecca  

član od: 19.3.2002

sporočila: 2739

29. mar 2013 9:10

soda bikarbona je NaHCO3, pralna soda pa Na2CO3. Pri pranju imata oba podoben ucinek, "mehcata" vodo = namesto mila pobereta iz vode tiste nesramne katione, ki drugace delajo sivino na belem perilu.

Jaz sem madeze trave in kakava najprej vedno zdrgnila z scetko in trdim milom, potem pa oprala in vecinoma so sli lepo dol.

Ze pri cudeznih kroglicah sem priznala, da sem po slampariji prala s samo vodo, prasek sem pomotoma dala v predalcek za predpranje  ( v olajsevalno okoliscino mi je, da smo ravno zamenjali pralni stroj, ki je imel obratno postavitev vrat in predalckov), pa tega nisem opazila prej, kot pri naslednjem pranju, ko sem hotela dodat prasek - moje perilo je bilo cisto ok oprano.  Na dolgi rok to sicer ne bi slo.

Res pri nas nima nihce tezav s praski, ce pa bi jih bi tudi jaz iskala alternative.

"Stressed is desserts spelled backwards!"

facko  

član od: 6.2.2003

sporočila: 47

29. mar 2013 14:24

limnol je napisal/a:

No, takole, pa ga imam, namreč VIP, marec 2013. Upam, da me ne bodo zaradi tega izobčili.

Kot bi rekla Vendelina  - opozarjam, da berete na lastno odgovornost. Kdor verjame, je sam kriv, kdor ne, pa tudi.

 

Testirali so:

- navadno vodo iz pipe

- tekoči izdelek na osnovi pralnih oreščkov

- tekoči izdelek na osnovi mila

- milo v kosu

- milo v kosmičih

- "navadni pralni prašek" (eden od Arielov).

 

Prali so v navadnem pralnem stroju pri 40o, enake tkanine z enakimi madeži od olja, borovnic, prahu itd.,doziranje po navodilih na embalaži

 

Rezultati - učinek pranja (ocene so od 0 - popolnoma brez učinka do 5 - popolnoma brezmadežno):

- navadna voda: 1,0

- pralni oreščki: 1,1

- tekoči izdelek na osnovi mila: 1,1

- milo v kosu (drgnjenje madežev pred pranjem): 2,4

- milo v kosmičih: 2,0

- milo v kosmičih z dodatkom sode: 1,6

- ariel: 2,6

 

Povzetek bi bil, da če delate tekočine za pranje na osnovi mila, lahko milo tudi izpustite, ker sama voda opere prav tako dobro.Poleg tega se v raztopini s časom kaj rade zaredijo vse mogoče žive stvarce, o katerih recimo rimljanka in elaphus zanesljivo vesta povedati veliko več od mene (pa pustimo, kako lahko milna voda s časom zasmrdi  - no, tudi to so te žive stvarce). Da drgnjenje madeža z milom pred pranjem deluje, tako ali tako vemo že iz vrtca, in to se po učinku lahko kosa z arielom. Milo v kosmičih tudi kar deluje. Ostalo je pa prepuščeno fantaziji.



Sonja

 

Hvala, tole je pa koristno.

Ali morda kdo ve, zakaj bi milo v kosmičih z dodatkom sode pralo slabše kot samo milo v kosmičih?

facko

Čarli08  

član od: 4.1.2010

sporočila: 275

1. apr 2013 21:08

katjushka je napisal/a:

... ostalo v bistvu potrebuje samo, da se oblačila malo preperejo in osvežijo, saj po cca 2 kratnem nošenju niso niti umazana, dobijo vonj in ne dišijo več po čistem in to nalogo prašek, ki ga sama pripravim, opravi več kot zadovoljivo.  

katjushka

Merila o tem, kaj je dobro, oz. zadovoljivo, so različna

Čarli08

mamaF  

član od: 21.1.2008

sporočila: 3340

2. apr 2013 0:13

pirnica je napisal/a:

Ko že Vanja omenja količino praška: Miele prašek za pranje belega perila ima tako majhno dozirno posodico priloženo, da sem šele takrat ugotovila, kako prevelike količine (po navodilih na embalaži) detergentov dodajamo v pralni stroj. Zdaj, ko upoštevam te majhne količine, perilo ali pralni stroj nikoli več nima tistega zatohlega vonja, ki se je občasno pojavljal. Res pa je tudi, da pri teh skrajšanih programih (15 do 40 minut) res dajem majhne količine perila, 2 do 3 kg, kot je v navodilih, čeprav je stroj sicer predviden za 7 kg.



pirnica

Pa problem je, ker smo že toliko stari, da smo navajeni praškov in doziranja še iz časov, ko koncentriranih praškov in mehčalcev še sploh ni bilo - in verjetno veliko ljudi kar "kot smo navajeni" zajamemo tudi "sedanji", bolj koncentriran prašek in ga stresemo v posodico, ne da bi prej že v navodilih pogledali, koliko se ga sploh priporoča

Spomnim se, kako smo včasih iz Avstrije vlačili velike 5 litrske kantice mehčalca, pa kako "čudno" se nam je zdelo, ko so se pojavili mehčalci, kjer je 1 l zadostoval "starim" štirim litrom.

Mojca

mišab  

član od: 18.11.2011

sporočila: 8

4. apr 2013 10:34

Kuhala svoj čas prašek doma, delala tekoče milo, pa moram priznat, da s praškom nisem bila najbolj zadovoljna, ker ni dovolj odstranjeval madežev in tudi belo perilo je po več pranjih postajalo sivo.

mišab

Sunny09  

član od: 25.11.2009

sporočila: 219

16. jul 2014 18:01

kakšno milo mora biti?

Sunny09

GOGICA  

član od: 26.12.2009

sporočila: 120

16. jul 2014 19:15

Milo  mora biti Marseilsko, dobš pa ga v DM ali Müllerju

GOGICA

nola  

član od: 25.1.2006

sporočila: 3112

16. jul 2014 21:34

Tista najbolj navadna rjava žajfa za pranje, včasih se ji je reklo Jelen in so jo imeli na zalogi v vsaki trgovini z mešanim blagom, zdaj se je pa pogospodila in jo dobiš pod imenom savon de Marseille v boljših trgovinah.

Lahko jo pa sama narediš, tole je eden od receptov, ki jih je poln splet.

 

https://www.youtube.com/watch?v=nCV0XFj8xmA

nola

NaturensGalleri  

član od: 8.12.2007

sporočila: 272

16. jul 2014 22:24

Pralno milo imajo tudi v Eurospinu, po precej nizki ceni. Drugače pa za pranje belega perila tudi jaz uporabljam domač prašek (v prahu, tekočega sem tudi sprobala, pa mi ni bil všeč), delam pa ga po receptu, ki sem ga našla na MayJertales blogu: http://mayjertales.com/advice/how-to-homemade-laundr

Jaz sem zadovoljna, perilo ni čisto nič posivelo, je lepo belo. Prah dam direktno v boben, dodam pa še 3-4 jušne žlice alkoholnega kisa.

NaturensGalleri

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

malo za hecsijasaja
Kaj jutri za kosilo?johana
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti