Domač pralni prašek

nola  

član od: 25.1.2006

sporočila: 3112

28. mar 2013 9:21

No ja, malo nehajte s klanjanjem pred novim/starozvanim marsejskim milom, vsi pred Dashevimi in Dixanovimi bobni se ga še spomnimo kot Jelen milo, tisto najbolj navadno rjavo žajfo, ki so nam jo v svinčenih časih skupaj z drugo fasungo pripeljale trgovske vajenke na dom.

In smo se smejali, ker so nas poleg razposajenih komes pred pragom čakale steklenice mleka in časopis in je bil  dan načet.

V šestdesetih letih se je ena mama, ki je bila naveličana razlaganja, da je treba kastrole/lase/perilo dobro splaknit domislila in lansirala recept naribanega Jelen/Marseille mila, kuhanega z že ne vem več katerimi dodatki kot šampon. Spirat je pa bilo treba zadevo vsaj devetkrat, z zavretkom kamilic, rabarbarine korenine, čaja itd., se ne spomnim (avše od naših mam so se verjetno valjale od smeha ob tem).

Jaz sem še en od  redkih reliktov iz časov perilnikov in Jelen mila in se še spomnim ponedeljkov, ko se je perilo pred kuhanjem v kotlu namakalo in trlo z marsejskim milom, kuhalo, splakovalo, obešalo na sonce in škropilo.

In znam zakurit tudi pod pralnim kotlom, tako, da  retro fanice - tu sem.

Pa če kakšna od vas še bere, je zanimiva  glede pralnih navad tudi biografija Novalisa izpod peresa Penelope Fitzgerald (ja, pozabljeni izposojevalec/izposojevalka, hudo jo želim nazaj!). 

 

nola

katjushka  

član od: 15.9.2004

sporočila: 1901

28. mar 2013 9:29

kriznana je napisal/a:

katjushka je napisal/a:

elaphus je napisal/a:

Panga, vse lepo in prav, ampak še vedno nisem dobila odgovora na vprašanje: kakšna bistvena razlika (pa nisem mislila na ceno, čeprav je tudi v tej ni) je med kupljenim marsejskim milom in kupljenim pralnim detergentom????

lp



cervus

 

Tudi pri nas, že kar lep čas delamo prašek na prej omenjen način ... za nas je bila očitna razlika v agresivnosti kupljenjih (cenejših) detergentov. Moj mož ima precej občutljivo kožo in je zato precej slabo prenašal takšne praške, ker je hitro dobil srbečico, ki se je kar rada zazvila v kakšno hujšo alergijsko reakcijo ... po prašku, narejenemu iz marsejskega mila ni teh problemov, saj že na samem milu piše, da je namenjeno negi najbolj občutljive kože. Če smo kupili razne eko praške, je bilo seveda boljše, ampak so precej dragi. Torej za nas je zelo pomebna razlika v ceni, pa tudi manj odpadne embalaže je ... v bistvu je skoraj ni, saj papirnato embalažo mila in sode bikarbone skurimo, plastenka kisa traja vsaj pol leta, nato jo odvržemo med odpadno embalažo (nas je v družini sedem, tako da nekje 3x na mesec kuhamo takšen prašek) in podobno je tudi s soljo ... pa ni mi jasno, zakaj bi bilo to tako nesmiselno 

 

 

 



katjushka

 

 

Mislim, da je odgovorila s tem stavkom. Marsejsko milo je bolj nežno do kože, kot pa industrijsko pripravljeni pralni praški, ki niso ekološki.

 



kriznana

 

rimljanka, nekako tako sem mislila ... pa tudi panga za mano je še bolj podrobno razložila ... ne bi se pa spuščala v (kemijske) podrobnosti, ker vem, da bi me kaj hitro kje "ujela" 

 

kriznana, hvala za pomoč 

katjushka

Sporočilo je spremenil(a) katjushka dne 28. 2013 09:35

emalisej  

član od: 16.1.2013

sporočila: 60

28. mar 2013 13:50

Razlika med pravim marsejskim milom in detergentom je ogromna. V bistvu sta si bolj podobna kupljeno industrijsko milo in detergent, kot pa pravo marsejsko milo. Zakaj: ker milo pridobivamo z reakcijo med maščobo (olje ali živalska mast) in lugom. pri tem nastane glicerin- ki je glavna sestavina mila. pri industrijskih milih se glicerin odstrani in porabi za druge namene (je zelo cenjena sestavina). Zato "naravno" (ker ni popolnoma, ker pač lug ni naraven) milo ni agresivno in ga ljudje z občutljivo kožo precej lažje prenašamo. Moja mama se še spomni kako so doma delali milo iz loja in pepela- ker pač tako dobimo lužni kamen. Nimam pa izkušenj s tem domačim pralnim praškom.

emalisej

katjushka  

član od: 15.9.2004

sporočila: 1901

28. mar 2013 14:41

emalisej, hvala za pojasnilo ... sem v grobem poznala razliko,ampak še vedno premalo, da bi se spuščala v razlago ... kot sem že omenila, se na kemijo ne spoznam ravno najbolje

katjushka

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

28. mar 2013 15:37

Priznam, da se na kemijo tudi jaz ne spoznam najbolje, sem pa že od rojstva malce žleht in to se z leti stopnjuje . Tisto vprašanje o razliki med milom in detergentom sem postavila namerno, popolnega odgovora pa nisem dobila.Namreč, pričakovala sem, da bo katera od porabnic čudovitega mila pa ja javno priznala, da se le-tega v trdi vodi porabi kar nekoliko več, kot pa detergenta. Menda ima to nekakšno zvezo s tvorbo netopnih soli z nekimi ioni (mislim, da je profo omenjal železo, magnezij in kalcij) - Atina (pa verjetno še katera) bo znala to bolje razložit. Tako da, drage izdelovalke domačega "detergenta", če niste ugotovile, da ga porabite več za čisto perilo kot navadnega, potem tu nekaj ne štima .

lp

P.s. Aja, sem zdaj povedala vse, kar sem mislila in obljubim, da se ne bom več mešala v razpravo. Častna pionirska!

cervus

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

28. mar 2013 15:50

Nisem kemik, ampak meni se zdi, da milo pač ni detergent (detergent je ena taka reč, ki na eni strani veže vodno molekulo, na drugi pa maščobo in potem vse skupaj voda odplakne); poleg vsega imajo pralni praški dodanih še kup drugih stvari, ki spremenijo površinsko napetost vode (da raztopina detergenta tkanino bolje omoči in detergent doseže prav vsako luknjico med vlakni), encime, ki razgrajujejo beljakovine, navadni detergenti pa jih ne (recimo madeže od krvi, jajc itd.), pa seveda parfume, mehčalce vode ipd. Zato je za enak učinek seveda potrebno manj pralnega praška kot pa navadnega mila (v tem mislim učinek v absolutno merljivem, ne pa emocionalnem pomenu).

Ampak kot pri vsem ostalem tudi tu ne gre zanemariti trdne vere - ta, kot vemo, premika gore, pa da potem enega navadnega fleka ne bi spravila iz hlač? Saj je vendar znano, da vidimo običajno to, kar hočemo (zato so tudi mamice navdušene nad slikarijami svojih otrok, nad umetninami njihovih sošolcev pa ne). Če smo z nečim zadovoljni, smo pač zadovoljni in ni razloga, zakaj ne bi bili, če nas to osrečuje. Zato naj pere z milom, komur je včeč, jaz ne bom, ker pač bolj verjamem pralnemu prašku, ampak to ne pomeni prav nič. Dokler smo vsi zadovoljni, je zadoščeno tudi vesoljnemu redu, pa prepričanje in prepričevanje gor ali dol.

To, da navadno milo do kože ni agresivno, pa ni res. Ne more biti - če bi bio, z njim tudi oprali ne bi nič; tako da smo spet pri poglavju o veri. Drugo so pa dodatki - na te je pa res občutljiv marsikdo, ki na navadno milo brez dodatkov ni.



Sonja

Sporočilo je spremenil(a) limnol dne 28. 2013 15:53

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

28. mar 2013 16:13

Limnol, ne gre zanemarit dejstva, da avtorica tele teme ni zadovoljna z doma pripravljenim detergentom. Če bi bila, teme ne bi odpirala. 

Vanja

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

28. mar 2013 16:27

Oh, se opravičujem, ampak to dejstvo sem zanemarila.Pravzaprav - priznam, na avtorico teme sem čisto pozabila, pa tudi pametnega odgovora nimam, razen, da naj vseeno poskusi s praškom - ampak tega verjetno noče slišati. Kar je tudi v redu. Bolj sem imela v mislih gospo, ki piše, da s 100 g mila do čistega opere 15 žeht perila. Tako daleč pa moja vera ne seže niti pri najboljšem prašku, kaj šele pri milu.

Sonja

vn1983  

član od: 1.4.2009

sporočila: 68

28. mar 2013 18:13

Tudi sama sem ena tistih čudakinj, ki si sama delam pralni gel. Z njim sem zadovoljna, zato ga bom delala še naprej. Res pa je, da belega perila (ki se ga v današnjih časih nabere za en stroj v 10ih dneh), ne perem z njim, temveč s kupljenim praškom. Odkar sem uvedla to spremembo, so se pri starejšemu sinu znatno popravile težave s kožo, če ne zaradi drugega, je vredno zaradi otroka. Se pa z Marsejskim milom tuširamo, pa tudi nimam pripomb, upam da tudi drugi ne, ha, ha, ha..... Se je pa že kar nekaj mojih prijateljic začudilo okoli tega čuda - domačega pralnega gela, pa so ga dobile na poskušino, v dveh pranjih (kolikor so jih imele na probi), jih ni razočaral. Ena ga je celo začela sama izdelovati. .....Sicer pa se vse začne v glavi ;)

v&n

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

malo za hecsijasaja
Kaj jutri za kosilo?johana
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti